„Dintre foştii olimpici internaţionali, deci cei cu medalii, cam 80% nu mai sunt în România. Dintre ceilalţi, 10% au rămas şi au studiat în România, alţi 10% s-au întors, după un stagiu de doctorat, în România. În rest, dacă vorbesc de acele şcoli excepţionale, absolvenţii lor sunt cam 80% în România şi 20% în afară. Anual, avem şase copii care sunt în lotul olimpic de matematică al României. Anual, unul sau doi rămân să studieze în România”, a declarat profesorul Radu Gologan în cadrul interviului acordat Libertatea, în care a făcut o analiză a sistemului de învăţământ din ţara noastră.
Efectul acestor plecări masive ale tinerilor de 10 din României se reflectă în situaţia economică şi socială a ţării, care ar fi mult îmbunătăţită dacă oamenii bine pregătiţi ar rămâne să îşi impună punctul de vedere, sau poate chiar să preia conducerea acestei naţii, explică Radu Gologan.
„Dacă vă uitaţi în aparatul guvernamental, nu tinerii cei mai buni ocupă locurile de consilier, ci adesea sunt absolvenţi de facultăţi care au avut probleme cu acreditarea sau ei înşişi au avut probleme cu şcoala. Elitele se duc în altă parte. Se duc în IT, se duc în privat”, a precizat preşedintele Societăţii Române de Ştiinţe Matematice.
Totuşi, faptul că 80% din olimpicii internaţionali au plecat în străinătate poate fi privit şi pozitiv, pentru că aceştia fac un lobby extraordinar pentru România şi imaginea ţării are de câştigat din acest punct de vedere, a mai spus Radu Gologan.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro