SUMAR
- Rezultatele referendumului din Catalonia. 90% din voturi au fost pentru independența regiunii
- Cum au ajuns urnele de vot în interiorul secțiilor de votare păzite de poliție în Catalonia
- ANALIZĂ | Referendum în Catalonia: Ce ar putea să urmeze după consultarea controversată
- Poliția spaniolă a închis școlile și a sigilat secțiile de vot din Catalonia
- Coșmarul Spaniei și al UE. De ce vrea Catalonia independența și cum s-a ajuns aici
- Unde va juca FC Barcelona, în cazul în care Catalonia va deveni independentă? Derby-ul cu Real Madrid, în pericol!
UPDATE 2 octombrie, ora 7:30. Rezultatele referendumului din Catalonia indică o victorie clară a taberei care militează pentru independența regiunii. Astfel, 90% din voturile exprimate în referendumului pe care Guvernul din Spania îl consideră ilegal au fost pentru independența regiunii. Duminică seară, liderul Cataloniei, Carles Puigdemont, a proclamat victoria secesioniștilor.
UPDATE 23.00: Oficialii catalani vorbesc despre 840 de răniți în urma confruntărilor de astăzi dintre separatiști și polițiști.
Aproximativ trei milioane de oameni au venit la urne, din cele cinci milioane de persoane cu drept de vot, potrivit anunţului oficialilor din Barcelona.
Oficialii catalani au condamnat violenţa poliţiei şi au ameninţat conducerea de la Madrid că se vor adresa instanţelor europene.
„Din cauza acţiunilor guvernului spaniol, am devenit ruşinea Europei. Statul spaniol a fost compromis în faţa lumii din cauza încălcării drepturilor omului”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului catalan, Jordi Turull.
Pe de altă parte, într-un discurs susţinut imediat după închiderea urnelor, premierul spaniol Mariano Rajoy le-a luat apărarea poliţiştilor şi a declarat că cei mai mulţi dintre catalani nu şi-au dorit, de fapt, un asemenea referendum.
„Nu a avut loc niciun fel de consultare populară. A fost doar o nouă etapă dintr-o strategie orientată împotriva ordinii democratice şi a legii”, a declarat mariano Rajoy.
UPDATE 21.00: Urnele s-au închis în Catalonia. Autoritățile catalane au publicat un nou bilanț al răniților: 761 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.
Ferits durant el #referèndum de #1OCT a Catalunya (19.30h) #CatalanReferendum pic.twitter.com/slGsQGQMuW
— Salut (@salutcat) 1 October 2017
Totodată, europarlamentarul Guy Verhofstadt a scris, pe pagina sa de Facebook, că nu se amestecă în treburile interne ale Spaniei, însă condamnă în mod categoric ceea ce s-a întâmplat în Catalonia
“Nu vreau să mă amestec în treburile interne ale Spaniei, dar condamn în mod categoric ceea ce s-a întâmplat astăzi în Catalonia”, scrie liderul grupului ALDE din Parlamentul European.
UPDATE 17.30: Primarul Barcelonei, Ada Colau, susține că peste 460 de persoane au fost rănite în Catalonia în urma ciocnirilor dintre poliția spaniolă, care încearcă să împiedice desfășurarea referendumului, și votanți.
Colau a declarat duminică că, în calitate de primar al orașului, ea cere „încetarea imediată a acțiunilor poliției împotriva populației fără apărare”.
Pe lângă protestatarii și votanții răniți, Ministerul spaniol de Interne a declarat că 11 ofițeri de poliție au fost răniți în timp ce executau ordinele de împiedicare a referendumului.
UPDATE 15.35: Purtătorul de cuvânt al guvernului catalan, Jordi Turull, tocmai a lansat un nou bilanț al răniților din incidentele înregistrate până acum. Într-un tweet, el cere ca cei răniți să facă plângere împotriva Mossos.
Totuși, spitalele din Catalonia nu au raportat până acum primirea de răniți în urma incidentelor din fața secțiilor de votare.
#Portaveu @jorditurull: „hi ha 337 persones ferides o contussionades. Demanem a persones ferides que facin denúncia a @mossos„
— Govern. Generalitat (@govern) October 1, 2017
UPDATE 14.00: Un oficial al guvernului spaniol din Catalonia spune că forțele de securitate acționează „profesional” pentru a pune în aplicare o hotărâre judecătorească de stopare a referendumului interzis.
Enric Millo, reprezentantul guvernului central în regiunea de nord-est a mulțumit forțelor naționale de poliție și gărzii civile pentru eforturile lor de a „supraveghea siguranța tuturor catalanilor și pentru a le garanta drepturile”. Millo a spus că „evenimentele de astăzi din Catalonia nu pot fi prezentate drept referendum sau ceva asemănător”.
Liderul regional al Cataloniei a condamnat represiunea poliției spaniole asupra persoanelor care încearcă să voteze în referendumul privind independența. Președintele catalan Carles Puigdemont a declarat că „brutalitatea poliției va rușina pentru totdeauna statul spaniol”, după ce poliția a tras gloanțe din cauciuc pentru a dispersa mulțimea.
Puigdemont a spus că „astăzi, statul spaniol a pierdut mult mai mult decât pierduse deja, în timp ce Catalonia a câștigat”.
UPDATE 13.00: Guvernul catalan a anunțat, printr-o postare pe Twitter, că cel puțin 38 de persoane au fost rănite în urma confruntărilor dintre forțele de ordine și alegători.
Purtătorul de cuvânt al guvernului Cataloniei afirmă că referendumul în privința independenței este în curs de desfășurare în 73% din cele aproximativ 6.000 de secții de votare, în ciuda represiunii poliției pentru a încerca să oprească votul și a tăiat internetul.
Jordi Turull a cerut catalanilor să rămână liniștiți și să aibă răbdare, dar să-și apere „într-o manieră civică și pașnică” dreptul lor de a vota, după ce poliția a blocat votarea în unele centre și a confiscat urnele de vot în ciocnirile cu alegătorii care protestează.
Turull a declarat că reprezentantul guvernului spaniol din Catalonia, Enric Millo, ar trebui să demisioneze din cauza manipulării represiunii.
UPDATE ora 12.45: Poliția spaniolă a tras cu proiectile de cauciuc în protestatarii din fața unei secții de votare din Barcelona, în timpul referendumului de independență disputat în Catalonia. Mai mulți oameni au fost răniți.
Ofițerii au tras proiectile în timp ce încercau să liniștească protestatarii care încercau să împiedice mașinile Poliției Naționale să plece după ce poliția a confiscat buletinele de vot de la centrul de votare.
Un fotograf AP a văzut cum au fost răniți mai mulți oameni în timpul încercărilor din fața școlii din Rius i Taule din Barcelona, unde anumiți alegători au votat înaintea sosirii poliției.
Manuel Conedeminas, un manager de IT de 48 de ani care a încercat să oprească poliția să ia urnele, a spus că agenții i-au lovit de mai multe ori înainte de a folosi bastoanele și au tras cu proiectile din cuaciuc care aveau forma de mingi.
UPDATE ora 12.00: Liderul separatist al Cataloniei, Carles Puigdemont, a votat la referendumul de autodeterminare pe care a încercat să îl organizeze în ciuda interdicției acestui vot de către justiție. Puigdemont a votat la Cornella del Terri, la câțiva kilometri de secția unde ar fi trebuit să voteze dar care a fost închisă de forțele speciale de poliție, a anunțat guvernul catalan.
Vicepreședintele Oriol Junqueras și mulți cetățeni catalani au început de asemenea să voteze, potrivit autorităților regionale.
Între timp, Ministerul de Interne a confirmat faptul că au folosit gloanțe de cauciuc în Barcelona și cel puțin o persoană a fost rănită
UPDATE ora 10.55: Guardia Civil a întrerupt conexiunea la internet la secțiile de votare, a confirmat Europa Press în spații diferite, cum ar fi centrul civic Cotxeres de Sants din Barcelona și IES Antoni de Martí i Franquès din Tarragona.
Într-un tweet colectat de Europa Press, platforma Escoles Obertes a cerut votanților să aibă la ei telefoane mobile, încărcătoare și cabluri de prelungire.
UPDATE ora 10.46: Potrivit surselor Ministerului de Interne, Mossosul (Poliția catalană) a cerut sprijinul Poliției Naționale și al Gărzii Civile și le-a trimis o listă de puncte în care au nevoie de ajutor.
Între timp au apărut probleme tehnice cu procesul de votare. La Institutul Martí Franquès de Tarragona s-a anunțat că, din cauza problemelor legate de calculatoare, nu se poate vota. Membrii comisiilor de vot cer oamenilor să plece și să aștepte cu răbdare și să se pregătească pentru sosirea „iminentă” a poliției.
Primarul Barcelonei, Ada Colau, a criticat intrarea Garăzii Civile în oraș. ”Un premier laș a ocupat orașul nostru cu poliția”, a spus el despre Mariano Rajoy. „Barcelona, orașul păcii, nu se teme”, a mai spus Colau pe Twitter
UPDATE – ora 10.10: Primele incidente au început la secțiile de vot. Garda Civilă spaniolă a intrat în Barcelona echipată pentru intervenție, iar mulțimile adunate în fața secțiilor de vot au început să se îmbrâncească cu forțele de ordine.
Poliția Națională a început să ridice primele buletine de vot într-un colegiu electoral din districtul Barcelona din Sant Martí.
VÍDEO: la Guàrdia Civil carregant contra la població a Artesa de Lleida #Catalanreferendum pic.twitter.com/C86i8HZ1CD
— Albert Velasco (@velasc_alberto) October 1, 2017
Ambii ofițeri ai Poliției Naționale și ai Gărzii Civile au început să se deplaseze, la ora 08.00, la porțile secțiilor de votare desemnate de Generalitat de Catalunya pentru a organiza referendumul privind independența suspendat de Curtea Constituțională.
Sursele de interior au explicat că poliția și garda civilă „respectă ordinele judecătorului și elimină deja materialele electorale de la referendumul ilegal”.
UPDATE – ora 9.30: La secțiile de votare au sosit sacii cu buletinele de vot, iar alegătorii au făcut cozi, încă de azi-noapte, pentru a fi siguri că vor ajunge să voteze.
Desfășurarea referendumului pentru independența Cataloniei, care a fost declarat neconstituțional de Madrid, era pusă, sâmbătă, sub semnul întrebării în condițiile în care poliția a primit ordin să închidă școlile și instituțiile în care trebuiau să fie organizate cele 2.315 secții de vot.
Susținătorii independenței catalane au continuat, însă, organizarea și sâmbătă, cu o zi înainte de scrutin, și au anunțat că totul este pregătit pentru desfășurarea referendumului mult disputat.
Părinții au ocupat mai multe școli în încercarea de a împiedica poliția să restricționeze accesul la utilizarea lor duminică ca secții de votare.
Acțiunile lor au avut loc la o zi după ce o mulțimea uriașă a ieșit pe străzi în Barcelona, capitala regională, pentru un miting final, mulți fluturând drapelul catalan și scandând pentru independență.
Guvernul catalan spune că votul merge înainte, indiferent de presiunea Madridului
Președintele Catalan, Carles Puigdemont, a făcut un apel la oameni, îndemându-i să voteze în ciuda obstacolelor. „Suntem oameni obișnuiți cu greul și fiecare dificultatene face mai puternici”, a spus el. „Prieteni, pentru ca victoria să fie clară, duminică, să ne îmbrăcăm în haine de referendum și să ieșim din case, pregătiți să schimbăm istoria, să încheiem procesul și să începem progresul, social, economic cultural și național”.
Guvernul central din Spania a emis avertismente severe împotriva referendumului, pe care Curtea Supremă l-a interzis ca neconstituțional. Au fost confiscate buletinele de vot și a fost trimiși mii de polițiști suplimentari în zonă în încercarea de a preveni votul.
Sâmbătă, ofițerii de poliție au descins la centrul de telecomunicații și tehnologia informației al guvernului catalan. Raidul a fost menit să oprească utilizarea software-ului de numărare a voturilor în legătură cu referendumul de duminică. Joan Maria Piqué, directorul internațional al comunicațiilor pentru guvernul Cataluniei a spus, însă, că guvernul catalan are o alternativă la acel software.
Cu o zi înainte, un tribunal spaniol a ordonat companiei Google să elimine o aplicație de localizare a votului din Magazin Play, susținând că aplicația i-a ajutat pe separatiștii catalani să organizeze înaintea votului.
Guvernul catalan a anunțat că 2,315 secții de votare urmează să se deschidă începând cu ora locală 9.00. Cele mai multe vor fi organizate în interiorul școlilor, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului catalan, Jordi Turull.
Guvernul central al Spaniei a declarat vineri că poliția catalană regională, Mossos d’Esquadra, va fi responsabilă pentru înlăturarea persoanelor din secțiile de votare într-o manieră nonviolentă. În zonă a fost trimisă însă și Garda Civilă, care se află pe nave ancorate în portul Barcelona, pregătită să intervină în cazul în care este necesar.
Șeful poliției regionale catalane, care e află sub controlul Madridului, a ordonat ofițerilor să evacueze și să închidă secțiile de votare până duminică dimineața la ora 6, cu trei ore înainte ca votul să înceapă.
Într-un memoriu intern publicat de ziarul La Vanguardia, șeful poliției a declarat că forța ar trebui să fie utilizată doar ca o ultimă soluție.
„În orice moment, înainte de a folosi forța, trebuie să țineți cont de consecințele acestei acțiuni și să evitați escaladarea acestei situații, mai ales atunci când există copii, vârstnici sau alte persoane vulnerabile în mulțime”, se arată în memoriul a cărui autenticitate a fost confirmată de un purtător de cuvânt al poliției.
Ziarele catalane au relatat sâmbătă că ofițeri Mossos mergeau în școlile unde urmau să fie amenajate secții de votare și informau oamenii că, dacă nu desfășurau activități legitime, facilitățile ar fi închise.
Creșterea tensiunilor
Susținerea publică a referendumului din Catalonia, o regiune bogată în nord-estul Spaniei, a devenit din ce în ce mai vocală, pe măsură ce votul s-a apropiat.
Mai mult de 5,3 milioane de alegători se află pe lista electorală, potrivit guvernului catalan. Ei vor fi rugați să răspundă da sau nu la întrebarea: „Vrei ca Catalonia să fie un stat independent, sub forma unei Republici?”
Reflectând opiniile divergente din Catalonia, un mic miting anti-independență a avut loc sâmbătă în centrul Barcelonei, participanții având fluturați steaguri spaniole și scandând, „Catalonia este Spania”.
Carles Mundó, ministrul justiției din Catalonia, a declarat reporterilor că nu există un prag minim de participare necesar ca rezultatul referendumului să fie considerat valid.
Catalonia are propriul guvern regional, sau Generalitat, care are deja o autoritate considerabilă în ceea ce privește îngrijirea sănătății, educația și colectarea impozitelor.
Dar naționaliștii catalani doresc mai mult, argumentând că sunt o națiune separată cu propria lor istorie, cultură și limbă și că ar fi trebuit să-și sporească independența fiscală. Mulți se plâng că Catalonia ajunge să subvenționeze alte părți ale Spaniei.
Coșmarul Spaniei și al UE. De ce vrea Catalonia independența și cum s-a ajuns aici