UPDATE 17.46: Poliția catalană a anunțat că sunt în jur de 300.000 de oameni la marșul de duminică.
UPDATE 16.05: Peste peste un milion de oameni au ieșit în stradă și participă la marșul pentru rămânerea în Spania, scrie The Associated Press. Sutele de mii de oameni care au ieșit pe străzile Barcelonei susțin că referendumul din 1 octombire nu reprezintă voința majorității celor care locuiesc în Catalonia.
Organizatorii spun că scopul marșului este de a apăra unitatea Spaniei și de a respinge acest „atac fără precedent în istoria democrației”. Liderii formațiunilor pro-unionale rivale de la conservatorii aflaăți la guvernare până la liberali și socialiști s-au reunit sub sloganul „Suntem cu toții Catalonia. Bunul simț pentru coexistență!”
Organizatorii de marșului, Societat Civil Catalana, grupul de lideri pro-unioniști, au declarat că peste un milion de oameni au ieșit la marșul care a menținut o stare de spirit festivă fără a fi raportate incidente. Poliția nu a oferit încă o cifră estimativă a celor ieșiți în stradă.
Mulți demonstranți care au fluturat steaguri spaniole, catalane și europene au umplut un bulevard central al Barcelonei. Unii au ținut semne și bannere realizate manual pe care se putea citi „Nu vom lăsa Spania să fie sfâșiată în bucăți” și „Trezirea unei națiuni tăcute”.
Separatiștii au câștigat doar 48 la sută din voturi în Catalonia la ultimele alegeri regionale din 2015, dar au luat mai multe locuri din cauza legii electorale spaniole care dă mai multă greutate zonelor slab populate.
Politicienii de vârf pentru partidele sindicale au dorit să utilizeze mitingul de duminică ca punct de lansare al alegerilor anticipate care vor avea loc peste doar șase săptămâni.
„Este timpul să preluăm străzile și să preluăm urnele de vot”, a declarat Albert Rivera, liderul Partidului Cetățenilor de centru-dreapta.
Între timp, Oriol Junqueras, vicepresedintele demis al guvernului rebel al Cataloniei, a scris duminica, într-o scrisoare deschisă, în ziarul catalan El Punt-Avui, ca separatiștii ar trebui să ia în considerare participarea la alegeri, ca răspuns la vocea unor separatiști care spun că aceste alegeri ar trebui boicotate.
Mulți dintre cei care au ieșit, duminică pe străzile celui mai mare oraș din Catalonia, au avut steagul spaniei și pancarte cu mesaje împotriva secesioniștilor, inclusiv unele în care cer arestarea lui Carles Puigdemont.
Sâmbătă dimineața, guvernul catalan a fost dizolvat, iar președintele Puigdemont demis din ordinul premierului de la Madrid Marian Rajoy. La conducerea regiunii Catalonia a fost desemnată vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria.
Spania trece zilele acestea printr-o criză majoră după ce pe 1 octombrie a fost organizat un referendum prin care s-a votat independența. Guvernul catalan a spus că din cei 43% dintre alegătorii care au participat la vor, 90% au fost în favoarea independenței.
Vineri, parlamentul regional a declarat independența, iar Madridul a răspuns spunând votul este ilegal și a aprobat preluarea controlului asupra Cataloniei prin activarea Articolului 155 din Constituție.
Primul ministru Mariano Rajoy a anunțat apoi dizolvarea parlamentului regional și înlăturarea lui Puigdemont din funcția de președinte și a anunțat organizarea unor noi alegeri regionale în 21 decembrie.
Citește și: Melania Trump, o altfel de primă doamnă, se distanțează tot mai mult de soțul ei
Foto: EPA