Relatarea Livetext a războiului între Hamas și Israel continuă aici: LIVETEXT | ONU, așteptată să voteze o rezoluţie privind încetarea focului în Gaza
După încheierea armistițiului, nu au avut loc negocieri pentru un nou acord privind eliberarea ostaticilor, scrie presa israeliană
Publicația israeliană Haaretz relatează, citând o sursă anonimă aflată cu curent cu astfel de informații, că nu au avut loc discuții între Israel și Hamas cu privire la încheierea unui potențial nou acord privind eliberarea ostaticilor după ce înțelegerea precedentă, care a prevăzut inclusiv un armistițiu militar temporar, a căzut.
Cu toate acestea, o altă sursă a precizat ziarului că încă este activ canalul de mediere din Qatar și că părțile ar putea totuși să se îndrepte spre un nou acord, scrie The Times of Israel.
Hezbollah anunță că a ripostat după ce un primar libanez a fost ucis
Gruparea militantă libaneză Hezbollah a anunțat că a tras o serie de rachete antitanc asupra unei case din orașul Metula, situat în nordul Israelului, relatează Sky News.
Hezbollah a precizat că atacul a fost un răspuns la uciderea lui Hussein Ali Mansour, primarul satului libanez Taybeh.
Primarul ar fi fost ucis anterior în bombardamente efectuate de armata israliană (IDF).
Hezbollah susține că locuința din Metula pe care a vizat-o era folosită de IDF.
Până acum, nu au fost raportați răniți în urma atacului.
Orașul Metula, ca și alte părți din nordul Israelului, a fost evacuat în mare parte din cauza tirurilor transfrontaliere dintre Israel și Hezbollah.
SUA afirmă că imaginile cu bărbați dezbrăcați în Gaza, reținuți de Israel, sunt „profund tulburătoare”
Imaginile recente cu bărbați reținuți și dezbrăcați în Fâșia Gaza sunt „profund tulburătoare”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matt Miller, potrivit CNN.
Întrebat despre aceste fotografii, Miller a reiterat că SUA caută să obțină mai multe informații de la guvernul israelian.
Statele Unite caută răspunsuri cu privire la statutul persoanelor din fotografii, la circumstanțele din jurul imaginilor și la „modul în care, în cele din urmă, acestea au devenit publice”, a precizat Miller.
Locotenent-colonelul Jonathan Conricus, un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), a afirmat săptămâna trecută pentru CNN că bărbații erau membri sau presupuși membri ai Hamas, „fără haine pentru a ne asigura că nu poartă explozibili”.
Cu toate acestea, într-un interviu acordat vineri postului american de televiziune, Hani Almadhoun, director de filantropie pentru filiala americană a Agenției Națiunilor Unite pentru refugiații palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA SUA), a declarat că a recunoscut cel puțin zece persoane care apar în imaginile care circulă, inclusiv pe fratele său – toți fiind civili.
Israelul va folosi două puncte de trecere pentru selectarea ajutoarelor pentru Gaza, spun autoritățile
Autoritățile israeliene au anunțat luni că două puncte de trecere spre Fâșia Gaza vor fi folosite pentru a ajuta la selectarea ajutorului umanitar destinat enclavei palestiniene, relatează CNN.
Coordonatorul Activităților Guvernamentale Israeliene în Teritoriu (COGAT) a precizat: „În urma unei consultări în materie de securitate, s-a luat astăzi (luni, n.r.) decizia de a efectua o verificare integrată de securitate la punctul de trecere Nitzana și la punctul de trecere Kerem Shalom.”
„Decizia a fost luată pentru a îmbunătăți și moderniza capacitățile și volumul controlului de securitate asupra ajutorului umanitar care este admis în Fâșia Gaza prin punctul de trecere de la Rafah, din Egipt”, a mai afirmat COGAT.
Conform autorităților israeliene, camioanele care conțin apă, alimente, provizii medicale și echipamente pentru adăposturi vor fi verificate la ambele puncte de trecere – „și vor fi trimise de acolo către organizațiile internaționale umanitare din Fâșia Gaza prin punctul de trecere de la Rafah din Egipt”.
Cu toate acestea, COGAT a adăugat că „niciun fel de provizii nu vor intra în Fâșia Gaza din Israel și că tot ajutorul umanitar care intră în Fâșia Gaza va continua să intre prin punctul de trecere de la Rafah din Egipt”.
Punctul de trecere Nitzana se află la aproape 50 de kilometri de Rafah.
În ultimele zile, între 60 și 100 de camioane au folosit punctul de trecere de la Rafah pentru a intra în Gaza – un volum despre care Națiunile Unite și alte agenții umanitare spun că este mult prea mic pentru a atenua criza umanitară din teritoriu.
Un cuplu prins sub dărâmături în centrul Fâșiei Gaza, salvat la lumina telefoanelor
O asociația palestiniană din domeniul ajutorului umanitar a publicat luni imagini cu o operațiune dramatică pentru salvarea unui bărbat și a soției sale, care au fost prinși sub dărâmături în centrul Fâșiei Gaza, relatează CNN.
În înregistrarea video distribuită pe contul oficial al Societății Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS) pe rețeaua de socializare X, un grup de oameni, inclusiv personalul medical, pot fi văzuți luminând zona cu lanternele telefoanelor mobile și trăgând cuplul de sub dărâmături.
🚨The PRCS EMS teams managed yesterday night to rescue a man and his wife alive from under the rubble after their house was bombed in the Um Zaher area in central #Gaza. Unfortunately, their 22-year-old son was martyred in the incident. They were transported by ambulance 🚑 to… pic.twitter.com/FPHtmqgGKH
— PRCS (@PalestineRCS) December 11, 2023
Mai multe detalii: Imagini dramatice din Fâșia Gaza: Salvatorii reușesc, la lumina telefoanelor, să salveze un cuplu prins sub dărâmături în urma unui bombardament | VIDEO
Ministrul israelian al apărării, întrebat despre informațiile privind utilizarea fosforului alb, susține că „IDF acționează în conformitate cu dreptul internațional”
Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a fost întrebat luni despre relatările conform cărora forțele israeliene au folosit muniții cu fosfor alb în sudul Libanului, el declarând că armata israeliană (IDF) acționează în conformitate cu dreptul internațional, relatează Sky News.
„IDF și întreaga instituție de securitate acționează în conformitate cu dreptul internațional. Așa am acționat și așa vom acționa”, a spus el.
Afirmațiile sale urmează comentariilor venite de la Casa Albă, care a declarat că SUA sunt „îngrijorate” de informațiile privind utilizarea munițiilor cu fosfor alb, furnizate chiar de SUA.
În conferința sa de presă, Gallant a mai spus că Israelul nu are intenția de a rămâne permanent în Gaza.
El a spus că Israelul este deschis la discuții cu privire la toate alternativele despre cine va controla Fâșia Gaza, atâta timp cât entitatea respectivă nu este ostilă Israelului.
În ceea ce privește schimbul transfrontalier de focuri de armă cu miliția libaneză Hezbollah, el a declarat că Israelul este deschis la un posibil acord cu gruparea, dacă acordul va include o zonă sigură de-a lungul frontierei și garanții.
Forțele israeliene încercuiesc ultimele bastioane ale Hamas în nordul Fâșiei Gaza, afirmă ministrul apărării
Trupele israeliene încercuiesc ultimele două bastioane ale Hamas în nordul Fâșiei Gaza, potrivit ministrului israelian al apărării, Yoav Gallant, citat de CNN.
El a afirmat că batalioanele Hamas din zonele Jabalia și Shejaiya sunt „pe punctul de a fi dezmembrate”. „Numărul celor care se predau și care ies din aceste locuri ne arată ce se întâmplă”, a adăugat Gallant.
Ministrula afirmat, de asemenea, că acei luptători Hamas care s-au predat au spus că duc lipsă de arme și alimente.
„Suntem aproape de un punct de cotitură în nordul Fâșiei Gaza”, a spus Gallant, făcând apel la luptătorii Hamas rămași să se predea. „Oricine preferă să se predea, așa cum au făcut-o deja alte sute – le vom cruța viața”, a spus el.
Gallant a făcut comentarii similare vineri cu privire la progresele armatei israeliene, când a spus că a văzut semne că Hamas „începe să cedeze în interiorul Gaza”.
Într-o evoluție separată, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) și Agenția de Securitate Israeliană (ISA) au anunțat că peste 500 de luptători ai Hamas și ai Jihadului Islamic au fost reținuți în ultima lună „și transferați pentru interogare suplimentară de către ISA și Unitatea 504”. Unitatea 504 este o unitate de informații din cadrul armatei israeliene.
Începând de la sfârșitul armistițiului, în urmă cu puțin peste o săptămână, aproximativ 140 de militanți ai Hamas și ai Jihadului Islamic au fost reținuți în Fâșia Gaza, a precizat armata israeliană.
Pentru prima dată, IDF a publicat, de asemenea, fotografii ale unor presupuși militanți care s-au predat.
Spre deosebire de o serie de înregistrări video apărute săptămâna trecută, cu bărbați care se predau forțelor israeliene, dezbrăcați până la lenjeria intimă, cele două fotografii publicate luni îi arată pe bărbați complet îmbrăcați.
Israelul susține că a găsit un bastion Hamas în interiorul unei moschei din orașul Gaza
Un centru de antrenament al Hamas a fost descoperit în interiorul unei moschei din orașul Gaza, susține Israelul, potrivit Sky News.
COGAT, o agenție din cadrul Ministerului israelian al Apărării, a anunțat că trupele israeliene au găsit centrul de antrenament, unde erau folosite RPG-uri (lansatoare de grenade), în cartierul Shuja’iyya.
„Ce profanare a unui loc sfânt de către o așa-zisă mișcare islamică”, a afirmat COGAT, distribuind imagini cu o ascunzătoare de arme.
Another day, another terror stronghold @IDF troops found INSIDE a mosque.
— COGAT (@cogatonline) December 11, 2023
This time, it was an RPG training center in a mosque in Shuja’iyya.
What a desecration of a holy place by a so-called Islamic movement. pic.twitter.com/VepeUcEUFA
Șeful diplomaţiei europene afirmă că situaţia din Gaza este „apocaliptică”
Josep Borrell a avertizat luni că situaţia din Fâșia Gaza este „apocaliptică” pentru populaţia civilă, şeful diplomaţiei europene apreciind că nivelul de distrugere pe teritoriul enclavei palestiniene este superior celui din Germania din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, informează AFP.
„Din păcate, nivelul de distrugere al clădirilor din Gaza este mai mult sau mai puţin, chiar mai mare decât distrugerile suferite de oraşele germane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, a afirmat Borrell, la încheierea unei reuniuni a miniştrilor de Externe ai țărilor UE, care a avut loc Bruxelles.
Mai multe detalii: Situația din Fâșia Gaza este „apocaliptică” pentru populația civilă, avertizează șeful diplomației europene
Convoiul ONU care a evacuat persoane grav rănite din orașul Gaza a fost întârziat ore în șir la un punct de control al armatei israeliene, potrivit ONU
Un convoi comun al Organizației Națiunilor Unite și al Societății Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS) a ajuns cu succes la spitalul arab Al-Ahli din orașul Gaza, pe data de 9 decembrie, se arată într-un raport publicat luni de Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), potrivit CNN.
Convoiul a livrat provizii medicale și a evacuat 19 pacienți grav răniți spre sud, a adăugat OCHA.
Cu toate acestea, „una dintre ambulanțe și un camion al ONU care transporta provizii au fost lovite de focuri de armă în timp ce convoiul se străduia să ajungă la spital”, se arată în raportul OCHA, care nu precizează sursa focurilor de armă.
Potrivit OCHA, convoiul s-a confruntat cu obstacole semnificative pe drumul de întoarcere spre sud.
Forțele israeliene au întârziat convoiul la un punct de control din Wadi Gaza, în centrul Fâșiei Gaza, unde vehiculele, personalul și pacienții au fost supuși unor controale amănunțite.
Unul dintre pacienții evacuați a decedat în timpul călătoriei spre sud, a precizat OCHA.
„Un paramedic a fost reținut timp de patru ore. În acest timp, el a fost supus unui interogatoriu și ar fi îndurat abuzuri fizice și psihologice”, a adăugat OCHA.
Acest convoi a fost primul convoi de ajutor care s-a îndreptat către orașul Gaza după ce ostilitățile au fost reluate pe data de 1 decembrie.
Armata israeliană a bombardat o celulă teroristă libaneză care a lansat rachete asupra Israelului
Armata israeliană (IDF) anunță că a bombardat o celulă din sudul Libanului care a lansat rachete asupra zonei Shtula din nordul Israelului, precum și un lansator folosit anterior pentru a lansa proiectile asupra zonei Yiftah, scrie The Times of Israel.
De asemenea, un mortier a fost tras cu puțin timp în urmă spre Shtula, aterizând într-o zonă deschisă.
IDF a publicat imagini cu bombardamentele.
The IDF says it struck a cell in southern Lebanon that fired rockets at the Shtula area in northern Israel, as well as a launcher used to fire projectiles at the Yiftah area earlier.
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) December 11, 2023
One mortar was also fired at Shtula a short while ago, landing in an open area. pic.twitter.com/86zNKzciZA
Gallant: Războiul împotriva Hamas se va încheia când Israelul își va atinge obiectivele
Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a promis luni că războiul din Fâșia Gaza împotriva Hamas se va încheia atunci când Israelul își va atinge obiectivele, în ciuda presiunilor internaționale evidente de a încheia operațiunea în curând, scrie The Times of Israel.
„Războiul se va încheia atunci când obiectivele sale vor fi atinse. Iau în considerare tot ceea ce solicită și spun SUA și iau în serios, împreună cu toți membrii cabinetului, ceea ce face America”, a declarat Gallant, într-o conferință de presă, ca răspuns la o întrebare.
„Vom găsi o modalitate de a-i ajuta pe americani să ne ajute”, a adăugat el.
Răspunzând la o altă întrebare referitoare la o eventuală nouă înțelegere cu Hamas privind eliberarea ostaticilor, Gallant a precizat: „Cred că, dacă vom crește presiunea militară, vor exista oferte pentru mai multe înțelegeri privind ostaticii, iar dacă vor exista oferte, le vom lua în considerare”.
Un oficial libanez a fost ucis într-un atac israelian
Primarul unui sat libanez a fost ucis de un bombardament israelian în timpul luptelor transfrontaliere cu puternica miliție șiită Hezbollah, relatează Sky News.
Hussein Mansour, în vârstă de 80 de ani, a fost ucis în satul Taybeh din sudul Libanului.
Presa de stat a declarat că un obuz care a vizat casa lui nu a explodat, dar l-a lovit și l-a ucis.
Alte opt persoane se aflau cu el pe un balcon în acel moment, dar nu au fost rănite.
Context: Peste 120 de persoane au fost ucise în Liban de la izbucnirea actualului război dintre Israel și Hamas.
Gruparea șiită Hezbollah, care înseamnă „Partidul lui Dumnezeu” în arabă, îndeamnă în mod deschis la distrugerea „regimului sionist din Palestina” și este considerată o organizație teroristă de către majoritatea puterilor occidentale.
Gruparea s-a aliniat de mult timp cu organizația islamistă Hamas și cu Jihadul Islamic, în ciuda faptului că recrutează în rândurile sale preponderent șiiți libanezi, în timp Hamas este sunnită.
SUA, „îngrijorate” de informațiile potrivit cărora Israelul a folosit fosfor alb în Liban
Casa Albă a afirmat luni că Statele Unite sunt îngrijorate de informațiile conform cărora Israelul a folosit muniții cu fosfor alb, furnizate de americani, într-un atac din octombrie efectuat în sudul Libanului, care s-a soldat cu rănirea mai multor civili și cu incendierea unor case, relatează The Guardian și Sky News.
Kirby a declarat că administrația Biden va ridica această problemă în fața guvernului israelian: „Am văzut relatările, suntem cu siguranță îngrijorați de acest lucru. Vom pune întrebări și vom încerca să aflăm mai multe”.
Mai multe detalii: SUA se declară „îngrijorate” de informațiile potrivit cărora Israelul a folosit fosfor alb în Liban, într-un incident soldat cu nouă civili răniți
Gallant: „Unii dintre teroriștii Hamas din 7 octombrie se predau și ne spun lucruri interesante”
Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat luni că batalioanele Jabalia și Shejaiya ale Hamas din nordul Fâșiei Gaza sunt „pe punctul de a fi dezmembrate”, scrie The Times of Israel.
„Am încercuit ultimele bastioane ale Hamas în (orașele) Jabalia și Shejaiya, batalioanele care erau considerate invincibile, care s-au pregătit ani de zile să lupte împotriva noastră, și ele sunt pe punctul de a fi dezmembrate”, a spus Gallant, într-o conferință de presă.
El a precizat că sute de agenți Hamas s-au predat trupelor israeliene în ultimele zile, ceea ce, în opinia sa, „arată ce se întâmplă” cu gruparea islamistă.
„Oricine se predă – viața lui este cruțată”, a afirmat Gallant, adăugând că printre cei care au fost arestați de către IDF se află teroriști care au participat la atacul terorist din 7 octombrie asupra comunităților israeliene.
„Ei ne spun lucruri foarte interesante”, a adăugat ministrul israelian, făcând aparent aluzie la informațiile culese de la acești prizonieri.
De asemenea, Gallant l-a amenințat pe liderul Hamas, Yahya Sinwar, spunând că soarta lui și a „oricărui alt comandant de rang înalt din Hamas, precum și soarta teroristului (de rang inferior) este aceeași: predă-te sau mori. Nu există o a treia opțiune”.
Danemarca îşi reia ajutorul pentru dezvoltare acordat palestinienilor
Danemarca a anunţat luni că îşi reia ajutorul pentru dezvoltare acordat palestinienilor, care a fost suspendat imediat după atacul lansat de aripa armată a Hamas pe 7 octombrie pe teritoriul israelian dinspre Fâşia Gaza.
„Sunt încântată să anunţ că Danemarca îşi reia ajutorul pentru dezvoltare acordat Palestinei”, a scris premierul Mette Frederiksen într-un comunicat obţinut de AFP, potrivit Agerpres.
La 10 octombrie, Copenhaga a lansat o analiză pentru „a se asigura că fondurile daneze nu sunt utilizate în mod abuziv, inclusiv pentru a sprijini indirect organizaţii teroriste care atacă Israelul”.
„Ajutorul poate fi reluat deoarece Ministerul danez de Externe nu a găsit niciun semn de abuz sau de sprijin pentru Hamas sau alte organizaţii teroriste” prin fonduri daneze, a spus şefa guvernului.
Pentru 2023, Danemarca a planificat un ajutor pentru teritoriile palestiniene de 235,5 milioane de coroane (31,6 milioane de euro), din care 72 de milioane nu au fost încă distribuite.
„Plăţile vor începe acum”, a spus Frederiksen, menţionând că un ajutor umanitar extraordinar de 125 de milioane de coroane (16,7 milioane de euro) a fost trimis începând cu 7 octombrie.
„Din cauza luptelor grele din Gaza, unele dintre activităţile planificate în Programul de Asistenţă pentru Palestina vor fi ajustate”, a adăugat Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat, subliniind importanţa furnizării de „sprijin suplimentar Cisiordaniei”.
Zara și-a retras o campanie de publicitate după ce palestinienii au cerut boicotarea ei
Lanțul de magazine Zara a retras luni de pe prima pagină a site-ului și a aplicației sale o campanie publicitară în care apăreau manechine cu membre lipsă și statui învelite în alb, după ce aceasta a determinat apeluri venite din partea unor activiști pro-Palestina la boicotarea retailerului de modă, informează Reuters.
Mai multe detalii: Zara și-a retras campania de publicitate de pe prima pagină a site-ului după ce palestinienii au cerut boicotarea ei | VIDEO
Gantz i-a spus lui Blinken că Israelul va trebui să elimine amenințarea Hezbollah de la granița de nord
Benny Gantz, ministru al cabinetului israelian de război, a discutat luni cu secretarul american de stat Antony Blinken, mulțumindu-i acetuia pentru veto-ul SUA, în Consiliul de Securitate al ONU, asupra rezoluției de încetare a focului din Gaza și punându-l la curent cu situația războiului din enclava palestiniană, scrie The Times of Israel.
Potrivit unui comunicat emis de biroul lui Gantz, acesta i-a mai spus lui Blinken că Israelul va trebui să elimine amenințarea pe care o reprezintă gruparea șiită Hezbollah din Liban la granița de nord.
61 de camioane cu ajutoare umanitare, dintre care 3 cu combustibil, au intrat în Gaza prin punctul de trecere de la Rafah
Șaizeci și unu de camioane încărcate cu ajutoare umanitare au intrat luni în Gaza prin punctul de trecere de la Rafah, potrivit unui oficial egiptean. Convoiul includea trei camioane încărcate cu combustibil și două care transportau gaz pentru gătit, relatează CNN.
Acesta este cel mai mic număr de camioane cu ajutoare care a intrat în Gaza începând din 5 decembrie.
Treizeci și patru de palestinieni răniți au trecut luni din Gaza în Egipt pentru a primi tratament medical, după cum a văzut un jurnalist al postului american de televiziune la punctul de trecere de la Rafah.
În plus, patru autobuze care transportau un număr necunoscut de cetățeni străini au trecut din Gaza în Egipt.
De la începutul conflictului, aproximativ 600 de palestinieni răniți, în mare parte copii și femei, au trecut în Egipt prin punctul de la Rafah, conform unei numărători CNN.
Berlinul adoptă o atitudine mai critică faţă de Israel
Germania se aşteaptă ca Israelul să-şi adapteze strategia militară pentru a preveni mai mult suferinţele în rândul civililor palestinieni, a declarat luni ministrul german de externe, Annalena Baerbock, în ceea ce marchează o schimbare a Berlinului către o poziţie mai critică faţă de aliatul său, relatează Reuters.
Germania a susţinut constant dreptul Israelului de a se apăra după atacul terorist comis de mişcarea islamistă palestiniană Hamas pe 7 octombrie.
Guvernul de la Berlin a subliniat constant necesitatea ca Israelul să respecte dreptul internaţional în răspunsul său la atacurile Hamas, dar în general a evitat să critice deschis acţiunile armatei israeliene în teritoriile palestiniene.
Acest lucru s-a schimbat săptămâna trecută.
”Ne aşteptăm ca Israelul să permită mai mult ajutor umanitar, în special în nord, pentru a asigura că acţiunile armatei sale sunt mai ţintite şi cauzează mai puţine victime civile”, a afirmat şefa diplomaţiei germane, într-o conferinţă de presă la Dubai, unde a participat la summitul internaţional COP28, potrivit Agerpres.
Majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori din Fâşia Gaza şi-au părăsit locuinţele. ”Chestiunea modului în care Israelul duce această bătălie este esenţială pentru perspectiva unei soluţii politice”, a insistat Baerbock.
Săptămâna trecută, Ministerul de Externe german a salutat impunerea de sancţiuni americane contra unui număr de colonişti evrei ca urmare a unor atacuri asupra palestinienilor din Cisiordania şi i-a cerut Uniunii Europene să ia în calcul sancţiuni similare.
„Nu mai pot suporta”, spune tatăl a patru copii din Gaza, pe fondul lipsei de alimente și apă potabilă, în timp ce Israelul bombardează enclava
Shadi Shaheen și familia lui conduceau, înainte de război, o reprezentanță auto în Fâșia Gaza. Dar după ce a început conflictul militar dintre Israel și Hamas și când Forțele de Apărare Israeliene (IDF) le-au cerut locuitorilor din zona lui să se evacueze, el a făcut-o. Acum, familia palestinianului se numără printre cei 70 de oameni care se adăpostesc în două case din orașul Deir Al-Balah, situat în partea centrală a Fâșiei Gaza, relatează luni CNN.
Între timp, bombardamentele din cartierul pe care l-a lăsat în urmă i-au distrus casa și afacerea: opt mașini noi, care costau 220.000 de dolari, au fost distruse în bombardamente, a povestit bărbatul.
Armata israeliană susține că a găsit o tabără de antrenament a Hamas în interiorul unei moschei din nordul Fâșiei Gaza
Trupele Brigăzii israeliene de infanterie Nahal afirmă că au descoperit un loc de antrenament al Hamas în interiorul unei moschei din orașul Jabalia din nordul Fâșiei Gaza, scrie The Times of Israel.
Imagini publicate de armata israeliană (IDF) arată un ofițer care face un tur al moscheii, dezvăluind la etajul al treilea o cameră folosită de Hamas pentru simulări de luptă. În încăpere sunt găsite o mitralieră și un lansator RPG (lansator de grenade), precum și un computer și un proiector.
Troops of the Nahal Infantry Brigade have discovered a Hamas training site inside a mosque in northern Gazas Jabaliya.
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) December 11, 2023
Footage published by the IDF shows an officer giving a tour of the mosque, revealing on the third floor a room used by Hamas for combat simulation. A machine… pic.twitter.com/6dRumKwU2c
Într-o încăpere adiacentă, IDF spune că a găsit echipamente folosite pentru fabricarea de dispozitive explozive.
În moschee au fost găsite, de asemenea, mai multe arme de foc, grenade și echipamente militare.
The Washington Post scrie că Israelul a folosit fosfor alb în Liban
Publicația americană The Washington Post relatează că Israelul a folosit fosfor alb furnizat de SUA într-un atac recent efectuat în sudul Libanului, menționând că mai mulți civili au fost răniți în acest incident și că Amnesty International a transmis că atacul ar trebui investigat ca o crimă de război.
Articolul, bazat pe o anchetă pe care ziarul a efectuat-o la fața locului, precizează că proiectilele care conțineau materialul incendiar au fost folosite pe 16 octombrie în satul de frontieră Dhayra. Patru case au fost incendiate și cel puțin nouă persoane au fost rănite.
Articolul adaugă faptul că Israelul s-a angajat în 2013 să înceteze să mai folosească fosforul alb, în condițiile în care, de fapt, armata israeliană a anunțat că va limita utilizarea acestuia, trecând în mare parte la folosirea altor mijloace pentru a crea perdele de fum pentru trupele sale, notează The Times of Israel.
Cu toate acestea, armata israeliană și-a rezervat dreptul de a utiliza astfel de proiectile în anumite cazuri, nedeclarate, care au fost aprobate de Curtea Supremă. Dar cazurile când poate fi utilizat fosforul alb nu au fost detaliate publicului.
Dreptul internațional nu interzice utilizarea fosforului alb. Cu toate acestea, legalitatea utilizării lui, ca în cazul oricărei muniții, depinde de circumstanțe, mai susține The Times of Israel.
Israelul anunță că 5 soldați au fost uciși într-un raid asupra „infrastructurii teroriste” din zona unei școli din sudul Fâșiei Gaza
Cinci rezerviști israelieni au fost uciși duminică în timpul unui raid asupra unor „situri de infrastructură teroristă” în zona unei școli din sudul Fâșiei Gaza, au anunțat Forțele de Apărare Israeliene (IDF), potrivit CNN.
„În timpul bătăliei, un dispozitiv exploziv a fost detonat spre forțele IDF și au fost identificați teroriști în zonă. Trupele au răspuns cu foc, au dirijat avioane și tancuri, au inițiat contactul, au ucis teroriștii și au lovit infrastructura teroristă din zonă”, a precizat armata israliană, într-un comunicat.
Focuri de armă au fost trase dinspre școală asupra trupelor IDF, a adăugat armata.
IDF a precizat că i-a identificat pe cei cinci soldați uciși și că le-a anunțat pe familiile acestora.
Armata israeliană susține că a dejucat un atac al Hamas asupra unei tabere a soldaților săi din Fâșia Gaza
Soldații rezerviști din cardrul Brigăzii Ierusalim au dejucat săptămâna trecută o tentativă a grupării islamiste Hamas de a le ataca tabăra din Fâșia Gaza, a anunțat luni armata israeliană (IDF), potrivit The Times of Israel.
IDF precizează că forțele Batalionului 9207 al Brigăzii Ierusalim au primit o alertă de informații cu privire la un atac planificat de Hamas duminică seară. Trupele și-au evacuat tabăra și au fost plasate în stare de pregătire pentru atacul așteptat al Hamas.
Forțele aeriene au efectuat bombardamente în zonă, iar trupele terestre au deschis focul asupra atacatorilor Hamas care au ieșit dintr-un tunel, mai susține IDF.
Potrivit armatei, în mijlocul schimbului de focuri și al bombardamentelor, un dispozitiv exploziv a detonat în interiorul puțului tunelului Hamas, ceea ce a dus la mai multe explozii secundare.
Ulterior, IDF a distrus intrarea în tunel folosită pentru a efectua tentativa de atac, precum și alte infrastructuri de tunel găsite în zonă.
Reservists of the Jerusalem Brigade foiled an attempt by Hamas to attack their encampment in the Gaza Strip last night, the IDF announces.
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) December 11, 2023
It says the ground forces had received an intelligence alert of a planned attack by Hamas. The Jerusalem Brigade troops cleared their… pic.twitter.com/YKYIHXJNfm
Voluntarii au început pregătirile pentru un spital de campanie în Gaza
Voluntarii au început pregătirile pentru construirea unui spital de campanie în Fâșia Gaza, a anunțat luni Semiluna Roșie Palestiniană, potrivit Sky News.
Unitatea medicală din Qatar urmează să fie construită în orașul Rafah, aflat la granița de sud.
🙏PRCS volunteers have begun initial preparations for establishing the #Qatari field hospital 🇶🇦in the #Rafah governorate, in collaboration with the @QRCS in response to the repercussions of the Israeli aggression on the #Gaza Strip for the past 66 days.
— PRCS (@PalestineRCS) December 11, 2023
📍The hospital’s… pic.twitter.com/2u7WcgSljq
Spitalul va include 50 de paturi, o sală de operații și o unitate de terapie intensivă, a precizat organizația umanitară.
Mai multe spitale din enclava palestiniană au fost nevoite să își înceteze toate operațiunile din cauza lipsei de combustibil și de materiale medicale.
OMS a avertizat că situația sanitară din regiune este „catastrofală”, iar realimentarea unităților medicale a devenit „extrem de dificilă”.
Netanyahu: Autoritatea Palestiniană, ca și Hamas, vrea să ne distrugă, dar în etape
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni în fața Comisiei pentru Afaceri Externe și Apărare din Knesset (parlamentul israelian) că Autoritatea Palestiniană (AP) vrea să distrugă Israelul „în etape”, potrivit unor scurgeri de informații de la reuniunea care s-a desfășurat cu ușile închise, publicate de presa în limba ebraică, scrie The Times of Israel.
„Diferența dintre Hamas și AP este doar că Hamas vrea să ne distrugă aici și acum, iar AP vrea să o facă în etape”, a spus el, conform presei ebraice.
Netanyahu a declarat în repetate rânduri că nu consideră Autoritatea Palestiniană ca fiind o opțiune viabilă pentru conducerea Fâșiei Gaza după ce războiul cu Hamas se va încheia, invocând sprijinul indirect al acesteia pentru „terorism prin educație” și plata unor sume de bani pentru familiile „teroriștilor” aflați în închisorile israeliene.
Administrația Biden, în schimb, are în vedere o Autoritate Palestiniană „revitalizată” care să joace un rol central în Fâșia Gaza după război.
Armata israliană anunță că a lovit un complex Hezbollah din Liban ca răspuns la tirurile de rachete
Armata israeliană (IDF) afirmă că a efectuat un atac aerian împotriva unui complex militar la grupării șiite Hezbollah din sudul Libanului ca răspuns la tirurile de rachete asupra Galileii, lansate în cursul zilei de astăzi, scrie The Times of Israel.
The IDF says it carried out an airstrike against a Hezbollah military compound in southern Lebanon in response to rocket fire on the Galilee today.
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) December 11, 2023
Additionally, the IDF says several rockets were fired from Lebanon at army positions along the border.
There are no reports of… pic.twitter.com/HcS8xTlWGf
De asemenea, IDF spune că mai multe rachete au fost lansate din Liban spre poziții ale armatei israeliene situate de-a lungul graniței.
Nu există informații cu privire la eventuale persoane rănite în urma atacurilor lansate de Hezbollah.
Armata israeliană mai spune că trupele sale răspund cu bombardamente de artilerie spre zonele din care au fost lansate rachetele.
Peste 18.000 de oameni din Gaza au fost uciși în urma atacurilor israeliene, anunță Ministerul Sănătății din enclavă
Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a publicat luni bilanțul zilnic al victimelor înregistrate după începutul războiului dintre Israel și Hamas, pe 7 octombrie, precizând că 18.205 palestinieni au fost uciși până acum, iar alți 49.645 au fost răniți, relatează The Guardian și Sky News.
70% dintre persoanele ucise sunt copii și femei, a mai transmis ministerul.
Bilanțul victimelor a crescut cu peste 500 de morți în ultimele două zile, comparativ cu sâmbătă, când a fost de 17.700, a precizat ministerul.
Israelul afirmă că nu dorește un război pe două fronturi, dar avertizează Hezbollah și Libanul că vor exista „consecințe grave”
Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, a vorbit, într-o conferință de presă, despre conflictul care evoluează de-a lungul graniței de nord a Israelului cu Libanul și a reiterat că țara sa nu dorește un război pe două fronturi, relatează Sky News.
Dar el a avertizat că vor exista „consecințe grave” dacă va fi târât într-un război de către gruparea militantă libaneză Hezbollah.
El a declarat că gruparea șiită și-a „intensificat agresiunea” față de Israel, lansând aseară o serie de rachete asupra țării.
„Repetăm că Israelul nu este interesat de un război pe două fronturi, dar dacă Hezbollah decide să tragă Israelul într-un război la scară largă, consecințele vor fi grave pentru Hezbollah și pentru statul Liban”, a avertizat el.
Finanțată de Iran, gruparea Hezbollah se laudă cu arme, inclusiv rachete de precizie și drone, și susține că poate lovi toate zonele din Israel.
Confruntările dintre cele două tabere sunt regulate, dar s-au intensificat după saltul Hamas asupra Israelului, pe 7 octombrie.
Israelul dă vina pe ONU pentru lipsa de ajutoare umanitare în Gaza
Israelul pare să fi dat vina pe Națiunile Unite (ONU) pentru că ajutorul umanitar nu poate ajunge în Gaza, relatează Sky News.
Într-o postare pe rețeaua de socializare X, COGAT, instituție care face parte din Ministerul israelian al Apărării, a transmis că „ajutorul este acolo”.
Israelul a fost criticat în timpul conflictului pentru că nu a permis accesul ajutoarelor. Întreaga sa frontieră cu Gaza – care a fost străpunsă cu efecte devastatoare de Hamas în timpul atacurilor teroriste din 7 octombrie – este închisă.
Relațiile dintre Israel și ONU sunt tensionate, Israelul revocând accesul unor oficiali și criticând apelurile secretarului general al ONU pentru încetarea focului. În comentarii care nu au fost bine primite la Tel Aviv, șeful ONU pentru drepturile omului a declarat că ambele părți au comis crime de război.
Acum, Israelul spune că ONU „trebuie să facă mai mult” în ceea ce privește furnizarea de ajutoare umanitare pentru civilii din Gaza.
We have expanded our capabilities to conduct inspections for the aid delivered into Gaza. Kerem Shalom is to be opened, so the amount of inspections will double.
— COGAT (@cogatonline) December 11, 2023
But the aid keeps waiting at the entrance of Rafah.
The UN must do better – the aid is there, and the people need it. pic.twitter.com/2RGNkPFRyD
Până în prezent, ajutorul umanitar care a intrat în Gaza a fost livrat prin punctul de trecere de la Rafah, care face legătura între Gaza și Egipt.
Un alt punct de control, punctul de trecere Kerem Shalom, urmează să fie deschis pentru a ajuta la verificări, a adăugat COGAT.
Palestinienii se confruntă cu penurii severe de alimente, apă și alte bunuri de bază, iar livrările de ajutoare au ajuns la un nivel foarte scăzut după s-a încheiat armistițiul de șapte zile, la începutul acestei luni.
Patru state membre ale UE cer un armistiţiu de durată mai mare în Fâșia Gaza
Patru țări din Uniunea Europeană au cerut luni, cu ocazia unei reuniuni ministeriale la Bruxelles, un armistiţiu de durată mai mare în Fâşia Gaza, atacată de Israel după raidurile Hamas din 7 octombrie pe teritoriul israelian, informează AFP.
Într-o scrisoare adresată preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, lideri din Irlanda, Spania, Malta şi Belgia afirmă că „trebuie să cerem imediat tuturor părţilor să declare un armistiţiu umanitar durabil, care să poată duce la încheierea ostilităţilor”.
Demersul are scopul de „a pune capăt carnagiului, masacrării civililor nevinovaţi”, a explicat la sosirea la Bruxelles ministrul de externe irlandez, Micheal Martin, potrivit Agerpres.
Cele patru ţări semnatare cer ca UE să adopte o poziţie fermă în această chestiune la summitul de joi şi vineri al Uniunii.
Într-o altă scrisoare, trimisă de Franţa, Italia şi Germania Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, au cerut noi sancţiuni împotriva Hamas, organizaţie islamistă considerată oficial teroristă de Uniune, Statele Unite şi Israel. Şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, a precizat că astfel de sancţiuni au fost deja instituite, dar „trebuie să mergem mai departe şi să permitem identificări individuale suplimentare”.
Armata israeliană afirmă că distribuirea de fotografii cu prizonieri dezbrăcaţi trebuie oprită
Israelul a transmis că doreşte să prevină distribuirea în continuare de fotografii cu prizonieri palestinieni în Fâşia Gaza dezbrăcaţi până la lenjerie intimă, în unele cazuri legaţi la ochi şi unul de altul, în urma indignării provocate de circulaţia acestor imagini pe social media, scrie luni agenţia germană de presă DPA, potrivit Agerpres.
Ziarul Times of Israel a relatat că consilierul pentru securitate naţională Tzachi Hanegbi a spus că suspecţii trebuie percheziţionaţi pentru a se asigura cănu poartă arme sau explozibili. Cu toate acestea, Hanegbi a declarat canalului televiziunii publice Kan că răspândirea de imagini online cu aceştia „nu serveşte la nimic”.
El a spus că nu va mai avea loc o altă distribuire de astfel de imagini. Fotografiile au ridicat îngrijorări cu privire la procedurile de arestare ale Israelului în Fâşia Gaza şi întrebări asupra posibilelor încălcări ale drepturilor sau tratamente degradante, a scris Times of Israel.
Potrivit ziarului israelian, purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF), Daniel Hagari, a spus că fotografiile umilitoare nu au fost distribuite de biroul său şi că trupele ar urma să schimbe procedura de arestare în cazuri în care aceasta nu a fost urmată în mod corespunzător.
Citând reprezentanţi nenumiţi ai forţelor de securitate, ziarul Haaretz a relatat la rândul său că, din câteva sute de palestinieni reţinuţi până acum, doar în jur de 10-15% aparţineau mişcării militante palestiniene Hamas sau unor organizaţii afiliate acesteia.
Armata israeliană a subliniat că arestările au fost făcute în conformitate cu dreptul internaţional şi că numai cei suspectaţi de terorism au fost reţinuţi.
Potrivit canalului de ştiri pan-arab Al Jazeera cu sediul la Doha în Qatar, Israelul „a pus în scenă un videoclip ce pretinde să arate predarea soldaţilor Hamas”.
Înregistrările de pe reţelele sociale arată câteva zeci de bărbaţi dezbrăcaţi până la lenjeria intimă. Potrivit presei israeliene, ei sunt luptători Hamas arestaţi în tabăra de refugiaţi Jabalia.
Duminică, Al Jazeera a scris că o privire mai atentă la acest videoclip dezvăluie că „a fost pus în scenă”. „Nu are sens ca soldaţii israelieni, când descoperă un luptător înarmat, să aştepte (ca acesta) să se dezbrace şi să-i alinieze pe toţi, să se pregătească să filmeze şi apoi să ordone printr-un difuzor acelei persoane să-i predea arma”.
Mai mulţi ambasadori la ONU vizitează punctul de trecere a frontierei de la Rafah
Mai mulţi ambasadori la ONU au ajuns luni în Egipt pentru a vizita punctul de trecere a frontierei de la Rafah, singurul prin care se poate ieşi din Fâşia Gaza, relatează AFP.
La vizita neoficială de o zi, organizată de Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Egipt, participă circa zece diplomaţi, inclusiv din Rusia sau Regatul Unit, însă Statele Unite şi Franţa, de asemenea membre ale Consiliului de Securitate al ONU, nu şi-au trimis niciun reprezentant.
Criza umanitară din Gaza este tot mai gravă, remarcă AFP. Teritoriul controlat de gruparea islamistă Hamas este bombardat intens de Israel, care duce şi o ofensivă terestră; secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a numit regiunea palestiniană respectivă „cimitir de copii”.
Un oficial din Ministerul de Externe egiptean a afirmat la şedinţa de informare pentru ambasadori înainte de a ajunge la Rafah că „nimic nu justifică să închidem ochii în faşa durerii şi a suferinţelor provocate poporului palestinian din Gaza”, potrivit Agerpres.
Lana Nussibeh, reprezentanta EAU la Consiliul de Securitate, a declarat că diplomaţii statelor membre ale acestui for participă la acţiune „în calitate personală”. Ea a precizat că scopul este de a-i ajuta să înţeleagă „nu doar suferinţa şi distrugerile trăite de locuitorii din Gaza, ci şi speranţa şi forţa acestora”.
Hamas amenință cu uciderea ostaticilor israelieni
Hamas a spus că niciunul dintre ostatici nu va părăsi Gaza în viață dacă nu vor fi îndeplinite de către Israel solicitările grupării de eliberare a prizonierilor. Într-o declarație televizată, un purtător de cuvânt al Hamas a declarat că gruparea este „gata să elibereze toți soldații în schimbul tuturor prizonierilor noștri”.
Aproximativ 240 de ostatici au fost capturați și duși în Gaza în timpul atacului surpriză al Hamas din 7 octombrie. O parte din ei au fost eliberați în cele nouă zile de armistițiu.
Israelul a răspuns printr-o ofensivă militară necruțătoare care a redus o mare parte din Gaza la ruine și a ucis aproape 18.000 de oameni, majoritatea femei și copii, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas. Aproximativ 49.500 de persoane au fost rănite.
IDF spune că luptătorii Hamas au tras asupra trupelor israeliene dintr-o școală din Gaza
IDF difuzează imagini care arată atacuri aeriene cu elicoptere de atac și avioane de vânătoare pe fondul confruntărilor dintre Batalionul 8111 al Brigăzii 5 și agenți Hamas în zona Khan Younis, scrie Times of Israel.
Atacatorii Hamas deschiseseră focul asupra trupelor din interiorul unei școli.
Cinci soldați din Batalionul 8111 au fost uciși și alți patru au fost răniți după ce un dispozitiv exploziv a fost detonat în apropierea lor în timpul luptelor.
Agenții Hamas au fost uciși, iar infrastructura din zonă a fost distrusă, potrivit FDI.
The IDF releases footage showing airstrikes by attack helicopters and fighter jets amid clashes between the 5th Brigade’s 8111th Battalion and Hamas operatives in the Khan Younis area.
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) December 11, 2023
The Hamas gunmen had opened fire on the troops from a school.
Five soldiers of the 8111th… pic.twitter.com/sjfpRQxFNB
Bărbat rănit ușor de o rachetă lansată din Gaza, în orașul Holon
O rachetă lansată din Fâșia Gaza în ultimul tir de baraj asupra centrului Israelului a avut impact în centrul orașului Holon, rănind o persoană și provocând pagube, potrivit medicilor, scrie Times of Israel.
Imaginile de la fața locului arată pagube la un drum și la mai multe vehicule.
Serviciul de ambulanță Magen David Adom spune că tratează un bărbat în vârstă de 45 de ani, în stare bună spre moderată, care a fost rănit de șrapnel.
Rocket impact in Holon in the latest barrage from the Gaza Strip at central Israel. Police say one lightly hurt pic.twitter.com/M2AU62m5fG
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) December 11, 2023
Un tir de rachete din Gaza, lansat asupra zonei Tel Aviv
Un tir de rachete din Gaza este lansat asupra zonei Tel Aviv.
Sirenele de avertizare sună în Tel Aviv, Holon, Or Yehuda, Bat Yam și în comunitățile din jur.
Sirenele sună, de asemenea, în Rishon Lezion, Palmachim și Beit Dagan.
Nu există rapoarte imediate cu privire la răniți sau pagube.
🚨 More Rocket Alerts triggered in central #Israel
— ILRedAlert (@ILRedAlert) December 11, 2023
• Dan — Tel Aviv – City Center, Azor, Tel Aviv – South and Jaffa, Tel Aviv – East, Tel Aviv – Across the Yarkon, Holon, Mikveh Israel, Or Yehuda, Bat Yam
• Shfela (Lowlands) — Tzafria, Ganot, Kfar Chabad, Rishon LeZion – East pic.twitter.com/k7Rn3PJpuT
Alți trei soldați israelieni, morți în sudul Fâșiei Gaza. Numărul total a urcat la 104
IDF anunță moartea a încă trei soldați din Batalionul 8111 al Brigăzii a 5-a, uciși ieri în timpul luptelor din sudul Fâșiei Gaza, ridicând la 104 numărul trupelor ucise în ofensiva terestră împotriva Hamas, scrie Times of Israel.
Aceștia sunt:
- Maiorul (rez.) Roman Bronshtein, 46 de ani, din Bat Yam.
- Cpt. (rez.) Eliya Yanovsky, 24 de ani, din Ierusalim.
- Sgt. maistru (rez.) Ari Yehiel Zenilman, 32 de ani, din Ierusalim.
Anterior, IDF a anunțat moartea altor doi soldați din Batalionul 8111.
Toți cei cinci au fost uciși de un dispozitiv exploziv în zona Khan Younis. Alți patru soldați au fost răniți în incident, dintre care unul în stare gravă.
Libanul a închis toate birourile guvernamentale și instituțiile în semn de solidaritate cu Gaza
Libanul a închis luni toate birourile guvernamentale și instituțiile publice din întreaga țară în semn de solidaritate cu Gaza, potrivit unei declarații guvernamentale citate de presa de stat, scrie CNN.
Premierul Najib Mikati a anunțat închiderea „ca răspuns la apelul global pentru Gaza și în semn de solidaritate cu palestinienii și cu poporul nostru din Gaza și din satele libaneze de frontieră”, se arată în declarație.
Luni, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că au identificat „o serie de lansări” de rachete din Liban către Israel, în timp ce schimburile de focuri continuă de-a lungul graniței dintre cele două țări. Șase rachete au fost interceptate de apărarea antiaeriană a Israelului, a declarat IDF, adăugând că lovește sursele.
Aceasta vine la o zi după ce mai mulți soldați israelieni au fost răniți în nordul Israelului de focuri de armă din Liban, a precizat IDF.
IDF a parașutat echipament militar pentru trupele din Gaza, pentru prima dată din 2006
IDF spune că a parașutat aproximativ șapte tone de echipament pentru sute de soldați ai Brigăzii de comando a Diviziei 98, care operează în zona Khan Younis din sudul Gaza, scrie Times of Israel.
Acesta spune că este pentru prima dată de la cel de-al doilea război din Liban din 2006 când FDI a parașutat echipament trupelor.
O înregistrare video publicată de FDI arată cum un avion de transport C-130J al Escadrilei 103 a Forțelor Aeriene israeliene lansează echipamentul.
The IDF says it has airdropped some 7 tons of equipment to hundreds of troops of the 98th Division’s Commando Brigade who are operating in the Khan Younis area of southern Gaza.
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) December 11, 2023
It says this is the first time since the 2006 2nd Lebanon War that the IDF is airdropping equipment… pic.twitter.com/4vugeg1y2D
Hezbollah anunță doi morți, ridicând numărul membrilor uciși la 100. Israelul spune că numărul este mai mare
Gruparea teroristă Hezbollah numește doi membri uciși de loviturile israeliene, ridicând la 100 numărul total al membrilor grupării teroriste uciși de la începutul războiului din Fâșia Gaza, scrie Times of Israel.
Bilanțul include membrii Hezbollah uciși de loviturile FDI în sudul Libanului, ca răspuns la atacurile repetate de la graniță, precum și mai mulți uciși în Siria.
Oficialii israelieni din domeniul apărării estimează că această cifră este mai mare, iar Hezbollah ascunde adevăratul număr de morți din rândurile sale.
Tancurile israeliene au ajuns în inima orașului Khan Younis, din sudul Fâșiei Gaza
Tancurile israeliene au ajuns în inima orașului Khan Younis, din sudul Fâșiei Gaza, în timp ce Hamas a emis noi cereri de eliberare a prizonierilor palestinieni, amenințând în același timp cu moartea ostaticilor pe care continuă să îi dețină, scrie CNN.
Locuitorii din Khan Younis au declarat că tancurile au ajuns duminică la principalul drum nord-sud care traversează orașul, după lupte intense pe parcursul nopții care au încetinit înaintarea israeliană dinspre est.
S-a raportat că avioanele de război ar fi bombardat zona de vest.
Alarmele anti-aeriene răsună în orașele israeliene de la granița din sud cu Gaza
După o pauză de aproximativ cinci ore, o ploaie de rachete este lansată din Gaza spre orașele de frontieră din sudul Israelului, scrie Times of Israel.
Sirenele sună în Sderot, Ibim și Nir Am.
Nu există rapoarte imediate cu privire la răniți sau pagube.
Anterior, cel puțin opt rachete au fost lansate de teroriști din sudul Libanului către un oraș din nord.
Cel puțin opt rachete, lansate din Liban spre nordul Israelului, în această dimineață
În această dimineață, cel puțin opt rachete au fost lansate din Liban asupra orașului Ma’alot-Tarshiha din nordul țării, scrie Times of Israel.
Imaginile arată cum sistemul de apărare antiaeriană Iron Dome interceptează câteva dintre proiectile. IDF afirmă că șase dintre rachete au fost doborâte cu succes de sistem.
Multiple Iron Dome interceptions after a barrage of rockets is launched from Lebanon at Ma’alot-Tarshiha in northern Israel. No reports of injuries. pic.twitter.com/Bc3Cy8VTl8
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) December 11, 2023
Se pare că celelalte două rachete au aterizat în zone deschise.
Nu există informații privind răniți în urma atacului.
IDF afirmă că răspunde cu bombardamente de artilerie în sudul Libanului.
IDF spune că zeci de luptători Hamas au fost uciși în ultimele 24 de ore
Forțele aeriene israeliene, dirijate de trupele terestre, au ucis zeci de agenți Hamas în Fâșia Gaza în cursul zilei trecute, potrivit IDF, notează Times of Israel.
Într-un incident, FDI afirmă că trupele Brigăzii Bislamach și ale unității 636 de colectare a informațiilor de luptă a Corpului de Apărare a Frontierei au identificat agenți Hamas înarmați în Shejaiya, în orașul Gaza, și au dirijat un atac cu dronă.
IDF publică imagini care arată atacul.
Footage released by the IDF shows a drone strike on a group of armed Hamas operatives in Gaza City’s Shejaiya. The IDF says troops of the Bislamach Brigade and Border Defense Corps’ 636th Combat Intelligence Collection unit identified the gunmen, and directed the airstrike. pic.twitter.com/ADe5Rw7RhO
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) December 11, 2023
Într-un alt incident, se spune că trupele Brigăzii 7 blindate au identificat un grup de bărbați înarmați care ieșeau dintr-o unitate medicală și au dirijat un atac asupra lor.
Separat, FDI afirmă că trupele Brigăzii 460 Blindate au descoperit dispozitive explozive și arme în interiorul unei case din nordul orașului Jabaliya din Gaza.
FDI spune că unele dintre arme erau ascunse în saci care purtau sigla UNRWA.
Acesta spune că trupele au găsit, de asemenea, un camion plin de rachete cu rază lungă de acțiune în apropierea unei școli din zonă.
Zeci de morți în atacurile israeliene. Spitalele din Gaza se confruntă cu o presiune tot mai mare
Zeci de civili palestinieni au fost uciși și alte sute de persoane au fost rănite duminică în atacuri aeriene israeliene în Gaza, potrivit agenției oficiale palestiniene de presă WAFA. Presa palestiniană vorbește depsre atacuri aeriene în Khan Younis, soldate cu zeci de victime.
Aproximativ 45 de civili au fost uciși duminică în tabăra de refugiați Jabalya, în nordul Fâșiei Gaza, după ce Israelul a lansat „raiduri aeriene violente” care au vizat o casă, a relatat WAFA. Mai mulți alții au rămas îngropați sub dărâmături, a adăugat agenția.
Alți nouă civili au fost uciși într-o piață rezidențială din Jabalya al-Balad, a precizat WAFA.
Între timp, în sudul Fâșiei Gaza, orașul Khan Younis a fost supus duminică „unei serii de atacuri aeriene și bombardamente de artilerie asupra mai multor zone”, potrivit WAFA.
Israelul „a vizat case în care se adăposteau locuitorii, ucigând zeci de persoane și rănind sute” în părțile de nord și de est ale orașului, a relatat WAFA.
Spitalele s-au confruntat, de asemenea, cu o presiune crescută în Khan Younis, surse medicale declarând pentru WAFA că răniții care ajung la Complexul Medical Nasser trebuie să se întindă pe jos, deoarece „nu există paturi, medicamente și materiale medicale disponibile pentru ei”.
Benjamin Netanyahu a înființat o echipă secretă care lucrează la un plan post-război pentru Gaza
Premierul Benjamin Netanyahu a înființat o mică echipă secretă formată din aliați de top și reprezentanți ai instituției de apărare pentru a discuta planurile postbelice pentru Gaza, a relatat duminică seară Canalul 13, scrie Times of Israel.
Potrivit raportului, echipa este condusă de consilierul pentru securitate națională Tzachi Hanegbi și de ministrul afacerilor strategice Ron Dermer și include reprezentanți ai Forțelor de Apărare ale Israelului, Mossad și Shin Bet.
Ambasadorul israelian în SUA, Mike Herzog, a participat, de asemenea, la întâlniri, potrivit raportului, care a adăugat că echipa s-a întâlnit deja de patru ori și se așteaptă să se întâlnească din nou în această săptămână.
Un oficial de rang înalt a declarat pentru Channel 13 că Israelul „i-a informat pe americani despre existența echipei și este important pentru administrația Biden ca Ierusalimul să prezinte un plan pentru a doua zi”.
Într-adevăr, Washingtonul a făcut presiuni asupra Israelului cu privire la un plan postbelic și, potrivit rapoartelor, dorește ca Israelul să încheie în curând războiul, declanșat de atrocitățile comise de Hamas la 7 octombrie și intrat acum în a treia lună.
Netanyahu a declarat că Israelul va menține o prezență de securitate nelimitată în Gaza, iar oficialii israelieni au vorbit despre impunerea unei zone tampon pentru a-i ține pe locuitorii din Gaza departe de granița israeliană, un plan căruia SUA i se opun.
Oficialii israelieni exclud orice rol pentru o Autoritate Palestiniană nereformată, care a fost alungată din Gaza de Hamas în 2007, dar care guvernează zone semiautonome din Cisiordania.
Sirenele de avertizare aeriană au sunat peste noapte în sudul Israelului
O sirenă de avertizare cu privire la tiruri de rachete a sunat peste noapte în comunitățile Holit, Kerem Shalom și Sdeh Avraham de la granița cu Gaza. Nu au existat rapoarte imediate cu privire la răniți sau pagube, scrie Times of Israel.
Atacurile israeliene au lovit luni dimineața devreme orașul Khan Younis, a raportat un corespondent AFP, în timp ce grupul terorist palestinian Jihadul Islamic a afirmat, fără a fi verificat, că a aruncat în aer o casă în care soldații israelieni căutau un puț de tunel.
Patru soldați israelieni au murit în sudul Fâșiei Gaza. Bilanțul urcă la 102
IDF anunță moartea a patru soldați, inclusiv a doi rezerviști din Batalionul 8111 al Brigăzii Kiryati, care au fost uciși ieri în timpul luptelor din sudul Fâșiei Gaza, scrie Times of Israel.
Aceștia sunt:
- Sergentul major (rezident) Gideon Ilani, 35 de ani, din Brigada 55 de parașutiști, din așezarea Asa’el din Cisiordania.
- Sgt. major (rezident) Etay Perry, 36 de ani, din Batalionul 8111 al Brigăzii Kiryati, din Modiin.
- Maiorul (rezident) Eviatar Cohen, 42 de ani, din Batalionul 8111 al Brigăzii Kiryati, din Kfar Saba.
- Maiorul Gal Becher, 34 de ani, din Divizia 36 a Comandamentului de Nord, din Oranit, a fost ucis într-o coliziune militară în trafic în sudul Israelului.
Aceste decese ridică la 102 numărul soldaților uciși de la operațiunea terestră a Israelului în Gaza, la sfârșitul lunii octombrie.
Un al treilea rezervist din Batalionul 8111 a fost grav rănit, precizează armata.
Înalt reprezentant ONU, despre războiul Israel-Hamas: „Este ca și cum nu am învățat nimic în ultimii 75 de ani”
Într-o declarație, coordonatorul umanitar al ONU în teritoriile palestiniene ocupate, Lynn Hastings, a condamnat atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, dar a afirmat că răspunsul actual al Israelului în Gaza a fost disproporționat, scrie CNN.
„Ziua de astăzi ar fi putut fi o celebrare a 75 de ani de la Declarația Universală a Drepturilor Omului, născută în urma atrocităților celor două războaie mondiale”, a declarat Hastings.
„În schimb, drepturile omului sunt atacate în Israel și în Teritoriile palestiniene ocupate. Încălcările săvârșite asupra ambelor populații nu vor aduce nici pace, nici securitate pentru niciuna dintre aceste națiuni.”
Actorii înarmați non-statali precum Hamas au obligații în temeiul dreptului internațional, a declarat Hastings, adăugând că autorii atacurilor din 7 octombrie, în care peste 1.400 de israelieni au fost uciși și alți peste 240 au fost luați ostatici, trebuie să fie trași la răspundere.
„Crimele, violențele sexuale și răpirile … au traumatizat o întreagă națiune. Bătrânii, persoanele cu dizabilități și copiii nu au fost cruțați”, a spus ea.
„În 2023, nu ar trebui să fiu nevoită să fac o astfel de declarație. Este ca și cum nu am fi învățat nimic în ultimii 75 de ani.”, a mai spus Hashting.
De pe 7 octombrie, forțele israeliene au transformat o mare parte din Gaza într-un pustiu. Atacurile aeriene au transformat cartiere întregi în dărâmături, iar aproape 2 milioane de oameni – marea majoritate a populației din Gaza – au fost forțați să își părăsească locuințele, potrivit ONU.
Armata israeliană anunţă că a ucis un comandant Hamas
Forțele de apărare israeliene susțin că au ucis un alt comandant Hamas în interiorul orașului Gaza, transmite Sky News.
FDI a afirmat că l-a ucis pe Emad Krikae, despre care a spus că era proaspăt numit comandant al batalionului Shajaiya al Hamas.
„Comandantul anterior al batalionului Hamas fusese deja ucis de către FDI la începutul războiului”, notează sursa citată.
FDI nu a precizat cum a fost ucis, ci doar că a acționat pe baza unor „informații precise”.
Benjamin Netanyahu a făcut apel la Hamas să depună armele și să se „predea acum”
Într-o alocuțiune de duminică, relatată de Agenția France-Presse, premierul israelian a făcut apel la militanţii Hamas să se predea.
„Războiul este încă în desfășurare, dar este începutul sfârșitului Hamas. Le spun teroriștilor Hamas: S-a terminat. Nu muriți pentru [Yahya] Sinwar. Predați-vă acum”, a declarat Netanyahu, referindu-se la șeful Hamas din Gaza, conform The Guardian.
„În ultimele câteva zile, zeci de teroriști Hamas s-au predat forțelor noastre”, a adăugat Netanyahu.
Cu toate acestea, armata nu a publicat dovezi ale predării, iar Hamas a respins aceste afirmații, relatează Agenția France-Presse.
Hamas afirmă că niciun ostatic nu va ieşi viu din Gaza fără negocieri
Hamas a avertizat că niciun ostatic luat în 7 octombrie în sudul Israelului şi ţinut în Fâşia Gaza nu va ieşi „viu” fără negocieri şi fără „a se răspunde la cererile” mişcării islamiste palestiniene, transmite duminică AFP, citată de Agerpres.
„Nici inamicul fascist şi conducerea sa arogantă, nici susţinătorii lor nu îşi vor putea recupera prizonierii în viaţă fără un schimb şi o negociere şi fără a răspunde la cererile rezistenţei”, a declarat purtătorul de cuvânt al braţului armat al mişcării palestiniene Hamas, Abu Obeida.
Atacul terorist brutal efectuat de comandouri ale Hamas pe 7 octombrie s-a soldat cu moartea a aproximativ 1.200 de persoane în sudul Israelului şi răpirea altor circa 240 care au fost duse în Fâşia Gaza.
Riposta armatei israeliene asupra poziţiilor teroriştilor Hamas din Gaza a condus la moartea a peste 16.000 de oameni şi rănirea altor cel puţin 40.000, conform datelor furnizate de autorităţile din enclava palestiniană.
Alex.59 • 12.12.2023, 15:19
Da' din număru' ăla de 18000 de oameni morți...câți sunt "militanți" Hamas, bre..? 🤔