Cuprins:
8 ore în pat
Concursul a avut loc la un centru comercial din Chongqing, centrul țării, pe 29 noiembrie. 10 concurenți, selectați dintre cei 100 de candidați, au fost invitați la mall pentru a participa la competiția care le-a impus să petreacă 8 ore într-un pat, fără telefon mobil.
Înainte de confruntare, participanții și-au predat telefoanele mobile și li s-a interzis să folosească orice alte dispozitive electronice, inclusiv iPad-uri și laptopuri.
Pauză de 5 minute la fiecare oră, pentru „necesități fiziologice”
În plus, concurenților nu li s-a permis să cadă într-un somn adânc sau să manifeste anxietate.
Pentru situații de urgență, participanții putea folosi modele mai vechi, cu capacități doar de apelare, oferite de organizatorii, pentru a-și contacta familiile.
Au fost oferite băuturi și mâncare, iar participanții au fost instruiți să le consume în pat. Concurenții puteau să se ridice pentru pauzele de toaletă, maximum 5 minute la fiecare oră.
Cei mai mulți și-au petrecut timpul citind cărți sau odihnindu-se cu ochii închiși.
În cele din urmă, după verificarea de către oficialii evenimentului, Dong Li a fost declarată campioană, obținând un scor de 88,99 din 100.
Organizatorii au remarcat că „a petrecut cel mai mult timp în pat, nu a experimentat somnul adânc și a afișat cel mai scăzut nivel de anxietate”. Somnul și nivelul de anxietate au fost măsurate prin intermediul unui device aplicat pe încheietura mâinii.
„Nu folosesc telefonul mobil fără scop”
Dong este manager de vânzări la o firmă financiară. În timpul liber, se plimbă cu fiul ei și a spus: „nu folosesc telefonul mobil fără scop”.
Identitatea companiei care a sponsorizat competiția și scopul din spatele desfășurării acestui eveniment, care a avut loc într-un magazin de saltele și lenjerie de pat din mall, nu au fost dezvăluite.
Știrile despre inițiativele care promovează reducerea timpului petrecut pe telefoanele mobile sau utilizarea limitată a dispozitivelor electronice fac frecvent titluri.
Ce este nomofobia
La începutul acestui an, un doctorand din China la o universitate britanică a călătorit în 24 de provincii continentale în 134 de zile fără a avea acces la un telefon mobil sau alte gadgeturi electronice.
Patru din zece adulți din Elveția, adică 3,5 milioane de oameni, prezintă semne pronunțate de dependență de telefonul mobil, au arătat rezultatele unui sondaj publicat de portalul comparis.ch.
Afecțiunea se numește nomofobie (din englezescul No Mobile Phone Phobia). Termenul medical definește o problemă destul de veche, acută de când s-au răspândit telefoanele mobile și au început să provoace adicții. O persoană care suferă de nomofobie este una care nu se poate dezlipi de telefonul său mobil.