Acuzații grave în comisia SIPA: În 2002, ofițeri SIPA au încercat să șantajeze judecători de la Înalta Curte, pentru a obține sentințe favorabile în dosarele FNI și Banca Religiilor, a afirmat senatorul USR Mihai Goțiu. El prezintă câteva concluzii ale comisiei parlamentare speciale, în urma audierii istoricului Marius Oprea și a fostului șef al serviciului secret din subordinea Ministerului Justiției, Marian Ureche.
Mihai Goțiu afirmă că cele două persoane audiate, Marius Oprea și Marian Ureche, au avut ”depoziții care s-au aflat în contradicție flagrantă”.
”Ce a relatat presa (mă rog, o parte a presei, cea interesată în special de povestea cu Statul Paralel)? Doar ce a declarat la ieșire Marian Ureche. Nimeni nu s-a obosit să-i pună vreo întrebare și unuia dintre cei mai avizați cercetători ai istoriei Securității și a ”moștenitorilor” acesteia. Pentru un minim echilibru de informare, o să redau, pe scurt, câteva din ideile transmise de Marius Oprea, așa cum le-am înțeles eu, fără a reprezenta opinia Comisiei, ori vreo concluzie definitivă. Cele mai multe dintre acestea le-a mai susținut în spațiul public, dar cum au trecut ceva ani de atunci, nu strică să le reamintesc:
• SIPA a fost folosită pentru urmărirea magistraților și intimidarea lor.
• În 2002, ofițeri SIPA au încercat să intimideze și să șantajeze judecători de la Înalta Curte, pentru a obține sentințe favorabile în dosarele FNI și Banca Religiilor.
• SIPA s-a constituit ca anexă a SRI, Marian Ureche fiind colonel plin, apoi general în acest serviciu.
• D-nul Marian Ureche a fost agent al Securității comuniste. Asta a fost instruit d-nul Marian Ureche să facă: poliție politică. Să facă dosare, să afle detalii intime despre diferite persoane, pentru a le șantaja ori pentru a le transforma în informatori.
• Modul în care Securitatea controla Justiția înainte de 1989 nu poate fi tăgăduit. Nu existau judecători care să nu respecte dispozițiile primite de la Securitate. Asta s-a încercat și cu SIPA.
• Ministerul Justiției era condus de Marian Ureche. Marian Ureche a fost agent al fostei Securități, iar Rodica Stănoiu (pentru cei mai tineri: fostul ministru al Justiției în Guvernul Năstase – n.m.) a fost informatoarea lui la Securitate, înainte de 1989. Legat de aceste afirmații, am fost dat în judecată de Marian Ureche, dar am câștigat procesul.
• SIPA a făcut dosare care vizau jurnaliști și lideri ai societății civile.
• Documentele din arhiva SIPA conțineau detalii despre viața privată, care puteau fi folosite la nevoie pentru a influența sau șantaja.
• Cred că arhiva SIPA n-ar trebui distrusă, dar permis accesul doar specialiștilor cu certificat ORNISS și celor care au fost urmăriți și doresc să-și vadă dosarele, după modelul CNSAS.
Senatorul USR mai spune că nu poate avea o concluzie finală legată de credibilitatea pe care o acord celor relatate de Marius Oprea, respectiv de către Marian Ureche.
”Dar pot spune că dacă vrem să aflăm motivele pentru Arhiva SIPA a fost închisă în 2005, e nevoie știm și ce s-a întâmplat și înainte”, mai spune Goțiu.
La începutul sesiunii parlamentare, PSD a cerut înlocuirea senatorului Şerban Nicolae de la conducerea Comisiei de anchetă privind arhiva SIPA. În locul lui, a fost votat Viorel Salan, senator social-democrat.
Comisia parlamentară privind arhiva SIPA s-a înființat în septembrie 2017. Comisia își propune să clarifice aspecte ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie. Comisia este alcătuită din senatorii Şerban Nicolae, Marian Pavel, Adrian Diaconu şi deputaţii Alexandru Bălănescu, Costel Dunava, Liviu Pleşoianu, Mihai Popa.