„Din data de 11 martie, există tensiuni diplomatice între Turcia şi Olanda”, a anunţat Ministerul olandez de Externe. „Fiţi vigilenţi şi evitaţi adunările şi locurile foarte frecventate”, a mai transmis acesta.
Germania, Austria și Olanda au blocat încercările oficialilor turci de a organiza mitinguri în țările lor pe tema referendumului din Turcia de extindere a prerogativelor preşedintelui, drept urmare președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a acuzat pe liderii acestor state de „practici naziste”.
De altfel, vicepremierul olandez, Lodewijk Asscher, a declarat că este dezgustător faptul că sunt numiți naziști de un regim care încearcă să încalce drepturile cetățenilor săi.
Tensiunile dintre cele două țări au luat amploare, după ce Olanda i-a interzis sâmbătă dimineaţa avionului ministrului turc de Externe Mevlut Cavusoglu să aterizeze la Rottterdam, ceea ce a iscat mai multe manifestații atât în Olanda, cât și la Ankara.
Șase protestatari au fost arestați la Amsterdam
La Ankara, manifestanţii au aruncat cu ouă şi portocale în ambasada Olandei, iar la Istanbul, drapelul olandez a fost înlocuit cu cel turc pe clădirea consulatului din oraş. În stradă au ieşit şi mii de membri ai comunităţii turce din Olanda, unde au avut loc și violențe.
Poliţia olandeză a folosit tunuri de apă şi câini pentru a dispersa sutele de protestatari care fluturau steagul Turciei în faţa Consulatului de la Rotterdam. Unii manifestanţi au aruncat cu sticle şi pietre, iar câţiva dintre ei au fost loviţi de forţele de ordine cu bastoane, iar autoritățile au anunțat luni că sase persoane au fost reţinute după un protest în sprijinul autorităţilor din Turcia din Amsterdam care a devenit violent.
Criza diplomatică a căpătat ulterior noi proporții. Mai mult, Ankara ia în calcul posibilitatea de a le interzice diplomaţilor olandezi accesul în Turcia. De asemenea, Ankara l-a convocat pe însărcinatul olandez cu afaceri la Ministerul de Externe.
Premierul olandez, Mark Rutte, a declarat duminică că este exclusă posibilitatea de a prezenta scuze din partea guvernului pentru expulzarea cu o zi înainte a unui ministru turc. Cu toate acestea, el și-a exprimat speranța unei „dezescaladări” a crizei diplomatice dintre Haga și Ankara, iar Erdogan amenință că Olanda va plăti pentru comprtamentul său, precizând că această țară se comportă precum „o republică bananieră”.