În România trăiesc peste 70.000 de musulmani, cei mai mulţi dintre ei locuind în judeţele Constanţa şi Tulcea.
“După o lună de primenire spirituală prin post negru diurn, slujbe şi rugăciuni, credincioşii musulmani din România, asemeni coreligionarilor din întreagul spaţiu islamic, vor marca timp de trei zile Ramazan Bairamul (Sărbătoarea Ramazanului), începând de marţi. La încheierea postului şi începerea Ramazan Bairamului, conform canoanelor religioase, Muftiatul Cultului Musulman organizează slujbe care vor fi oficiate de imami în toate geamiile din România”, au anunţat, marţi, reprezentanţii Muftiatului Cultului Musulman din România.
Mii de credincioși s-au adunat la rugăciune pe stadionul Dinamo din București
Potrivit tradiţiei, în timpul Ramazan Bairamului credincioşii musulmani vor merge în vizită la rude şi la prieteni pentru a sărbători. La fel ca în alţi ani, câteva mii de musulmani s-au adunat pentru rugăciune, marţi dimineaţă, de la ora 7.00, pe stadionul Dinamo Bucureşti. Conform tradiţiei Profetului Muhammed, musulmanii sunt încurajaţi să împlinească rugăciunile de sărbătoare în spaţii cât mai largi, deschise, pentru a se bucura de spiritul acestei zile.
Dupa ceremonia de dimineaţă, de la moschee, musulmanii merg la cimitir pentru a-şi pomeni morţii. Prima zi din Bairam este una de familie. Tradiţia cere ca tinerii să meargă pe la rudele mai în vârstă, cărora le sărută mâinile şi le urează sănătate şi belşug.
Bairamul de după Ramazan este şi un prilej de oferit daruri între rude şi prieteni. Arabii nu uită cu prilejul sărbătorii de fripturile de miel sau de pilafuri, însă cele mai căutate sunt dulciurile, de la care sărbătoarea şi-a luat şi numele.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro