Sistemul de identificare a partenerilor pentru animale a fost descris de directorul grădinii zoologice, Thane Maynard, ca o versiune animală a unui program de matrimoniale. ”Suntem foarte atenți atunci când luăm hotărârea ce animal va fi împerecheat cu un altul, la fel ca în cazul unui site de matrimoniale”, a explicat Maynard.
Programul de împerechere, numit Species Survival Program – SSP (Programul de supraviețuire a speciilor) – a fost realizat prin cooperare internațională și gestionează mai mult de 450 de specii diferite.
Rezultatul folosirii SSP se vede deja la grădina zoologică din Cincinnati care a cunoscut o creștere spectaculoasă a numărului de pui, inclusiv în cazul unor specii rare cum ar fi trei lemurieni catta, trei pui de tigru malayan, o specie aflată în pericol de dispariție, un panda roșu și un rinocer negru, care a devenit vedetă internațională după ce știrea nașterii sale a fost publicată de presa din toată lumea.
Îngrijitorii trebuie să muncească foarte mult pentru a asigura compatibilitatea dintre animalele alese. Sunt luați în calcul mai mulți factori, precum genetica, nevoile sociale, gradul de interes și capacitatea grădinii zoologice de a găzdui alte animale. În plus, programul acordă o atentie deosebită arborelui genealogic al animalelor atunci cand aleg parteneri deoarece promovarea diversității genetice este foarte important.
„Luăm în calcul și dinamica socială a grupurilor. Nu vrem să ajungem să trimitem un animal cine știe unde și când ajunge acolo să constatăm că nu vrea să fie cu celălalt animale”, a explicat curatorul grădinii zoologice.
Citește și: FOTO EXCLUSIV/ Silviu Prigoană, vacanță de 40 de zile cu cei doi băieți ai săi. I-a plimbat pe Eduard și Maximus prin toată Europa