Alegerile vor avea loc duminică, 5 iunie, și se vor desfășura într-un singur tur, după ce Curtea Constituțională a respins săptămâna aceasta contestația formulată de jurnalistul Liviu Avram.
Pe perioada campaniei, potrivit legii electorale, candidații nu au voie să folosească bannere, mesh-uri, panouri publicitare, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcţionale, structuri de publicitate autoportante, publicitate luminoasă, publicitate pe vehicule. Dacă încalcă această lege, candidații pot primi amenzi începând de la 10.000 lei la 25.000 lei.
De asemenea, în perioada campaniei sunt interzise spectacolele în scop electoral.
În campanie sunt permise afişe electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm o latură şi 350 mm cealaltă latură; afişele electorale prin care se convoacă o reuniune electorală vor avea 400 mm o latură şi 250 mm cealaltă latură şi vor fi amplasate în locurile speciale pentru afişaj, materiale de propagandă electorală audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuală, publicitate în presa scrisă, materiale de propagandă electorală online, broşuri, pliante şi alte materiale tipărite.
Citește și: Alegeri 2016. Prezența la vot, monitorizată în timp real printr-un sistem informatic
ALEGERI LOCALE 2016. Cine sunt cei care vor să fie primari în București
Pentru scaunul de la Primăria Capitalei, conducerile partidelor au ales cei mai buni candidați, în speranța că aceștia vor câștiga cel mai râvnit scaun de edil din România.
Astfel, lupta se va da cel mai probabil între reprezentanții social-democraților Gabriela Firea, cel al liberalilor, Cătălin Predoiu, independentul Nicușor Dan. O figură frumoasă ar putea face și omul lui Traian Băsescu, reprezentantul PMP, Robert Turcescu.
La sectorul 1, cel mai mare sector din București, PSD l-a aruncat în luptă pe deputatul Dan Tudorache, liberalii pe Alexandru Nazare, liberal-democrații lui Tăriceanu pe Laura Chiriac, iar popularii pe Eugen Tomac. Din partea USB candidează franțuzoaica Clotilde Armand care este căsătorită cu un cetăţean român și s-a stabilit definitiv în țara noastră acum 3 ani.
După arestarea lui Neculai Onțanu, bătălia pentru fotoliul de primar al sectorului 2 se anunță una destul de strânsă între candidatul PNL Dan Cristian Popescu, cel al ecologiștilor Dumitru Pelican, reprezentatntul PSD Toader Mugurel Mihai și cel al popularilor Radu Cristescu.
În sectorul 3, social-democrații merg pe mâna actualului edil Robert Negoiță, liberalii o au candidată pe Cristina Pocora, popularii atacă lupta pentru fotoliul de primar cu fostul ministru al turismului Critian Petrescu, iar cei din partidul lui Vlad Țepeș, cu luptătorul de K1 Daniel Ghiță.
Nici la sectorul 4 nu le va fi deloc ușor candidaților să ajungă pe fotoliul de primar. Cristian Popescu Piedone, urmărit penal după tragedia din Colectiv, este candidatul-surpriză care a reintrat în cursă din partea Partidului Puterii Umaniste, PPU. Daniel Băluță este reprezentantul PSD, liberali îl au pe Răzvan Sava, iar PMP-iștii merg pe mâna lui Ștefănel Dan Marin.
Al cincilea sector al Capitalei este disputat de Marian Vanghelie-PDS, Ovidiu Raețchi-PNL, Daniel Florea-PSD , dar și de finul lui Vanghelie, independentul Cătălin Stochiță.
Bătălia pentru scaunul de primar al sectorului 6 este dată între Gabriel Mutu de la PSD, care este urmărit penal de DIICOT pentru spălare de bani prin intermediul unor firme de construcţii autostrăzi şi alte construcţii civile, construcţii feroviare, IT, pază şi protecţie sau modă. Răzvan Mironescu reprezentantul PNL, Ștefan Enache candidatul PMP și Ștefan Florescu independent.
ALEGERI LOCALE 2016. Trei candidați cu nume identice și un primar care candidează a opta oară
Unele candidaturi la alegerile locale 2016 pot deveni subiecte de film. Există aspiranți la fotoliul de primar care de care mai interesanți, care pot deveni subiect de film datorită numelor pe care le poartă sau al situațiilor create în jurul lor. Spre exemplu, o situație bizară e în comuna Dăguşeni, din Suceava. Toți cei trei candidaţi la Primărie se numesc Vasile Cepoi, ei candidând din partea PSD, PNL şi PMP. Candidaţi cu acelaşi nume candidează din partea PSD şi PNL în alte comune sucevene.
Și în Buzău e o situație amuzantă: în patru comune din judeţ, primarii aflaţi în funcţie sunt singurii candidaţi. În comuna Coșbuc din Bistrița-Năsăud avem un alt caz interesant: candidat pentru fotoliul de primar este chiar… George Coșbuc. Desigur, nu poetul, ci un strănepot de-al acestuia.
În Pitești, Tudor Pendiuc este cel mai vechi primar de municipiu din țară, având această funcție din 1992. Totuși, el a fost nevoit să renunțe la funcție în 2014, când a fost arestat preventiv pe 7 noiembrie 2014, într-un dosar în care a fost acuzat de luare de mită și abuz în serviciu. Și în două localități din Covasna candidează anul acesta doi candidați care edilul comunei Barcani, Gheorghe Marin, are peste un sfert de secol de domnie, iar pe 5 iunie va candida pentru a șaptea oară.
Recordul este, totuși, deținut de Mircea Ismail din comuna Doicești din Dâmbovița, care conduce localitatea de pe 16 martie 1982. El a candidat mereu și de fiecare dată a câștigat din primul tur.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro