Cuprins:
Racheta balistică a fost lansată din regiunea sudică Astrahan a Rusiei.
ICBM-urile au o rază de acțiune de mii de kilometri și pot purta focoase nucleare sau convenționale.
Kievul nu a specificat tipul exact de ICBM folosit.
Atacul Rusiei cu prima rachetă balistică intercontinentală vine în contextul în care Ucraina a utilizat recent rachete americane și britanice ATACMS pentru a lovi ținte pe teritoriul Rusiei.
New footage of today's Russian Federation attack with an ICBM on the Dnipro pic.twitter.com/JToS3vbq87
— NEXTA (@nexta_tv) November 21, 2024
Detalii despre primul atac al Rusiei cu o rachetă balistică intercontinentală
Moscova a avertizat anterior că va considera astfel de acțiuni o escaladare majoră.
Comunicatul Kievului nu precizează ținta rachetei balistice intercontinentale sau eventualele pagube produse.
Anterior, autoritățile ucrainene raportaseră un atac rusesc asupra unor întreprinderi și infrastructuri critice din orașul Dnipro.
Forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât șase rachete de croazieră Kh-101 în atacul de joi dimineață.
„În special, o rachetă balistică intercontinentală a fost lansată din regiunea Astrahan din Federaţia Rusă”, au precizat acestea, conform sursei citate.
Sursa: Facebook / Volodimir Zelenski
Escaladarea conflictului Rusia-Ucraina
Utilizarea unei rachete balistice intercontinentale marchează o intensificare a atacurilor rusești.
Aceasta vine ca răspuns la loviturile ucrainene recente pe teritoriul Rusiei, folosind rachete occidentale.
Experții militari consideră că folosirea ICBM-urilor reprezintă o escaladare semnificativă a conflictului, chiar dacă acestea au fost echipate cu focoase convenționale.
Ucraina a lovit pentru prima oară o țintă din Rusia cu o rachetă ATACMS americană, ca să marcheze 1.000 de zile de război
Forțele de apărare ale Ucrainei au lovit pentru prima dată, în noaptea de luni spre marți, un obiect militar de pe teritoriul Rusiei cu rachete balistice ATACMS, în cea de-a 1.000 zi de război, a anunțat redactorul-șef al publicației Censor.net, Iurii Butusov, informează New Voice din Ucraina.
Pe Facebook, acesta a menționat că, pentru prima dată în istoria Forțelor Armate ale Ucrainei, a fost a avut loc un atac cu rachete ATACMS, după ce administrația președintelui american Joe Biden și-a dat permisiunea.
„Astăzi (marți – n.r.), încă o dată, au fost încălcate «liniile roșii» ale Kremlinului. Și acum întreaga lume va urmări dacă Putin va îndrăzni să ia vreo măsură”, a scris jurnalistul.
Martorii oculari și bloggerii militari ruși au raportat că depozitul de muniție a fost vizat de rachete, oficialii militari ucraineni confirmând ulterior pentru RBC Ucraina că atacul a fost într-adevăr efectuat cu o rachetă ATACMS.
Potrivit acestuia, rușii păstrau în acea locație muniție de artilerie, bombe antiaeriene și rachete antiaeriene.
‼️ BREAKING: Ukrainian Telegram channels publish the first footage of the fall of combat parts of an ICBM in Dnipro. pic.twitter.com/MCG6ilNgqR
— NEXTA (@nexta_tv) November 21, 2024
Atacul Ucrainei cu ATACMS, în ziua în care Putin a modificat doctrina nucleară
Atacul Ucrainei asupra Rusiei vine chiar în ziua în care președintele rus Vladimir Putin a semnat decretul prin care își rezervă dreptul de a folosi arme nucleare, dacă țara lui este atacată chiar și cu arme convenționale.
Președintele rus Vladimir Putin a semnat marți un decret care aprobă modificarea doctrinei nucleare a Federației Ruse.
Noua variantă a acestui document permite Rusiei să răspundă cu arme nucleare în cazul în care teritoriul său e atacat chiar și cu armament convențional, inclusiv de un stat non-nuclear.
Donald Trump a promis că va pune capăt rapid războiului Rusiei împotriva Ucrainei
În luna noiembrie, în Statele Unite au avut loc alegeri prezidențiale, în urma cărora republicanul Donald Trump a câștigat, promițând să încheie rapid războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Până în prezent, Trump nu a prezentat niciun plan oficial pentru încheierea războiului, au existat doar zvonuri și declarații din partea anturajului său, care nu au fost favorabile Ucrainei.
Miercuri, 20 noiembrie, agenția de presă Reuters, citând surse din Kremlin, a scris despre presupusa disponibilitate a președintelui rus Vladimir Putin de a discuta cu Trump încheierea războiului din Ucraina, dar cu condiții stricte.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!