Ouăle înroșite sunt singurul punct comun între toate popoarele ortodoxe care sărbptoresc Paștele, în rest, masa de sărbătoare diferă de la o țară la alta.
Tradiții de Paște în Grecia
În Grecia, pregătirile pentru Paște încep în Joia Sfântă, când se face pâinea de Paști sau tsoureki și ouăle sunt vopsite în roșu, simbol al sângelui lui Hristos.
În Vinerea Mare nu se gătește decât supa tradițională tahinosoupa, care este făcută din miel și tahini.
În Sâmbăta Sfântă, însă, bucătăresele se pun pe pregătit bucatele care vor fi duse la miezul nopții la biserică pentru a fi sfințite de preoți pentru a fi servite apoi în Duminica Paștelor.
Slujba de înviere din bisericile ortodoxe grecești seamănă mult cu cea de la noi. O particularitate o reprezintă, însă, lumnările folosite de credincioși. Acestea trebuie să fie obligatoriu albe și sunt numite labatha. Credincioșii vor duce la sfârșitul slujbei lumânările aprinse până acasă.
La masa de Paște, grecii mănâncă miel sau capră friptă, alături de tzatziki, spanakotyropita – o plăcintă umplută cu spanac și brânză feta, și vinul grecesc, ouzo.
Ciocnitul ouălor vopsite se numește în grecia tsougrisma.
Tradiții de Paște în Rusia
În Rusia Paștele, numit Paskha este cea mai importantă sărbătoare dintr-un an și a fost sărbătorită chiar și în perioada sovietică.
Pe masa de Paște, ouăle sunt cel mai important produs. În mod tradițional vopsirea lor se face cu foi de ceapă. Interesant este că rușii nu au tradiția ciocnirii ouălor ci le sparg folosind unghia, ca o reamintire a suferinței lui Hristos pe cruce. Iar masa de prănz în Ziua de Paște începe întotdeauna cu un ouă care este tăiat în mai multe bucăți, câte una pentru fiecare persoană aflată la masă.
De pe masa de Paște, în Rusia, nu trebuie să lipsească pașka, un desert cremos din în formă de piramidă, pregătit cu brânză proaspătă, ouă, migdale, stafide și unt. Un alt fel de mâncare este kulich, o pâine tradițională făcută din ouă, drojdie, smântână și unt. Este acoperit cu glazură albă și nuci sau fructe uscate.
De Învierea lui Hristos, rușii mănâncă kulebiaka, o plăcintă tradițională umplută cu pește, ciuperci și orez. Salata servită la masă este de obicei din sfeclă roșie și hrean.
Tradiții de Paște în Bulgaria
În Bulgaria de paște pe lângă bucatele delicioase care se pun pe masă, gospodinele primesc de la membrii familiei sau de la oaspeți lalele, iriși și narcise.
Tradițiile bulgare de Paști seamănă foarte mult cu cele românești. Aici ciocnitul ouălor este considerat mai amuzant decât mâncatul lui și mesajul tradițional ortodox pascal: „Hristos a înviat!” cu răspunsul „Adevărat A Înviat” se spune 40 de zile după ziua de Paște.
De pe masa tradițională de Paște din Bulgaria nu poate să lipsească un desertul dulce numit „kolache” sau „kozunak” – o pâine dulce care se împletește înainte de coacere și în el se pun ouă vopsite, dar acestea trebuie să fie în număr impar. Această pâine este dusă la biserică sâmbătă seara.
După slujba de Înviere, capul familiei trebuie să spargă un ou vopsit de peretele bisericii, iar acesta va fi primul mâncat la masa de Paște.
În România, pe lângă preparatele tradiţionale, de Paște nu trebuie să uităm şi de decorul mesei, care în mod sigur îi va impresiona pe invitaţi. Libertatea.ro îți spune cum aranjezi masa de Paște pentru ca aceasta să fie una de care să se bucure toată lumea.
Vezi ce sarbatori mai sunt in calendar ortodox aprilie 2020!