Oficialii americani au susținut că încearcă să pună la dispoziția Ucrainei un avantaj cât mai mare înainte ca posibilele negocieri pentru încheierea războiului să înceapă.
Joe Biden și Volodimir Zelenski ar fi trebuit să se întâlnească la Roma
Sprijinul militar anunțat joi are o valoare estimată la 500 de milioane de dolari și include rachete, muniție aer-sol și echipamente pentru folosirea de către Ucraina a avioanelor de luptă F-16.
Ucraina are stocuri de armament și muniție pentru moment, susțin oficialii americani, în vreme ce Statele Unite sunt de părere că există probleme în materie de personal militar ucrainean.
Președintele Joe Biden și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, trebuiau să se întâlnească vineri, 10 ianuarie, la Roma, însă Casa Albă a transmis miercuri seara, 8 ianuarie, că vizita s-a anulat din cauza incendiilor devastatoare din Los Angeles.
Întrevederea Biden- Zelenski ar fi avut loc cu puțin peste o lună înainte de împlinirea a trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina, iar administrația vrea să sublinieze importanța sprijinului SUA pentru Ucraina în timpul care i-a mai rămas lui Biden la Casa Albă.
Ajutorul oferit Ucrainei de la începutul războiului
Oficialii administrației susțin că atât administrația Biden, cât și cea ucraineană au anticipat că ar putea avea loc negocieri cu Moscova în prima parte a anului 2025 – indiferent de cine a câștigat alegerile din SUA – și că scopul a fost de a oferi Ucrainei mai multă putere înainte de eventualele discuții.
În plus, Donald Trump, președintele ales al SUA, vrea să pună capăt războiului din Ucraina în 100 de zile de la învestirea sa, a spus miercuri, 8 ianuarie, Keith Kellogg, trimisul special pentru pace în Ucraina.
Kellog a ținut să precizeze că oamenii ar trebui să înțeleagă că Trump „nu încearcă să dea ceva lui Putin sau rușilor”, ci că „încearcă, de fapt, să salveze Ucraina”.
Administrația Biden a oferit Ucrainei asistență în valoare de peste 65 de miliarde de dolari de la începutul războiului, la 24 februarie 2022.