Aplicația care îți organizează vacanța. Antreprenoarea Irina Scarlat a adus cardul fără comision, cu care știi cât ai cheltuit pe restaurante, transport, cumpărături și te ajută să economisești. Soluția a găsit-o pentru că se săturase să nu poată plăti cu cardul în străinătate și în țară nu avea niciodată cash la ea. Ea crede că piața fintech e deschisă femeilor antreprenor. Unde mai pui că doamnele sunt recunoscute pentru capacitatea lor nativă de a gestiona banii, sub orice formă vin ei.
Irina Scarlat s-a întors de la studii în străinătate cu gândul să pună umărul la crearea unui nou tip de antreprenor, dinamic, deschis, pus pe făcut revoluții.
După ce și-a înființat o asociație care organizează cursuri pentru antreprenori, s-a implicat și în managementul unor companii. Până a ajuns la Revolut, o soluție bancară inovativă, la care poți adăuga și un card fizic, care permite să îți deschizi conturi în 25 de monede și vine la pachet cu un card fără comisioane în străinătate. Iar viitorul pare rupt dintr-un film SF.
„Cred că lucrurile se schimbă. Dacă ne uităm în ultimii 10 ani, lucrurile s-au schimbat mai repede decât în ultima sută dinaintea celor zece. E greu să avem o imagine exactă, cred că lucrurile se vor schimba cu aceeași viteză. Dacă privim futurist, cred că în 10-20 de ani vom ajunge să plătim cu degetul sau cu o scanare a pupilei. Dacă te uiți doar la industria de plăți, cred că a evoluat rapid. Ce cred eu este că trebuie să învățăm să facem diferența între tehnologia care ne îmbunătățește calitatea vieții și tehnologia de dragul tehnologiei, care ne face doar să pierdem timpul cu procese pe care n-ar trebui să le facem”, spune Irina Scarlat.
Nu are studii tehnice, dar s-a adaptat unei industrii care a atras-o de la început și care părea mai mult pentru bărbați, industria fintech, adică tehnologia financiară.
„Eu, practic, după ce am terminat facultatea, am plecat în străinătate, am făcut un master în Oslo și Paris, și apoi, când m-am întors, am intrat în zona de antreprenoriat. Chiar dacă nu pare, sunt antreprenor din fire. Am deschis o asociație și o agenție de marketing pentru companiile din tech și așa am început Asociația Încurajați Spiritul Antreprenorial în rândul tinerilor, am făcut cursuri de antreprenoriat pentru tineri și, practic, așa am luat contact cu lumea tech pentru prima dată.
Eu nu am studii tehnice, nu sunt programator, învăț acum în special în zona de data science, dar motivul pentru care am ales o carieră în această industrie este pentru că mi-au plăcut foarte mult oamenii”, își povestește Irina, pe scurt, evoluția profesională. A trecut și pe la How to Web și TechHub, apoi Uber și acum Revolut.
Cardul cu care plătești fără comision în străinătate
„Căutam o alternative să plătesc în străinătate cu cardul meu bancar. Eu sunt o persoană care nu are niciodată un leu în portofel și am văzut că sunt niște costuri foarte mari, și căutam o alternativă. Așa am descoperit Revolut pe internet, și mi s-a părut prea frumos să fie adevărat. Și mi-am făcut și eu cont”, povestește tânăra antreprenoare.
De la un simplu utilizator, la country manager a fost un drum care a venit firesc.
„Cred că, într-adevăr, în zona de fintech, sunt destul de puține femei. Cred că trebuie doar să îți dorești, nu cred că există bariere ca femeie în acest domeniu, ci mai degrabă un dezinteres din partea noastră în această industrie, care într-adevăr nu e la fel de sexy ca industria fashion sau FMCG (Fast-moving consumer goods), unde sunt lucruri mai creative de făcut. În zona de fintech, lucrurile sunt mult mai funcționale. Acum, cred că depinde de tine, ca persoană, dacă te potrivești sau nu. Eu zic că mă potrivesc”, spune Irina.
Iar soluția bancară pe care o propune este un pas înainte pentru modul de a-ți gestiona banii. Revolut este o aplicație mobilă care te ajută să îți gestionezi banii și care vine la pachet cu mai multe beneficii.
Aplicația o descarci de pe telefon și poți, tot de pe telefon, să îți deschis conturi în 25 de monede.
„Comanzi un card fizic, care este similar oricărui card bancar din punct de vedere al funcționalităților, doar că este mai sigur. Spun asta pentru că, din aplicație, îl poți activa și dezactiva în așa fel încât, în momentul în care tu ții cardul în portofel, poate fi doar o bucată de plastic fără valoare, în momentul în care vrei să îl folosești, mergi la bancomat, apeși un buton din aplicație, on/off, retragi bani din bancomat, apoi îl închizi”, explică Irina.
În plus, aplicația îți sortează tipul de cheltuieli. Așa că vei ști cât ai cheltuit în luna precedentă pe restaurante, transport sau cumpărături.
„În felul ăsta, tu știi în permanență cât ai cheltuit pe restaurante, pe transport, pe cumpărături și te ajută să-ți administrezi mai bine banii. Iar partea cea mai frumoasă este că Revolut te ajută să economisești până la 10% din costul vacanței atunci când călătorești. De ce? Pentru că, atunci când plătești cu cardul tău Revolut, plătești la schimbul valutar interbancar, ceea ce înseamnă cel mai bun curs de schimb. La acesta, băncile adaugă un comision, care este între 2 și 10%”, completează Irina.
În prezent, doar 15% dintre români plătesc cu cardul, însă comerțul online este înfloritor, având o creștere de 40% pe an.
Citește și: VIDEO/ Femei la război! Scutură praful de pe o tradiție veche și ”aruncă în luptă” costumul popular
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!