Versiunea inițială a documentului, „Planul operațional german Red Storm (Furtuna roșie)”, conține peste 1.000 de pagini. În acest plan, după cum scrie FAZ, sunt enumerate structurile și facilitățile de infrastructură care au nevoie de protecție.
Planul conține, de asemenea, „instrucțiuni privind modul de acționare într-o situație defensivă” sau „în cazul unor tensiuni legate de manevrele rusești de pe flancul estic al NATO”, când Germania ar trebui să devină un hub logistic pentru sute de mii de trupe și livrarea de echipamente și medicamente.
La o întâlnire recentă de la Camera de Comerț din Hamburg, șeful comandamentului regional din Hamburg, locotenent-colonel Jörn Plischke, a sfătuit companiile să depună „eforturi pentru autonomie”, folosind generatoare diesel sau propriile turbine eoliene și să întocmească un plan „specific pentru situații de urgență”, să aibă pregătiți angajați care să conducă evacuarea și să se asigure că „echipa știe ce să facă”.
Potrivit lui Plischke, astfel de întâlniri cu reprezentanții afacerilor au loc în toată țara. Bundeswehr a precizat că toate comandamentele regionale sunt însărcinate cu îndeplinirea acestor sarcini.
„Rusia a început deja să se pregătească pentru război”, spune Plischke. El estimează, pe baza datelor de informații, că „în 4 sau 5 ani, Rusia va fi pregătită pentru o nouă ofensivă în Occident”.
FAZ notează că planul nu a fost încă finalizat și va fi completat de rezultatele exercițiilor comune între structurile civile și Bundeswehr, numite „Furtuna Roșie”.
În prima fază a acestui exercițiu a fost simulată apărarea instalațiilor portuare pentru a preveni încercările de recunoaștere și sabotaj.