UPDATE ora 12.10 Senatul a adoptat miercuri, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată, propunerea de modificare a Codului de procedură penală, cu 74 de voturi „pentru” şi 28 „împotrivă”.
Senatorii au aprobat toate modificările la Codul de procedură penală propuse de raportul Comisiei speciale pentru Legile Justiţiei, condusă de Florin Iordache.
Niciunul dintre amendamentele respinse în comisie nu a trecut în plen. Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Opoziția critică proiectul de lege: ”De acum, infractorul se află în centrul politicii penale și nu victima”
Senatoarea PNL Alina Gorghiu a afirmat, în plen, că obiectivul acestei legislații penale este unul singur, să aducă procurorii la ordine, în curte la Kiseleff, la domnul Dragnea.
”Dacă citiți amendamentele, veți vedea schimbarea de paradigmă. Dacă până acum legislația penală avea victima în centrul ei, de acum, infractorul se află în centrul politicii penale”, a spus Gorghiu.
”Textul legii ridică moralul domnului Dragnea”, a mai spus Gorghiu, precizând că amendamentele duc la o bulversare a activității în justiție și o vulnerabilizare a activității judecătorilor.
”Oare nu vă încearcă niciun un pic de jenă știind că legiferați pentru o singură persoană?”, a mai spus senatoarea PNL.
Senatorii discută şi votează astăzi amendamentele controversate adoptate la Codul de procedură penală, săptămâna trecută.
Poate cel mai important dintre acestea face referire la arestarea preventivă, care va putea fi dispusă mult mai greu. Nu va mai fi suficientă suspiciunea rezonabilă, ci vor fi necesare probe sau a indicii temeinice că suspectul a săvârşit o infracţiune, a influenţat martorii sau a încercat să distrugă probe.
O altă modificare controversată face referire la denunţuri. Mai exact, ele vor aduce reduceri de pedeapsă doar dacă au fost făcute în maximum 6 luni de la comiterea infracţiunii.
Dezvăluirile din dosarele penale vor fi interzise. Un alt amendament adoptat prevede că distribuirea, în spaţiul public, de informaţii referitoare la dosarele penale, atât timp cât nu a fost dată şi o sentinţă, este ilegală. Cu alte cuvinte, cine face dezvăluiri referitoare la un dosar penal, inclusiv jurnaliştii, va putea fi pedepsit. Acelaşi amendament interzice şi termenul “penal”, adresat unei persoane care nu este condamnată definitiv.