Povestea părintelui Nicolae Tănase pare desprinsă din poveştile despre Moş Crăciun, sau Moş Nicolae, acele personaje care dau totul pentru a-i salva pe copiii sărmani şi a-i face, din nou, să zâmbească. Acesta a construit, cărămidă cu cărămidă, o tabără uriaşă, la Valea Screzii, în judeţul Prahova, pentru micuţii abandonaţi, rămaşi fără părinţi, sau pe care cei ce i-au adus pe lume nu i-au mai putut îngriji.
„Avem 53 de case, dintre care 37 sunt în afara taberei de copii din Valea Screzii. Avem şi două centre la Vălenii de Munte, ca să fim mai aproape de liceu. A trebuit să facem foarte multe lucruri care nu era nevoie să le facem, dar problema navetei, problema şcolii, cheltuielilor, ne-au silit să ne şi răspândim niţel”, explică părintele Nicolae Tănase extinderea centrelor şi a locuinţelor Asociaţiei Pro-Vita.
Această asociaţie, înfiinţată după cădearea comunismului de părintele Tănase are menirea de a-i ajuta pe copiii fără posibilităţi, de a oferi un cămin celor abandonaţi şi, cel mai important, de a le ajuta pe tinerele mame cu tot ce e nevoie pentru a le împiedica să facă avort.
După slujba oficiată la biserică, preotul Nicolae Tănase i-a invitat pe toţi enoriaşii la masă. Un ospăţ oferit în dar de „Moş Nicolae” tuturor sătenilor din Valea Screzii şi Valea Plopului.
„Aşa se întâmplă în fiecare an de Sfântul Nicole, de Paşti, de Crăciun, de orice altă sărbătoare mare. Apoi, în fiecare zi, puţin împărţit pentru 427 de guri care se hrănesc în cadrul centrului social Pro Vita pentru născuţi şi nenăscuţi, al parohiei Valea Plopului. Aici încercăm să rezolvăm probleme pe care România încă nu le-a rezolvat. Asta înseamnă o asistenţă socială care nu este la o înaltă ţinută, dar este parti din ceea ce e nevoie să se facă de fiecare dintre noi. Ceea ce facem noi aici nu este extraordinar, este un lucru obişnuit, pe care toţi ar trebui să-l facem”, mai spune părintele Tănase.
Preotul îi încurajează pe români, indiferent de religia pe care o au, să îi ajute pe cei nevoiaşi şi să le întindă acestora o mână de ajutor, sau măcar cu o vorbă bună să le vină în întâmpinare. Astfel, fiecare va contribui, câte puţin, la construirea unei Românii mai bune. Dar, din păcate, acesta recunoaşte că vin tot mai mulţi oameni să îi ceară ajutorul, fiindcă nu au găsit sprijin nici în instituţiile statului, nici la cei din jurul lor, nici măcar în sânul propriei familii.
„Avem în îngrijire peste 100 de copii rămaşi orfani, sau abandonaţi de familie, dar a trebuit să ne extindem serviciile şi către persoanele în vârstă rămase fără sprijin, şi către femeile care au rămas însărcinate şi au fost apoi alungate de familie fiindcă nu au vrut să facă avort. Să omori copilul nenăscut este o crimă! Aşa că noi oferim tot sprijinul mamelor care vor să aducă pe lume o nouă viaţă şi le ajutăm atunci când au cea mai mare nevoie şi le suntem alături şi după ce se naşte cel mic”, a subliniat părintele Tănase.
Moş Nicolae a venit încărcat cu daruri la copiii din tabăra de la Valea Strezii. Dulciuri, jucării şi hăinuţe au fost atent puse de „Moş” în ghetuţele şi pantofiorii celor mici. Iar în dimineaţa de 6 decembrie cu toţii s-au adunat în sfrageria uneia dintre căsuţe şi au început să desfacă darurile primite. Puzzel-ul primit de Daria i-a provocat pe toţi.
„I-am scris Moşului că vreau dulciuri, jucării şi hăinuţe. Mi-a adus de toate. Eu cred că Moş Nicolae este un bătrân cu barbă albă, gras, înalt, care seamănă cu părintele Tănase, dar e îmbrăcat în roşu, la fel ca Moş Crăciun. Nu l-am văzut niciodată, dar ştiu sigur că aşa arată”, spune Daria, o fetiţă în vârstă de 11 ani, care este în această tabără de la Valea Screzii de când se ştie şi care spune că şi-a făcut aici o mulţime de prieteni, iar când va fi mare vrea să se facă medic pentru a-i putea face bine pe toţi cei care se îmbolnăvesc.
După ce şi-au descoperit darurile, cei mici s-au costumat în port popular şi au mers la biserica din Valea Plopului, la masa pregătită de părintele Tănase, unde au mâncat cu o poftă din bunătăţile puse pe masă, apoi au început să cânte colinde pentru săteni.
„Pentru noi, părintele Tănase este şi Moş Nicolae şi Moş Crăciun. Pentru noi, pentru aceşti copii, pentru mamele fără ajutor, pentru toată lumea părintele este tată, mamă, bunic şi frate. Este un om bun, care face totul din inimă şi se luptă pentru binele celor fără ajutor”, a spus unul dintre săteni.
Toţi cei care vor să contribuie cu haine, alimente sau bani la ajutorarea celor nevoiaşi, aflaţi în grija părintelui Nicolae Tănase, pot afla detalii despre activitatea caritabilă a acestuia pe www.asociatiaprovita.org.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro