O cerere către Administrația Prezidențială de a lua în considerare posibilitatea acordării cetățeniei ruse lui Kusturica a fost trimisă de „Veteranii Rusiei”.
Ei au remarcat „meritele speciale ale regizorului în popularizarea culturii ruse în străinătate” și „sprijinul lui pentru Rusia în momentele istorice dificile”.
„Filmele lui Kusturica sunt pline de respect profund pentru tradiții și valori spirituale, ceea ce îl face aproape de poporul rus. Suntem încrezători că acordarea lui cetățenie rusă va fi un pas important în consolidarea legăturilor culturale dintre popoarele noastre”, a transmis organismul.
„O invitație în zona Districtului Militar de Nord este nu numai o oportunitate pentru el de a vedea adevăratul eroism al soldaților ruși, ci și o modalitate de a spune lumii despre asta prin prisma viziunii sale cinematografice unice. Doar el poate arăta adevăratul nostru eroism”, au spus activiștii sociali.
Kusturica este un susținător vocal al președintelui Vladimir Putin. În 2016, regizorul a primit Ordinul Prieteniei, una dintre cele mai înalte distincții civile oferite cetățenilor străini de către Rusia.
În primăvara lui 2022, după declanșarea invaziei ruse în Ucraina, concertul lui Kusturica de la Barcelona, din Palau de la Música, a fost anulat, după protestul comunității ucrainene.
În 2021, regizorul sârb a acceptat oferta ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, de a ocupa funcţia de director al Teatrului Central al Armatei Ruse de la Moscova.
Kusturica a câștigat de două ori Palme d’Or la Cannes („Tata în călătorie de afaceri” – 1985 și „Underground” – 1995). Între altele, cineastul sârb a realizat, în 2008, documentarul „Maradona”.