Canalul de televiziune 10 din Israel a relatat că miliardarul rus Roman Abramovici a sosit luni în țară la bordul avionului său privat şi a obţinut cetățenia israeliană. „El a aterizat astăzi la bordul avionului său privat pe aeroportul Ben Gourion şi a primit o carte de identitate israeliană”.
Informația a fost confirmată de un responsabil al departamentului din cadrul biroului premierului Benjamin Netanyahu însărcinat cu afacerile comunităţilor evreieşti din fosta Uniune Sovietică, care a spus că: „Roman Abramovici a făcut o cerere de viză de imigrare în Israel la ambasada de la Moscova. Documentele sale au fost examinate în virtutea Legii întoarcerii, el avea efectiv dreptul la statutul de imigrant în Israel şi a obţinut o viză de imigrare”.
Legea întoarcerii dă oricărui evreu, copil sau nepot de evreu, dreptul la cetăţenia israeliană dacă o solicită.
Informația privind cetățenia israeliană vin după că presa britanică a scris în ultimele zile că patronulul clubului Chelsea din Londra a rămas fără viză de Marea Britanie după expirarea precedentei, iar dosarul său este în analiză, procedura necesitând mai mult timp în condițiile conflictului diplomatic ruso-britanic.
Relațiile între Rusia şi Marea Britanie traversează o perioadă de tensiuni din cauza, în special, a otrăvirii unui fost agent dublu rus în Anglia, pentru care autorităţile britanice acuză Moscova, care respinge aceste acuzaţii cu vehemenţă.
Acest caz a provocat un val de expulzări de diplomaţi ruşi fără precedent în întreaga lume, la apelul Marii Britanii, Londra îngheţându-şi contactele cu Moscova şi luând decizia ca niciun membru al familiei regale sau al guvernului să nu se deplaseze la Cupa Mondială de fotbal din Rusia (14 iunie – 15 iulie).
Pe de altă parte, în Marea Britanie se făceau auzite cu regularitate apeluri la sancţionarea ruşilor bogaţi care locuiesc în Anglia.
Locul de reşedinţă a lui Abramovici, care a divorțat anul trecut de soția sa după 10 ani de căsnicie, proprietar al clubului Chelsea din 2003, este oficial în Jersey, o insulă din Canalul Mânecii, dintre Marea Britanie şi Franţa, aparţinând coroanei britanice. Averea sa este estimată de Sunday Times la 9,3 miliarde de lire sterline (circa 10,6 miliarde de euro).