Angajații, care lucrează în sistemul medical de urgență, spun că se confruntă cu lipsuri. Folosesc în misiuni ambulanțe, care trebuiau demult casate, dar și aparatură medicală învechită pentru a salva vieți. Cu toate acestea, salvatorii au aflat că sporurile lor ar putea fi diminuate de anul viitor.
Experimentul transmis LIVE pe Libertatea.ro a început de la Dispeceratul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov (SABIF), situat pe strada Mihai Eminescu din Capitală. Prin apelul de urgență 112, salvatorii au fost trimiși de urgență pentru a acorda primul ajutor unei femei, în vârstă de 76 de ani care acuza dureri toracice. Pe traseu, echipajul medical a trebuit să înfrunte traficul infernal din Capitală, până să ajungă la locul intervenției, dar și lipsurile din sistemul sanitar cu care se confruntă zi de zi.
„Avem un parc auto de 186 de mașini, dintre care 108 sunt mașini de urgență. Din păcate, 68 și-au depășit cu mult termenul de casare. Reporter: Ce înseamnă asta? Înseamnă practic că facem eforturi deosebite de a le menține pe traseu, de a le menține funcționale, de a nu ne pune viața în pericol nici nouă, personalul medical, nici pacientului”, a explicat, pentru Libertatea, Cezarina Costache, asistent principal Serviciul de Ambulanță.
Reprezentanții SABIF spun că vor primi 100 de noi ambulanțe, însă, pentru moment, acest lucru a rămas doar o promisiune făcută de Primăria Capitalei.
Cezarina Costache lucrează de 19 ani în sistemul medical de urgență și spune că meseria pe care o practică implică riscuri. Cu toate acestea, asistenta este revoltată deoarece guvernanții au de gând ca de anul viitor să diminueze sporurile angajaților din sistemul sanitar.
„Este un protest de avertisment la nivel de sindicate. Toate serviciile de Ambulanță, tot personalul medical din sistemul sanitar referitor la legea salarizării care se va pune în vigoare din 2018 în care noi, cei care lucrăm în condițiile periclitate, sporurile se vor diminua cu 30 la sută”, a menționat Cezarina Costache.
Chiar și în aceste condiții, asistenta susține că își face meseria cu dăruire.
„Doar noi, cei care lucrăm în condiții grele, știm ce înseamnă să lucrezi de sărbători, să nu fi cu familia acasă, ce înseamnă să alergi pe vânt, pe ploaie și să înduri orice condiții meteo, doar ca să ajuți pacientul care într-adevăr are nevoie de tine(…) Ministrul Sănătății să înțeleagă că viața noastră este expusă 24 de ore din 24, în condiții grele, în care ne este pusă și nouă viața în pericol”, a explicat ea.
Cezarina Costache a mărturisit că este nevoită să folosească aparatură învechită pentru a salva viața pacienților.
„Aparatura este și ea învechită, la fel ca mașinile. Se rulează la foc continuu 12 ore din 24. Într-adevăr, ne trebuie și aparatură performantă și atunci timpii de intervenție s-ar micșora și ne-ar fi util nouă pentru salvarea pacienților”, a precizat asistenta medicală din cadrul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov.
În timpul intervenției, transmisă LIVE de Libertatea.ro, echipajul medical a reușit să ajungă din zona Piața Romană până pe bulevardul Theodor Pallady în aproape 10 minute, în condiții de trafic intens. Mai apoi, șoferul ambulanței a fost nevoit să se strecoare străzile secundare înguste, pe care cel mai adesea sunt parcate zeci de mașini.
„Pe blocurile reabilitate, în general, nu scrie și atunci nu știm exact unde să mergem și ne învârtim printre aceste alei pentru că nimeni, nici măcar președintele blocului respectiv, nu pune o pancartă. Nescriind nimic, bâjbâim efectiv printre aceste alei ca să căutăm blocul respectiv”, a spus asistenta medicală.
În situaţiile de urgenţă, fiecare secundă este foarte importantă. De multe ori aceasta face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Numărul unic 112 poate fi apelat de toate statele membre, de pe orice telefon, fix sau mobil. Tariful este gratuit.
La acest număr poţi suna în toate cazurile în care incidentele au, sau pot avea, un efect negativ asupra persoanelor, a mediului sau a proprietăţii şi necesită intervenţia imediată a Ambulanţei, Poliţiei, Pompierilor sau Jandarmeriei.
Este bine să suni la acest număr de urgenţă cât mai curând posibil din momentul producerii accidentului. Un operator va răspunde apelului, iar acesta te va chestiona pentru a stabili nivelul urgenţei.
Ce reguli trebuie să respecţi
- să nu intri în panică;
- să răspunzi clar tuturor întrebărilor operatorului;
- să declari cât mai concis cele întâmplate;să menţionezi clar adresa la care s-au produs evenimentele;
- să respecţi indicaţiile operatorului până la sosirea echipajelor de intervenţie;
- să nu închizi telefonul până în momentul în care operatorul solicită acest lucru.
Apelarea abuzivă a acestui număr poate costa viaţa unui semen aflat în pericol. Toate convorbirile efectuate în sistemul 112 sunt înregistrate; astfel, pentru abuzuri, poţi fi amendat.
După stabilirea problemei vei fi direcţionat către: Ambulanţă, Poliţie, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Jandarmeria Română sau către SMURD.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro