În cazul vinului alb acesta trebuie păstrat fie într un dulap închis şi răcoros, fie în frigider.
Vinurile roşii pot fi păstrate în frigider însă înainte de a-l servi cel mai bine este să-l lăsaţi cel puţin o zi afară. Vinurile roşii nu trebuie servite reci, pentru a şi menţine aroma.
Nici vinurile proaspete nu trebuie servite reci, la o temperatură cu mult diferită de cea a mediului ambiant, întrucît acest factor ar putea afecta buchetul băuturii. Căldura este cel mai mare inamic al vinului, temperaturile ce depăşesc 10 15 grade Celsius accelerează procesul de îmbătrînire. Temperatura ideală pentru păstrarea soiurilor de vin alb şi spumant este între 6 şi 8 grade Celsius.
În situaţia în care păstraţi vinurile într-un dulap, este foarte important ca acesta să fie aerisit suficient, căci altfel se va forma mucegai în băutură, în special în cele roşii. Indiferent de tipul de dulap pe care îl aveţi la dispoziţie, este foarte important să îl curăţaţi bine înainte de a depozita vinul şi să vă asiguraţi că nu prezintă semne de putrezire.
Pasionaţii de vinuri spun că sticlele ce conţin minunata licoare trebuie păstrate în poziţie orizontală, nu verticală. Explicaţia ar fi că vinul rămîne în contact cu dopul şi aerul nu pătrunde în interior şi nu modifică proprietăţile băuturii.
Un aspect deosebit de important este ca vinul să nu fie depozitat împreună cu alte alimente ce pot fermenta. Fructele, legumele verzi şi brînzeturile au tendinţa de a putrezi atunci cînd sînt aşezate lîngă vinuri, iar mucegaiul afectează calitatea vinului, pătrunzînd în băutură prin dop.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro