Potrivit jurnaliștilor american, Trump a raportat în declaraţia sa de avere din 1995 o pierdere uriaşă de până la 916 milioane de dolari, iar o deducere fiscală atât de substanţială i-ar fi permis miliardarului conservator să evite din punct de vedere legal plata taxelor federale pe venit pentru următorii 18 ani, adică până în 2013.
Chiar dacă nu se cunosc veniturile sale impozabile pentru anii care au urmat, este posibil ca această sumă uriașă să-i fi permis să deduca legal 50 de milioane de dolari din veniturile impozabile în fiecare an până în 2013.
Publicarea declarațiilor de venit este un gest pe care îl fac în mod tradițional candidații la presedinția SUA în dorința de transparența. Rivala sa, democrata Hillary Clinton, s-a conformat acestei tradiții, însă Trump a ezitat să facă acest lucru.
Donald Trump a refuzat să-și facă publică declarația de avere
În plus, declaraţia de avere a miliardarului din urmă cu 21 de ani nu a fost niciodată făcută publică, fiind un subiect extrem de sensibil, tocmai pentru că demonstrează deducerea fiscală extraordinară de care a profitat prezidenţialul republican pentru dezastrul financiar provocat la începutul anilor ’90. Trump a avut pierderi uriașe din cauza unor afaceri falimentare a proiectele de cazinouri din Atlantic City, o linie aeriană și hotelul Plaza din New York, pe care se pare că le-a gestionat prost.
Documentele obținute de New York Times nu constituie o dovadă clară că omul de afaceri a evitat plata taxelor pentru o perioadă atât de mare, dar sugerează acest lucru și alimentează neîncrederea alegătorilor care îi cer lui Trump să își publice situația financiară în raport cu Fiscul. Afaceristul american nu a făcut încă nici un comentariu pe baza acestui subiect.