UPDATE 18.00: Președintele Consiliului European a avut prima reacție privind discursul susținut de Theresa May în dosarul Brexit. Donald Tusk a catalogat discursul premierului britanic drept unul „realist”. Citește mai multe informații AICI.
UPDATE 14.55: După discursul premierului britanic lira sterlină s-a apreciat și față de dolar, și față de euro. Mai precis, lira sterlină a crescut cu 2,36% faţă de dolar, după ce premierul britanic Theresa May a anunţat că va solicita votul Parlamentului pentru acordul final de ieşire din Uniunea Europeană, transmite MarketWatch.
UPDATE 14.50: Theresa May a subliniat că nu vrea ca Marea Britanie să fie membru parțial UE sau asociat UE, ceea ce ar însemna sa fie „jumătate afară, jumătate înăuntru”: „Marea Britanie va părăsi UE”.
UPDATE 14.00: Premierul britanic a început prezentarea celor 12 puncte ale planului de ieșire din UE. În viziunea sa cu privire la Marea Britanie, May a subliniat că vrea ca ţara ei să iasă ”mai puternică, mai dreaptă, mai unită şi mai orientată către exterior decât înainte”.Ea a anunţat, de asemenea, că Parlamentul britanic va putea să se exprime prin vot asupra acordului final cu privire la Brexit.
„Vom avea controlul asupra numărului de persoane care vin în Marea Britanie din UE”, a declarat Theresa. „Imigrația controlată poate aduce beneficii întreprinderilor … dar când numărul acesteia devine prea mare, atunci sistemnul public de sprijin se clatină”, a adăugat aceasta, precizând că nivelul mare de imigrare a scăzut salariile. „Brexitul trebuie să însemne controlul asupra numărului de persoane care vin în Marea Britanie”, a subliniat aceasta. Legat de garantarea drepturilor cetățenilor UE, May spune că drepturile cetățenilor UE în Marea Britanie și ale cetățenilor britanici în UE trebuie să fie rezolvate cât mai curând posibil. Mai mult, ea spune că drepturile muncitoritorilor sunt deja în conformitate cu legislația UE, vor fi menținute și chiar protejate.
Theresa susține că vrea construirea unei Marii Britanii cu adevărat globale „Vom construi o țară care va întinde mâna partenerilor vechi, dar și unor noi parteneri”.
Premierul vrea un acord de liber schimb cu UE și nu vrea ca Marea Britanie să fie membru al unei piețe unice europene. „Vom urmări un acord curajos de liber schimb cu UE. Ceea ce propun, nu poate însemna că vom fi un membru al pieței unice europene. O parte importantă a parteneriatului va fi să obținem un acces cât mai mare la piața unică, care să fie reciproc. Cum nu vom mai fi membri ai pieței unice, nu ni se poate cere să contribuim la bugetul UE”, a spus Theresa.
Marea Britanie va continua să colaboreze îndeaproape cu Europa în domeniul apărării și politica externă. De asemenea, va păstra legăturile cu Europa privind schimbul de informații al serviciilor secrete pentru combaterea terorismului și a amenințărilor la adresa securității comune. „Vom coopera mai mult, nu mai puțin”, a spus aceasta.
Aceasta a subliniat că va fi o fază de tranziție, dar un„ purgatoriu politic permament” nu ar fi bun nici pentru Regatul Unit , nici pentru UE. Acordul de parteneriat va fi clar după doi ani de negoceri, dar va exista și o etapă de implementare, care va oferi companiilor timp pentru a plănui și pentru a se pregăti pentru noul regim. Aranjamentele provizorii vor fi o „chestiune de negociere”.
Theresa May nu vrea să vadă o UE destrămată
UPDATE 13.45: Premierul britanic Theresa May și-a începutul discursul. Aceasta a spus că în urmă cu șase luni britanicii au votat schimbarea, ieșirea din UE, și că își dorește ca Marea Britanie să fie unită, independentă și puternică. Spune că vrea o „Marea Britanie la nivel mondial” și să facă din Marea Britanie o „națiune de tranzacționare mare”. „Brexitul nu este înțeles de prietenii noștri europeni”, a spus May, precizând că nu vrea să vadă o UE destrămată.
„Oamenii au votat să plece (din UE) cu ochii largi deschiși. Votul nostru nu a fost o respingere a valorilor noastre comune. Vom continua să fim parteneri cu cei care doresc, comerțul cu UE va fi cât mai liber posibil și ne vom asigura să fim prosperi. Cetățenii UE sunt bineveniți în continuare să lucreze aici, așa cum sperăm că cetățemnii noștri vor fi bineveniți în țările voastre. De asemenea, vorbesc despre colaborări, privind și partea de securitate. „Părăsim UE, dar nu părăsim Europa.Căutam un nou parteneriat egal cu partenerii nostri în UE, nu un statut parțial de membru .Nu vrem să păstrăm bucațele din statutul de membru UE”.
Plan for Britain coming up apparently…let's see pic.twitter.com/SpW9lkuCTv
— Joe Watts (@JoeWatts_) 17 ianuarie 2017
May a susținut , la ora locală 11.45 (13.45-ora României), la Londra, cel mai important discurs al ei de când a devenit premier din iulie, anul trecut, și confirmă că Regatul Unit va ieși și din piața comună și din uniunea vamală după Brexit.
Prim-ministrul va face din restabilirea controlului granițelor Marii Britanii una dintre temele principaleale strategiei sale Brexit. În plus, May va susține clar pentru prima dată că Marea Britanie nu va căuta o versiune diluată a Brexitului, potrivit fragmentelor din discursul premierului, obținute de Telegraph.
„Vom căuta să obținem un parteneriat nou și egal între o Britanie independentă, autoguvernată, globală și prietenii și aliații noștri din UE. Nu o apartenență parțială la Uniunea Europeană, nu calitatea de membru asociat al Uniunii Europene sau orice altceva care să ne lase jumătate înăuntru, jumătate afară. Nu urmărim să adoptăm un model de care se bucură deja alte țări. Nu urmărim să ne agățăm de bucăți din calitatea de membru, când ieșim”, ar urma să spună ea.
Notițele obţinute de presa britanică nu vorbesc despre detaliile explicite ale relaţiei comerciale dorite între Marea Britanie şi Uniunea Europeană sau despre cele 12 priorităţi propuse pentru Brexit, însă aceasta este dedicată să scoată Marea Britanie din toate parteneriatele care ţin de UE, măsuri ce nu fac decât să întărească îngrijorările investitorilor cu privire la un ” Brexit dur”.
May intenţionează să lanseze procesul de divorţ faţă de UE până la sfârşitul lui martie, prin invocarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, şi să declanşeze astfel un proces de negociere în următorii doi ani.
Ea trebuie să ţină cont de hotărârea Curţii Supreme, care urmează să se pronunţe asupra necesităţii de a consulta sau nu Parlamentul înainte să declanşeze Brexitul, decizia urmând să fie anunțat până la sfârșitul acestei luni.