UPDATE 17.20: Ministerul Afacerilor Externe a transmis că un reprezentant al Ambasadei României la Israel va participa, astăzi, la recepția oferită de către MAE israelian. Totodată, MAE precizează că „în ceea ce priveşte deschiderea oficială a Ambasadei SUA la Ierusalim, nu a fost primită o invitaţie de participare„.
Patru țări europene, inclusiv Austria, Ungaria, România și Republica Cehă, au acceptat o invitație din partea Ministerului israelian de Externe pentru a participa la ceremonia de deschidere a ambasadei SUA la Ierusalim, în ciuda opoziției Uniunii Europene.
Reprezentanții celor patru națiuni au declarat că vor participa la ceremonia de deschidere a ambasadei SUA la Ierusalim, în timp ce răspunsul Bulgariei este încă neclar.
Dintre cei 86 de ambasadori străini din Israel, 30 de au acceptat invitația Ministerului de Externe al Israelului de a participa la sărbătorile de transferare a Ambasadei SUA în Israel din Tel Aviv în Ierusalim, scrie middleeastmonitor.com.
Fiica președintelui american, Ivanka Trump, ginerele și consilierul său, Jared Kushner, și secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, vor participa la evenimentul care va avea loc pe 14 mai.
Există, de asemenea, zece țări care au refuzat să participe la festivități; unii dintre aceștia au refuzat din motive legate de principii și alții din motive tehnice, printre care Rusia, Egipt, Germania, Polonia, Irlanda, Malta, Mexic, Portugalia și Suedia.
Informația privind participarea României la deschiderea Ambasadei SUA vine la o zi după ce s-a aflat că țara noastră, alături de Ungaria și Cehia, au blocat emiterea unei declarații comune a Uniunii Europene, prin care se dorea condamnarea statelor care decis să își mute ambasadele în Ierusalim.
Președintele Klaus Iohannis a avut o reacție dură în urma acestie dezicii.
”Iată un nou exemplu cum PSD guvernează foarte prost. Ei s-au folosit de lipsa unei clarități din legislația în vigoare și au blocat un document european, fără să se consulte cu președintele. E deja a doua oară când fac politică externă după ureche și iese prost, iese foarte prost. Prin blocarea unei declarații, dintr-odată România este readusă în marginea UE, alături de țări care sunt mai degrabă eurosceptice”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la Blaj.
În plus, președintele a anunțat că-l va chema pe ministrul Afacerilor Externe pentru a-i explica poziţia adoptată de reprezentanţii României.
Totodată, Autoritatea Palestiniană a condamnat poziţia adoptată.
Citește și: Ce mesaj transmite și ce înseamnă ”sunetele de găină” din piesa câștigătoare a Eurovision 2018