O avertizare meteorologică se referă, în general, la o alertă emisă de o agenție meteorologică care avertizează cetățenii că urmează fenomene meteo periculoase. O atenționare pe de altă prte se referă de obicei la un mesaj prin care se anunță că există condiții favorabile pentru dezvoltarea metodelor meteorologice periculoase, deși condițiile meteorologice în sine nu sunt prezente în prezent.
Citește și: EXCLUSIV/ Cum ar putea funcționa sistemul de avertizare gândit de STS și ISU împreună cu operatorii de telefonie
Sistemele de avertizare în caz de alerte meteorologie pe țări
Sstatele Unite ale Americii
În SUA majoritatea avertismentelor de urgență sunt trimise prin sistemul de alertă de urgență EAS, implementat în 1997. EAS poate fi activat de către autoritățile naționale, de stat, regionale sau locale, inclusiv poliția, pompierii, meteorologi și alte autorități guvernamentale. Majoritatea alertelor EAS sunt generate de serviciul meteo național.
Atenționarile și avertizăriule sunt emise de către Serviciul Național de Meteorologie (NWS), care este o filială a National Oceanic si Atmospheric Administration. NWS diferențiază avertismentele și atenționările meteorologice și ceasurile în funcție de tipul specific de vreme periculoasă: inundații, furtuni locale severe, uragane sau furtuni de zăpadă.
Previziunile meteorologice periculoase și alertele sunt furnizate publicului prin intermediul sistemului NOAA Weather Radio All Hazards și prin intermediul mass-media precum televiziunile, radiourile și internetul. Multe posturi de televiziune locale au grafică suprapusă care va afișa o hartă sau o listă cu zone afectate.
Programul de alertă și avertizare publică integrată (IPAW) al SUA este o încercare de a integra mai multe tehnologii publice de avertizare într-un sistem național coordonat de sisteme care utilizează Protocolul comun de alertă. IPAWS include EAS, sistemul de alertă prin intermediul telefoanelor mobile Mobile Alert System și rețeaua NOAA Weather Radio.
De asemenea, multe state utilizează sirenele existente pentru a avertiza asupra tornadelor și a inundațiilor. Persoanele care locuiesc în apropierea anumitor instalații nucleare, cum ar fi Hanford Site din Washington, au radiouri speciale în casa lor, care sunt pregătite să transmită un semnal de avertizare în caz de urgență radiologică.
Marea Britanie
Met Office este omologul NWS în Regatul Unit, nu emite avertizări și atenționări separate, dar are un sistem de avertismente flash și avertismente în avans care au același rol general de avertismente meteorologice. Alte departamente meteorologice oficiale pot utiliza sisteme similare, dar folosesc termeni diferiți.
Alertarea populației se face prin intermediul Serviciului național de avertizare meteo severă (NSWWS), care este un serviciu furnizat de Met Office. Scopul acestui serviciu este de a avertiza publicul și autoritățile responsabile pentru siguranța populației cu privire la vremea severă sau periculoasă, care are potențialul de a provoca un pericol. Acest lucru permite agenților de intervenție de urgență să pună în aplicare planuri pentru a ajuta la protejarea populației și permite oamenilor să se pregătească.
Met Office utilizează o mare varietate de mijloace de informare pentru a informa publicul despre orice avertisment care a fost emis.
Televiziunea și radioul sunt principala sursă de informații referitoare la vreme, de aceea aceste canale sunt principalele pe care se bazează meteorologii britanici pentru a transmite avertizările. Met Office utilizează, de asemenea, o mare varietate de rețele de socializare pentru a prezenta condițiile meteo și avertismentele severe care au fost emise. Acestea variază de la Facebook și Twitter la propriul canal YouTube. De asemenea BBC Weather este un site utilizat de Met Office.
Britanici au dezvoltat și aplicații pentru dispozitivele mobile care permit utilizatorilor să configureze notificări care să-i avertizeze atunci când a fost emis un avertisment pentru zona lor de interes.
Australia
Australia folosește Semnal standard de avertizare de urgență. SEWS este o sirenă de avertizare utilizată în Australia pentru a avertiza publicul asupra pericolului. Sirena este difuzată prin radio, televiziune, sisteme de adresare publică în locuri publice, precum și apeluri telefonice automate.
SEWS a fost, de asemenea, adoptat pentru a fi utilizat în noul sistem de alertă de urgență Australia, care trimite mesaje text standard de la numărul de telefon 0444 444 444, care conține cuvintele „Urgență! Urgență!” urmat de un mesaj privind amenințarea și un număr de telefon și / sau un site web cu mai multe informații.
În unele zone se folosește și sistemul de megafoane în caz de incendii de vegetație, inundații, ciclon, tsunami, cutremur sau atac terorist.
Canada
În 2015 toate televiziunile din Canada au intrat într-un sistem general prin care se transformă în „agregator național și distribuitor” a mesajelor de alertă de urgență localizate în conformitate cu Protocolul comun de alertă. Sistemul presupune ca toate televiziunile din țară să își întrerupă orice program ar avea și să difuzeze avertismentele meteorologilor în momentul în care aceștia șe transmit.
De asemenea, provincia Alberta avea propriul său sistem numit Sistemul de avertizare publică de urgență (EPWS). Acesta difuzează mesaje de alertă printr-un feed RSS, rețele sociale și prin aplicații mobile.
Franța
În Franța, avertizarea populației se face prin intermediul sirenelor. Această rețea este numită „Réseau national d’alert” (RNA). Sistemul este moștenit de la rețeaua de sirene aeriene anti-raiduri dezvoltată înainte de cel de-al doilea război mondial. Se compune din aproximativ 4.500 de sirene electronice sau electromecanice amplasate în toată Franța.
De asemenea, semnalul de avertizare poate fi redat de un sistem mobil instalat pe vehiculele pompierilor.
Când sună semnalul de avertizare, se așteaptă ca oamenii să rămână acasă sau în clădirea în care se află și să asculte instrucțiuni suplimentare la radio prin intermediul France Info, France Inter sau a posturilor locale.
Japonia
Sistemul J-Alert lansat în 2007 vizează să permită oficialilor guvernamentali să se adreseze direct populației prin intermediul difuzoarelor. Scopul său este de a acoperi cutremure, tsunami, vulcani și urgențe militare.
J-Alert este un sistem bazat pe sateliți care permite autorităților să transmită rapid alerte către mass-media locale și către cetățeni, direct printr-un sistem de difuzoare, televiziune, radio, e-mail și transmisiuni mobile la nivel național. Potrivit oficialilor japonezi, este nevoie de aproximativ 1 secundă pentru a informa oficialii locali și între 4 și 20 de secunde pentru a transmite mesajul cetățenilor. O versiune îmbunătățită a receptoarelor J-Alert se așteaptă să fie instalată până la sfârșitul lunii martie 2019. Noile modele pot procesa automat informațiile în 2 secunde, comparativ cu modelele mai vechi, care pot dura până la 20 de secunde.
Toate avertismentele, cu excepția avertismentelor meteorologice severe, sunt difuzate în cinci limbi: japoneză, engleză, mandarină, coreeană și portugheză. Avertismentele meteorologice severe sunt difuzate doar în limba japoneză.
Pentru NHK și alte posturi de televiziune, în situații de urgență, sistemul utilizează ISDB cu 1 secundă pentru a activa automat toate radiourile și televizoarele cu tehnologie 1seg și se potrivește cu NHK pentru zonele cu risc.
America de Sud
Multe țări din America de Sud au un mecanismul numit „cadena nacional” – care permite liderului țării să se adreseze simultan oamenilor pe toate canalele TV și posturile de radio, întrerupând programele normale. În unele țări, cum ar fi Argentina și Venezuela, difuzarea acestor mesaje este obligatorie. Multe dintre aceste sisteme au fost create de guverne militare anterioare, iar utilizarea politică a mecanismului este comună, dar are și scopul de a transmite avertizări meteorologice urgente.
Citește și: REPORTAJ/ Furtuna după furtună la Timişoara: Protest la adresa primarului Robu, organizat pe Facebook