Actorii Ciprian și Melinda Ciuciu-Pitz și-au propus să nu devină robii băncilor. Pentru că sunt tineri, au decis să construiască singuri o casă din materiale naturale. După doi ani de muncă, visul a devenit realitate. Peste o lună, cuplul se va muta într-o casă făcută din baloţi de paie, tencuită cu pământ şi independentă energetic.
Totul a început în 2012, când tinerii s-au hotărât să adopte un stil de viață neconvențional. Contrar tendințelor, au refuzat să facă un credit la bancă, convinși să pot strânge singuri bani pentru a-și ridica singuri căminul mult visat.
„N-am putea trăi cu o datorie la bancă. Stresul şi austeritatea specifică nu sunt pentru noi”, spune Ciprian.
Din banii primiți în dar la nuntă și din economiile lor, și-au cumpărat un teren de o mie de metri pătrați în localitatea Paleu. Un an întreg au studiat ceea ce înseamnă arhitectura verde, iar în 2014 au început construcția locuinței. Tinerii recunosc că au fost ajutați de familie și de prieteni. Un arhitect s-a oferit să le facă gratis proiectul îndrăzneț.
Casa independentă energetic
Fundația a fost turnată din beton, însă structura de rezistență a fost realizată din lemn. Pentru pereți, au găsit o soluție inedită. Toți sunt făcuți din baloți de paie, care au fost ulterior tencuiți cu pământ. Ca să fie cu totul specială, au imprimat casei o formă rotundă, iar pe acoperișul țuguoiat au montat plăci metalice și un iluminator prin care noaptea pot vedea cerul înstelat.
Casa are două niveluri. La parter există un living deschis, o bucătărie și o baie, în timp ce la mansardă a fost amenajat dormitorul. În total, sunt aproape 50 de metri pătrați, cam cât un apartament cu două camere.
Pereții interiori sunt din cărămizi din sticlă, realizate de cei doi soți. Podeaua încă nu e gata. Va fi realizată din pământ acoperit cu un strat de ulei de in și unul de ceară.
Actorii nu vor facturi
Tinerii spun că vor să aibă o casă „vie” în care să nu existe facturi. Electricitatea le-o vor produce două panouri fotovoltaice amplasate pe acoperiş, iar apă menajeră vor avea dintr-un bazin ce adună apa de ploaie de pe acoperiş.
„Ca să avem şi apă potabilă, ne vom lua nişte dozatoare pentru consumul casnic”, explică Ciprian.
Pentru a reduce consumul de apă, tinerii au ales ca toaleta să fie compostabilă. În loc să tragă apa, vor acoperi cu rumeguș conținutul.
Pentru încălzire, actorul are de gând să construiască o aşa-numită sobă-rachetă, din cărămidă, cu un soi de horn pe orizontală, tencuit şi acesta cu pământ şi condus prin interiorul casei. Astfel, căldura nu iese din casă odată cu fumul, aşa cum se întâmplă în cazul unei sobe obişnuite, ci se „plimbă” în interior, încălzind-o.
„Aşa scade foarte mult şi consumul de lemne”, susține tânărul.
Întreaga locuință a costat puţin peste 3.000 euro, o sumă chiar mică pentru un cămin.
Tinerii au însă planuri mari. În primăvară, vor să înceapă construcția unei noi case, tot naturală, cu o suprafață mai mare.
sursă foto: ebihoreanul.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro