UPDATE 16.08: Purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Carmen Uțoiu, a declarat, pentru Libertatea, că Penitenciarul Rahova urmează să primească de la instanță decizia de liberare condiționată a lui Dan Voiculescu, moment de la care aceasta va fi pusă în aplicare.
Dacă la momentul comunicării deciziei, Dan Voiculescu este în continuare internat în spital, un reprezentant de la Biroul Evidență al Penitenciarului Rahova va merge la unitatea sanitară pentru îndeplinirea procedurilor de punere în libertate a acestuia. Reprezentantul Penitenciarului Rahova va face toate formalitățile la spitalul unde Voiculescu este internat, respectiv se va face identificarea, vor fi întocmite toate documentele neesare și îi vor fi predate toate bunurile.
“De la acel moment, deținutul este un om liber”, a spus Carmen Uțoiu, pentru Libertatea.
Ea a precizat că dacă, până la momentul comunicării deciziei instanței, reprezentanții spitalului decid că Dan Voiculescu poate fi externat și acesta este readus la Penitenciarul Rahova, atunci formalitățile punerii în libertate vor fi îndeplinite în unitatea de detenție, în procedură obișnuită.
UPDATE. Tribunalul București a dispus, marți, ca Dan Voiculescu să fie eliberat imediat.
Judecătorii au admis cererea fondatorului trustului Intact, apreciind că acesta a executat o treime din pedeapsă, fracția neesară pentru a fi eliberat condiționat, a avut un comportament bun în penitenciar şi a fost recompensat de mai multe ori.
Omul de afaceri urmează să fie pus în libertate după ce instanța va trimite Penitenciarului Rahova, unde acesta a executat pedeapsa, decizia de liberare condiționată.
Dan Voiculescu este în prezent la Spitalul Universitar de Urgență București, unde a fost internat vineri, sub pază, pentru suspiciuni de ocluzie intestinală. După ce instanța va comunica decizia Penitenciarului Rahova, Voiculescu nu va mai fi sub pază la Spitalul Universitar, el fiind liber să plece când vrea.
Voiculescu va fi obligat ca, până la executarea efectivă a pedepsei, să respecte mai multe obligații, stabilite de instanță prin decizia de liberare condiționată. El va fi sub supravegherea Serviciului de Probațiune București, care va verifica modul în care acesta se va reintegra în societatea, sursele sale de venit și va ține evidența plecărilor sale sau schimbările de domiciliu.
Dan Voiculescu a putut fi eliberat condiționat în condițiile în care are peste 60 de ani și Codul penal vechi, în baza căruia a fost judecat, prevede că punerea în libertate poate fi decisă de instanță dacă deținutul a executat o treime din pedeapsă.
Voiculescu a executat, până în 18 iulie, 1.463 de zile din pedeapsa de 10 ani primită, dintre care aproape 400 sunt zile executate pe baza muncii prestate în penitenciar și a instruirii școlare și formării profesionale la care a participat, iar 330 de zile sunt considerate ca executate prin publicarea a 11 lucrări ştiinţifice, în aproximativ un an și jumătate. Ca să poată fi eliberat condiționat, Voiculescu avea nevoie de 1.217 zile executate din pedeapsă.
Instanța care a decis eliberarea condiționată a apreciat că Dan Voiculescu a avut un comportament constant pozitiv, o atitudine corespunzătoare normelor din penitenciar, a participat la activități sportive, artistice și religioase.
Dan Voiculescu este internat de cinci zile la Spitalul Universitar de Urgență. Luni seară, surse medicale au precizat că omul de afaceri nu a fost operat, pentru că a răspuns bine tratamentului administrat. Aceleaşi surse au afirmat că Dan Voiculescu ar putea fi externat marţi.
Tribunalul Bucureşti a judecat în urmă cu o săptămână solicitarea lui Dan Voiculescu de eliberare condiţionată, avocatul acestuia susţinând că omul de afaceri nu a plătit prejudiciul deoarece are averea sechestrată, iar ANAF nu a vândut niciun imobil pentru a recupera paguba.
În timpul procesului, procurorul DNA a arătat că Dan Voiculescu nu a dat dovezi temeinice de îndreptare după ce a fost condamnat.
Luptătorul MMA care şi-a desfigurat iubita, condamnat la închisoare pe viaţă
Aproximativ 60 de milioane de euro trebuie recuperați de la cei condamnați în dosarul ICA, instanța dispunând la momentul condamnării confiscarea mai multor imobile de la Dan Voiculescu și de la ceilalți inculpați, printre care sediile posturilor de televiziune Antena şi cel al grupului de firme Grivco.
Judecătorii au dispus ca de la Dan Voiculescu să fie confiscate, printre altele, un imobil de pe Şoseaua Kiseleff, în valoare de aproximativ 250.000 de euro și peste 3,5 milioane de dolari, din conturile firmelor la care acesta figurează ca împuternicit, beneficiar real, asociat sau administrator, atât cele din ţară, cât și din străinătate.
Avocații lui Dan Voiculescu spun că acesta nu a plătit integral prejudiciul, precizând însă că liberarea condiționată nu este condiționată de plata sumei ce trebuie să fie achitată de acesta, în baza deciziei de condamnare.
În 8 august 2014, Dan Voiculescu a fost condamnat la la zece ani de închisoare, în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare, fostul director al ICA Gheorghe Mencinicopschi și fostul director al ADS Corneliu Popa au primit pedepse de câte opt ani de închisoare, iar fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş, a fost condamnat la şapte ani de închisoare. În septembrie 2016, Gheorghe Mencinicopschi a fost eliberat condiţionat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro