Live text
Acum 9 luni
Zelenski, după o întâlnire cu un senator republican privind ajutorul militar american: "Este de o importanţă critică să se ia o decizie finală"
Acum 9 luni
Germania şi Polonia vor să crească producţia de muniţii pentru Ucraina
Acum 9 luni
Rusia trage de 7 ori mai multe obuze decât Ucraina
Acum 9 luni
Kievul, după declaraţiile lui Putin despre zona-tampon: "Este o declaraţie că războiul nu va face decât să se intensifice"
Acum 9 luni
Consiliul UE a convenit asupra unui ajutor de 5 miliarde de euro pentru forțele armate ucrainene
Acum 9 luni
WSJ: Aliaţi ai Rusiei, printre furnizorii de muniție care iau parte la inițiativa condusă de Cehia pentru a ajuta Ucraina
Acum 9 luni
Premierul Șmihal spune că Ucraina speră că negocierile de aderare la UE vor începe în prima jumătate a anului 2024
Acum 9 luni
Kievul alocă 128 de milioane de dolari pentru achiziționarea de drone de atac
Acum 9 luni
Kremlinul vrea o „zonă tampon” pentru a proteja teritoriul rus de atacurile ucrainene
Acum 9 luni
O persoană a fost rănită într-un atac asupra regiunii ruse Belgorod, anunță autoritățile locale
Acum 9 luni
Clădire din Herson, cuprinsă de flăcări, în urma unui atac rusesc
Acum 9 luni
Ucraina anunță că a doborât 17 drone lansate de Rusia noaptea trecută
Acum 9 luni
Fragmente dintr-o dronă au căzut peste o clădire din Krivoi Rog, declanșând un incendiu
Acum 9 luni
Atac cu rachete asupra unei stații de pompieri din Harkov
Acum 9 luni
Putin, întrebat despre posibilitatea unui conflict între Rusia și NATO
Acum 9 luni
Câte rafinării rusești au fost atacate cu drone cu rază lungă de acţiune

Relatarea Libertatea LIVETEXT a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 755.

18 mart. - Acum 9 luni
18-03-2024

Zelenski, după o întâlnire cu un senator republican privind ajutorul militar american: „Este de o importanţă critică să se ia o decizie finală”

O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei este de o „importanţă critică”, a declarat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la o întâlnire cu senatorul republican Lindsey Graham, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Este de o importanţă critică pentru noi ca în Congres să se încheie rapid toate procedurile necesare şi să se ia o decizie finală” asupra pachetului de ajutor, cerut de preşedintele democrat Joe Biden şi blocat de republicanii fostului preşedinte Donald Trump, a subliniat Zelenski la o întâlnire cu senatorul republican Lindsey Graham, potrivit unui comunicat al preşedinţiei de la Kiev.

Epuizată de mai mult de doi ani de război, armata ucraineană se află în dificultate pe front în faţa trupelor ruse mai numeroase şi mai bine echipate cu arme şi muniţii. Armata rusă a reuşit astfel în ultimele luni să înainteze pe mai multe sectoare ale frontului din estul Ucrainei.

Copiii-eroi în revoluția din 1989: uciși accidental, pentru că au protestat contra lui Ceaușescu sau împușcați ca „teroriști” la intrarea în era Iliescu
Recomandări
Copiii-eroi în revoluția din 1989: uciși accidental, pentru că au protestat contra lui Ceaușescu sau împușcați ca „teroriști” la intrarea în era Iliescu

Mai multe detalii: Zelenski, după o întâlnire cu un senator republican privind ajutorul militar american: „Este de o importanţă critică să se ia o decizie finală”

18 mart. - Acum 9 luni
18-03-2024

Germania şi Polonia vor să crească producţia de muniţii pentru Ucraina

Germania şi Polonia vor să conlucreze pentru a creşte producţia de muniţii pentru Ucraina, a anunţat luni, la Varşovia, ministrul german al apărării, informează Agerpres, care preia AFP.

„Tocmai am vorbit despre creşterea producţiei în Polonia, în Germania şi în alte ţări. Vrem să lucrăm la aceasta împreună cu industria”, a declarat pentru presă Boris Pistorius, în timpul unei conferinţe de presă comune cu omologul său polonez, fără a da alte detalii.

De luni de zile, forţele ucrainene se confruntă cu o lipsă de muniţii, în timp ce încearcă să respingă trupele ruse, care au declanşat o ofensivă asupra teritoriului ucrainean în februarie 2022.

Donatorii Kievului au trimis milioane de obuze Ucrainei, însă stocurile se epuizează. Ministrul german a mai subliniat necesitatea de a forma soldaţii ucraineni de către partenerii occidentali.

„Domeniul de formare (…) va deveni din ce în ce mai central, inclusiv pentru Ucraina. Vrem să facem totul împreună (…) pentru a dispune de capacităţile necesare pentru a asigura o formare maximală. Este vorba de hub-uri logistice pe care noi vrem să le apropiem de Ucraina”, a spus el.

PNL a plătit o campanie în care Călin Georgescu a fost promovat intens pe TikTok, similară cu o campanie a Rusiei în Ucraina, a descoperit ANAF
Recomandări
PNL a plătit o campanie în care Călin Georgescu a fost promovat intens pe TikTok, similară cu o campanie a Rusiei în Ucraina, a descoperit ANAF

Ministrul polonez al apărării Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a declarat la rândul său că cele două ţări vor reactiva pe 26 martie „o coaliţie de capacităţi blindate pentru a susţine Ucraina”.

„Aceasta este una dintre coaliţiile cele mai importante care au fost formate (…), alţi parteneri precum Regatul Unit, Suedia şi Italia au semnat”, a mai spus ministrul polonez, fără alte precizări.

De la începutul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, statele occidentale au furnizat sute de tancuri acestei ţări, au format echipaje ucrainene şi au asigurat mentenanţa echipamentelor.

Ministrul polonez a mai anunţat pentru luna mai o întrevedere a miniştrilor apărării ai „Triunghiului Weimar”, din care fac parte Polonia, Germania şi Franţa.

18 mart. - Acum 9 luni
18-03-2024

Rusia trage de 7 ori mai multe obuze decât Ucraina

Consumul de obuze de artilerie de la începutul anului 2024 este de șapte la unu în favoarea Rusiei, a declarat generalul-locotenent Ivan Havryliuk, ministrul adjunct al apărării pentru Ukrinform, relatează The Kyiv Independent.

Ucraina se confruntă cu o penurie continuă de muniție, țara având nevoie urgentă de obuze și rachete.

Întârzierile în ceea ce privește asistența militară americană, cauzate de disputele din Congres, au avut deja un impact direct pe câmpul de luptă, contribuind la pierderea orașului-cheie din linia întâi Avdiivka. Mai multe țări europene s-au alăturat unei inițiative conduse de Cehia pentru a achiziționa 800.000 de obuze de artilerie atât de necesare pentru Ucraina.

Prostia liberală nu schimbă datele „fenomenului Georgescu”. Ciucă, Rareș Bogdan nu sunt deranjați de forțele polițienești ale binelui?
Recomandări
Prostia liberală nu schimbă datele „fenomenului Georgescu”. Ciucă, Rareș Bogdan nu sunt deranjați de forțele polițienești ale binelui?

De fapt, Moscova nu reduce intensitatea focului și se așteaptă ca „să aibă destule obuze pentru a domina câmpul de luptă pentru o perioadă lungă de timp”, a scris Havryliuk.

„Această putere de foc nu este asigurată doar de fabricile rusești. Regimul nord-coreean îi ajută pe ruși cu arme în cantități semnificative”, a declarat generalul.

Potrivit acestuia, stocurile Ucrainei de muniție scad la un nivel critic.

Regimul de la Phenian ar fi furnizat Moscovei cel puțin 1 milion de obuze, precum și rachete balistice cu rază scurtă de acțiune și alte tipuri de armament. Rusia a folosit aproximativ 50 de rachete nord-coreene pentru a ataca șase regiuni ucrainene de la începutul războiului total, potrivit Procuraturii din regiunea Harkov.

Un alt factor care îngreunează îndeplinirea sarcinilor armatei ucrainene este superioritatea Rusiei în materie de avioane de luptă, pe care „mult așteptatele avioane de luptă F-16 ar trebui să o spargă”, a declarat ministrul adjunct.

18 mart. - Acum 9 luni
18-03-2024

Kievul, după declaraţiile lui Putin despre zona-tampon: „Este o declaraţie că războiul nu va face decât să se intensifice”

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat luni că ideea liderului rus Vladimir Putin de a crea o zonă tampon în interiorul teritoriului ucrainean este un indiciu clar că Moscova plănuieşte să escaladeze războiul din Ucraina, informează News.ro, care citează Reuters.

Vladimir Putin a menţionat posibilitatea creării unei zone-tampon în timpul discursului rostit după ce a câştigat duminică un nou mandat prezidenţial, Kremlinul spunând că o astfel de zonă tampon ar fi singura modalitate de a proteja Rusia de atacurile ucrainene.

„Aceasta este o declaraţie manifestă, directă, că războiul nu va face decât să se intensifice”, a declarat pentru Reuters consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak.

Mai multe detalii: Kievul, după declaraţiile lui Putin despre zona-tampon: „Este o declaraţie că războiul nu va face decât să se intensifice”

18 mart. - Acum 9 luni
18-03-2024

Consiliul UE a convenit asupra unui ajutor de 5 miliarde de euro pentru forțele armate ucrainene

Consiliul European a convenit să își majoreze sprijinul pentru forțele armate ucrainene cu 5 miliarde de euro, printr-un fond de asistență dedicat, se arată într-un comunicat. „Cu ajutorul acestui fond, vom continua să sprijinim Ucraina să se apere de războiul de agresiune al Rusiei cu tot ceea ce este necesar și atât timp cât va fi nevoie”, a declarat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

Sprijinul european a devenit din ce în ce mai important pentru efortul de război al Kievului, în condițiile în care președintele SUA, Joe Biden, nu a reușit să obțină un pachet uriaș de ajutor pentru Ucraina prin Congres, iar o mare parte din energia sa de politică externă este concentrată pe războiul Israelului din Gaza.

Dar țările europene se luptă să găsească suficiente arme și muniții pentru a le trimite în Ucraina, iar ajutorul american în valoare de 60 de miliarde de dolari (47 de miliarde de lire sterline) este blocat din cauza diferențelor politice de la Washington.

Pe câmpul de luptă, forțele ucrainene s-au retras luna trecută din orașul strategic Avdiivka din estul țării, unde s-au luptat timp de patru luni cu un asalt rusesc feroce, în ciuda faptului că au fost puternic depășite numeric și ca armament.

18 mart. - Acum 9 luni
18-03-2024

WSJ: Aliaţi ai Rusiei, printre furnizorii de muniție care iau parte la inițiativa condusă de Cehia pentru a ajuta Ucraina

Furnizorii de muniție care iau parte la inițiativa condusă de Cehia pentru a furniza obuze de artilerie Ucrainei includ „unii aliați ai Rusiei”, a relatat Wall Street Journal (WSJ), citând oficiali cehi, relatează The Kyiv Independent.

Președintele ceh, Petr Pavel, a declarat în februarie că Praga a identificat 500.000 de obuze de 155 mm și 300.000 de obuze de 122 mm în afara Uniunii Europene care ar putea fi cumpărate și trimise Ucrainei după ce vor fi alocate fondurile necesare pentru această inițiativă.

Prim-ministrul ceh Petr Fiala a declarat la 12 martie că inițiativa a asigurat achiziționarea a 300.000 de obuze și a primit angajamente neobligatorii pentru alte 200.000.

Oficialii cehi au declarat pentru WSJ că Praga a reușit să utilizeze bunele sale relații cu multe națiuni din sud care au stocuri mari de arme din epoca sovietică și capacitatea de a produce mai mult.

Aceștia nu au precizat care aliați ai Rusiei se numără printre furnizorii de muniție implicați în această afacere.

Solicitări similare din partea SUA și a țărilor vest-europene către potențiali furnizori din Africa, Asia și America Latină au fost respinse anterior, potrivit unor oficiali occidentali citați de mass-media.

Aproximativ 20 de țări s-au alăturat până în prezent inițiativei conduse de Cehia pentru a contribui la finanțarea livrării de muniție. Germania a promis peste 500 de milioane de euro (544 de milioane de dolari), acesta fiind cel mai mare angajament dintre participanți, au declarat oficialii cehi.

Acționând ca un intermediar, Cehia ar fi contactat țările despre care știa că au capacitatea de producție sau muniția compatibilă în depozit și le-a pus în legătură cu o țară occidentală care ar fi plasat o comandă și ar fi plătit transportul.

Cehia ar fi organizat apoi logistica, livrările trecând fie prin propriile granițe, fie prin țări terțe, acoperind orice legătură directă între țara de origine și Ucraina, pentru a nu dezvălui Moscovei furnizorul, scrie WSJ.

„Confidențialitatea este cheia aici: Vorbim și vom vorbi cu oricine, indiferent de loialitatea sau de poziția politică a acestuia – cu foarte puține excepții, cum ar fi Coreea de Nord”, a declarat Tomas Pojar, consilierul pentru securitate națională al guvernului ceh, pentru publicația menționată.

Inițiativa cehă a scos la iveală o discrepanță între prietenia publică a unor guverne față de Rusia și deschiderea acestora de a face afaceri în privat cu aliații Ucrainei, a declarat Jan Jires, ministrul adjunct al apărării.

Potrivit consilierului de securitate al lui Fiala, Tomas Pojar, muniţia ar putea să ajungă în Ucraina până în iunie.

18 mart. - Acum 9 luni
18-03-2024

Premierul Șmihal spune că Ucraina speră că negocierile de aderare la UE vor începe în prima jumătate a anului 2024

Guvernul ucrainean speră că negocierile privind aderarea țării la Uniunea Europeană pot începe în prima jumătate a anului 2024, a declarat premierul Denis Șmihal, într-un interviu pentru Euractiv, publicat luni, 18 martie, relatează The Kyiv Independent.

Comisia Europeană a propus recent un proiect referitor la negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova.

„Sperăm că partenerii noștri europeni îl vor aproba fără amendamente suplimentare, așa cum propune Comisia Europeană”, a spus șeful guvernului de la Kiev.

„Președintele Consiliului European Charles Michel a numit 2030 un posibil an țintă pentru o nouă extindere a UE, dar vom face tot posibilul pentru Ucraina ca aceasta să se întâmple mai devreme, imediat după victoria noastră”, a adăugat Șmihal.

Comisia Europeană a recomandat, într-un raport din noiembrie 2023, lansarea negocierilor de aderare cu Ucraina, dar a atras atenția că mai sunt necesare reforme pe care Kievul ar trebui să le pună în aplicare pentru a îndeplini toate criteriile.

Ulterior, în decembrie 2023, Consiliul European a convenit în mod oficial să înceapă discuțiile.

Potrivit premierului ucrainean, Kievul își propune să „își facă temele într-un mod foarte rapid” și consideră că acest proces va dura „nu mai mult de doi ani”.

18 mart. - Acum 9 luni
18-03-2024

Kievul alocă 128 de milioane de dolari pentru achiziționarea de drone de atac

Guvernul ucrainean alocă o sumă suplimentară de 5 miliarde de grivne (aproximativ 128 de milioane de dolari) pentru achiziționarea de drone de atac pentru armată, a anunțat luni, 18 martie, ministrul Economiei, Iuliia Svyrydenko, relatează The Kyiv Independent.

De la declanșatea invaziei ruse în Ucraina, dronele au fost un instrument-cheie în apărarea țării, iar președintele Volodimir Zelenski a declarat că depășirea Moscovei în ceea ce privește operațiunile cu drone este una dintre principalele priorități ale Kievului în 2024.

De altfel, la începutul lunii februarie, Zelenski a semnat un decret prin care a creat o ramură separată a forțelor armate ucrainene dedicată dronelor, care, notează sursa citată, se va concentra pe crearea de unități speciale specifice pentru drone, creșterea producției, intensificarea instruirii și promovarea inovațiilor.

„În total, au fost deja încheiate acorduri cu producătorii de drone în valoare de aproximativ 30 de miliarde de HR (769 de milioane de dolari), iar contracte cu o valoare totală de 14 miliarde de HR (359 de milioane de dolari) sunt în curs de pregătire. Și, bineînțeles, aceasta nu este limita”, a spus Svyrydenko.

Potrivit ministrul adjunct al Industriilor Strategice, Hanna Hvozdiar, Ucraina are capacitatea de a produce 150.000 de drone în fiecare lună și ar putea fi capabilă să producă două milioane de drone până la sfârșitul anului.

Peste 200 de companii ucrainene sunt implicate în dezvoltarea de drone.

18 mart. - Acum 9 luni
18-03-2024

Kremlinul vrea o „zonă tampon” pentru a proteja teritoriul rus de atacurile ucrainene

Singura modalitate de a proteja teritoriul rusesc de atacurile ucrainene este crearea unei „zone tampon” care să țină regiunile rusești în afara razei de acțiune a focului, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează agenția Reuters, citată de The Guardian.

„Pe fondul atacurilor cu drone (ucrainene) și al bombardamentelor asupra teritoriului nostru – facilități publice, clădiri rezidențiale – trebuie luate măsuri pentru a securiza aceste teritorii. Acestea pot fi securizate doar prin crearea unui fel de zonă tampon, astfel încât orice mijloc pe care inamicul îl folosește pentru a ne lovi să fie în afara razei de acțiune”, a declarat reprezentantul Kremlinului.

În declarațiile făcute după alegerile prezidențiale încheiate duminică, președintele rus Vladimir Putin nu a exclus înființarea unei astfel de „zone tampon”, întrebat dacă a considerat necesar ca Rusia să cucerească regiunea ucraineană Harkov, care se învecinează cu Belgorod, o provincie rusă atacată frecvent.

„Nu exclud ca, ținând cont de evenimentele tragice care au loc astăzi, să fim obligați la un moment dat, când vom considera oportun, să creăm o anumită «zonă sanitară» în teritoriile aflate astăzi sub regimul de la Kiev”, a spus Putin, precizând că o astfel de zonă ar trebui să fie suficient de mare pentru a împiedica armele de fabricație străină să lovească teritoriul rusesc.

18 mart. - Acum 9 luni
18-03-2024

O persoană a fost rănită într-un atac asupra regiunii ruse Belgorod, anunță autoritățile locale

Regiunea rusă Belgorod a fost atacată luni dimineață, o persoană fiind rănită, a declarat primarul orașului cu același nume, Valentin Demidov, relatează agențiile ruse Interfax și TASS, ultima citată publicația ucraineană The Kyiv Independent.

Potrivit oficialului, în oraș au fost avariate o clădire de locuințe, o unitate comercială, o mașină și un autobuz.

Ministerul rus al Apărării a transmis că atacul din 18 martie a fost efectuat cu ajutorul unui lansator multiplu de rachete RM-70, adăugând că apărarea antiaeriană a doborât 10 rachete deasupra regiunii Belgorod.

The Kyiv Independent a precizat că nu a putut verifica afirmațiile autorităților ruse.

Kievul nu comentează de obicei rapoartele privind atacurile de pe teritoriul rusesc.

18 mart. - Acum 9 luni
18-03-2024

Clădire din Herson, cuprinsă de flăcări, în urma unui atac rusesc

Forțele ruse au bombardat în timpul nopții unul dintre microdistrictele din Herson, iar în urma loviturii, o clădire rezidențială de 5 etaje a ars, relatează Ukrainska Pravda, care citează autoritățile locale.

„După ce muniția a lovit, balcoanele și camerele din apartamentele clădirii cu 5 etaje au luat foc. În ciuda faptului că ocupanții au continuat să lovească, salvatorii au reușit să stingă focul destul de repede”, a precizat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență.

Șeful Administrației Militare de Stat din Herson, Roman Mrochko, a precizat că orașul Herson a fost lovit de 17 ori în ultimele 24 de ore.

18 mart. - Acum 9 luni
18-03-2024

Ucraina anunță că a doborât 17 drone lansate de Rusia noaptea trecută

Apărarea aeriană a Ucrainei a distrus 17 din cele 22 de drone de tip Shahed pe care Rusia le-a lansat în cursul nopții, a anunțat Forțele Aeriene luni, 18 martie, relatează The Kyiv Independent.

Dronele au fost lansate de la Primorsko-Akhtarsk, în regiunea rusă Krasnodar Krai, și au fost interceptate deasupra regiunilor Kiev, Poltava, Hmelnițki, Cerkasî, Kirovohrad, Dnipropetrovsk, Vinnița, Zaporojie și Rivne, potrivit armatei ucrainene.

De asemenea, forțele rusești au lansat cinci rachete ghidate sol-aer S-300 spre regiunea Harkov, precum și două rachete ghidate Kh-59 asupra regiunii Sumî.

18 mart. - Acum 9 luni
18-03-2024

Fragmente dintr-o dronă au căzut peste o clădire din Krivoi Rog, declanșând un incendiu

Părți dintr-o dronă Shahed, lansată de Rusia, au căzut, în timpul nopții, peste o clădire de 5 etaje din Krivoi Rog, care a fost cuprinsă de un incendiu, au anunțat autoritățile locale, citate de Ukrainska Pravda.

„Seara târziu, apărătorii cerului au doborât două (drone) Shahed în regiunea Krivoi Rog. În Krivoi Rog, resturile au căzut pe o clădire de 5 etaje. S-a produs un incendiu, pe care salvatorii l-au stins. Acoperișul a fost avariat. Cu toate acestea, apartamentele în sine erau intacte. Nimeni nu a fost rănit”, a transmis guvernatorul Serghei Lisak.

Atacuri au avut loc și în zona Nikopol, o casă fiind distrusă, iar două anexe, mașini, garaje și sere, avariate. De asemenea, a fost lovită o linie electrică și o conductă de gaz, dar nu s-au înregistrat victime.

În regiunea Kirovograd, ca urmare a unui atac nocturn cu drone, au fost avariate instalații industriale private și clădiri rezidențiale din cartierul Alexandria. În special, ferestrele acestora au fost sparte și acoperișurile au fost deteriorate, fără a exista victime.

18 mart. - Acum 9 luni
18-03-2024

Atac cu rachete asupra unei stații de pompieri din Harkov

Forțele ruse au lansat în noaptea de duminică spre luni un un atac cu rachete asupra unei stații de pompieri din regiunea Harkov, o persoană fiind rănită, relatează Ukrainska Pravda, citând Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență.

În urma impactului, clădirea departamentului de pompieri a fost avariată, ferestrele, ușile și porțile fiind sparte, iar acoperișul și fațada, deteriorate. De asemenea, au fost avariate patru vehicule de pompieri și salvare.

În momentul atacului, la stația de pompieri se aflau 11 angajați, iar unul dintre ei a fost rănit și a primit asistență medicală la fața locului.

18 mart. - Acum 9 luni
18-03-2024

Putin, întrebat despre posibilitatea unui conflict între Rusia și NATO

Întrebat despre remarcile lui Macron şi despre riscurile şi posibilitatea unui conflict între Rusia şi NATO, Putin a răspuns ironic: „totul este posibil în lumea modernă”.

„Este clar pentru toată lumea că acest lucru va fi la un pas de un al treilea război mondial. Cred că mai nimeni nu este interesat să fie aşa”, a declarat Putin după ce a obţinut la alegeri cea mai mare victorie din istoria Rusiei post-sovietice, potrivit News.ro, care citează agenția Reuters.

Putin a adăugat, totuşi, că personalul militar al NATO este deja prezent în Ucraina, spunând că Rusia a sesizat că pe câmpul de luptă se vorbeşte atât engleza, cât şi franceza.

„Nu este nimic bun în asta, în primul rând pentru ei, pentru că mor acolo şi în număr mare”, a spus el.

Înaintea alegerilor din 15-17 martie din Rusia, Ucraina a intensificat atacurile împotriva Rusiei, bombardând regiunile de frontieră şi chiar a folosit mijloace indirecte pentru a încerca să străpungă graniţele Rusiei.

Întrebat dacă apreciază că este necesar să cucerească regiunea ucraineană Harkov, Putin a spus că, dacă atacurile vor continua, Rusia va crea o zonă tampon din mai mult teritoriu ucrainean pentru a apăra teritoriul rusesc.

„Nu exclud ca, ţinând cont de evenimentele tragice care au loc astăzi, să fim forţaţi la un moment dat, când vom considera oportun, să creăm o anumită „zonă sanitară” în teritoriile aflate astăzi sub regimul de la Kiev”, a declarat Putin.

El a refuzat să dea mai multe detalii, dar a spus că o astfel de zonă ar trebui să fie suficient de mare pentru a împiedica armamentul de fabricaţie străină să ajungă pe teritoriul rusesc.

18 mart. - Acum 9 luni
18-03-2024

Câte rafinării rusești au fost atacate cu drone cu rază lungă de acţiune

Dronele de atac ucrainene cu rază lungă de acţiune lansate de serviciul de securitate internă SBU au lovit până acum 12 rafinării de petrol ruseşti în timpul războiului, a declarat duminică o sursă din cadrul serviciilor secrete ucrainene pentru Reuters, relatează News.ro.

Oficialii din regiunea Krasnodar, din sudul Rusiei, au declarat că dronele ucrainene au atacat peste noapte rafinăria de petrol Slaviansk, la 70 km nord de capitala regională. Sursa ucraineană a declarat că rafinăria, care procesează aproximativ 4,5 milioane de tone de ţiţei pe an şi produce combustibil în principal pentru export, a fost atacată într-o operaţiune organizată de serviciul de securitate al SBU şi de alte forţe ucrainene.

„Agenţia continuă să implementeze o strategie de subminare a potenţialului economic al Rusiei şi de a reduce fluxul de dolari obţinuţi din vânzările de petrol pe care inamicul îl direcţionează către război”, a spus sursa. „În total, dronele SBU au atacat recent cu succes 12 rafinării de petrol din Rusia”, a mai spus sursa.

Mai multe detalii: Serviciul de Securitate ucrainean a dezvăluit câte rafinării rusești au atacat cu drone cu rază lungă de acţiune

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (14)

Marica13   •   20.03.2024, 13:52

Vrea multe......nemurirea nu o vrea .....

croco601   •   19.03.2024, 12:12

Putin vrea o zonă tampon să apere Rusia de afurisiții de Ucrainieni. Netanyahu vrea o zonă tampon să apere Israelul de afurisiții de Hamas. Remarcabilă asemănare!

floris   •   18.03.2024, 19:47

Daniel_DNL eu nu am strigat niciodata disperat, tu esti o *** de om, care te bucuri cand tine ceva de castigurile rusiei si tot ce face ucarina sunt stiri false pt tine !!! eu nu sufar ca tine, eu numai sustin democratia si urasc autocratia si despotii gen Hitler,Putin,Stalin si multi altii care din pacate ii pacalesc pe cei mai prosti si slabi de fire ca tine si ca multi altii si pe care ii foloseste numia si numia spre binele lor personal si atat! Nu pot sa spun decat ”fraierilor, muriti pentru nimic,treziti-va !!!”

Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
Viva.ro
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
FANATIK.RO
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
Elle.ro
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Unica.ro
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Staţiunea aflată la 20 de kilometri de Miercurea Ciuc care concurează cu Poiana Braşov. Peisajele fabuloase şi pârtiile excelente atrag turiştii ca un magnet
Observatornews.ro
Staţiunea aflată la 20 de kilometri de Miercurea Ciuc care concurează cu Poiana Braşov. Peisajele fabuloase şi pârtiile excelente atrag turiştii ca un magnet
Horoscop 22 decembrie 2024. Berbecii sunt dornici de rezultate și asta se vede în tot ce faci, de la cele mai simple gesturi, până la decizii
HOROSCOP
Horoscop 22 decembrie 2024. Berbecii sunt dornici de rezultate și asta se vede în tot ce faci, de la cele mai simple gesturi, până la decizii

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI