În luna septembrie, peste 53% dintre alegători au votat în favoarea unui proiect feroviar guvernamental care a costat 1 miliard de euro – cel mai mare program de investiții al guvernului condus de Cerar. Dar Curtea Supremă a Sloveniei a anulat rezultatul referendumului, ceea ce l-a determinat pe premier să își dea demisia.
„Am luat o decizie pe care orice politician de încredere ar trebui să o facă într-o astfel de situație”, a declarat Cerar în cadrul unei conferințe de presă. „Cetățenii vor avea o lansă la alegeri să judece ce e bine și ce e rău și cine merită sprijinul public”, a mai spus Cerar.
El a spus că și-a prezentat demisia în parlament, dar că va rămâne în funcție până la formarea unui nou guvern.
Slovenia urmează să organizeze alegerile parlamentare în luna iunie.
Referendumul anulat a fost organizat anul trecut pentru construirea unei căi ferate de 27 de kilometri între orașul Divaca, situat la frontiera cu Italia și portul Luka Koper de la marea Adriatică. Dar o parte din opinia publică a considerat că prin realizarea acestui proiect guvernul încearcă să obțină capital de imagine pentru alegerile parlamentare din acest an și au atacat rezultatul la Curtea Supremă, invocând faptul că Executivul condus de Cerar a cheltuit 95.000 de euro din bani publici pentru a-și susține campania.
”Campania guvernului a fost inadmisibil de unilaterală”, a stabilic Instanța Supremă care cerut Comisiei Electorale de Stat să stabilească o nouă dată pentru referendum.
Guvernul lui Cerar s-a confruntat, de asemenea, cu un val recent de greve ale lucrătorilor din sectorul public, pe fondul redresării economice a Sloveniei. De asemenea, mai multe școli din țară au fost închise miercuri, când profesorii au intrat în grevă pentru a doua oară într-o lună.
Demisia lui Cerar vine în aceeași zi în care premierul Slovaciei, Robert Fico și-a prezentat demisia, cerută de opoziție după asasinarea unui jurnalist care ancheta cazuri de corupție. Acesta a precizat că este pregătit să demisioneze, însă dacă președintele este de acord ca actuala coaliție de guvernare să rămână la putere. Slovacia se confruntă cu cele mai ample manifestații din 1989, după ce jurnalistul Jan Kuciak a fost asasinat, alături de iubita lui, în timp ce investiga o grupare mafiotă.
Citește și: Ambasadorul Rusiei la București: Bărbatul otrăvit la Londra, Sergei Skripal, era spion britanic