Albinele sunt singurele insecte care polenizează şi ajută peste 250.000 de specii de plante să dea roade! Dispariţia lor, spun specialiştii, ne lasă fără produse alimentare. “Odată cu albinele, vor dispărea legumele, fructele şi furajele pentru animale. Aproape trei sferturi din culturile agricole de pe glob depind de albine, iar lipsa acestora nu aduce nimic bun”, ne-a explicat Adrian Siceanu, director ştiinţific la Institutul de Apicultură Bucureşti.
De vină ar fi şi radiaţiile mobilelor
Specialistul spune că Statele Unite, Marea Britanie, Spania şi Germania s-au confruntat, în ultimii patru ani, cu dispariţia masivă a stupinelor – aproape jumătate dintre albine au murit sau au dispărut, nemaiştiind să revină în stupi, după polenizare. Cel mai bine stăm noi, pentru că în România nu s-au remarcat scăderi masive în stupi. Chiar şi aşa, cercetătorii spun că ţara noastră depinde de producţia agricolă din străinătate, iar dacă aceasta va fi afectată de împuţinarea albinelor, atunci şi preţurile produselor alimentare care ajung în pieţe vor fi mai mari.
“Cauzele acestui fenomen sunt multiple: de la pesticide, secetă, apă contaminată, până la radiaţiile produse de telefoanele mobile”, ne-a mai spus Adrian Siceanu.
Einstein, conştient de rolul albinelor
Până şi celebrul om de ştiinţă Albert Einstein (foto) a spus: “Dacă albinele ar dispărea, nu ne-ar mai rămâne decât patru ani de trăit. Dacă nu mai sunt albine, nu mai e polenizare, nu mai sunt plante, nu mai sunt animale, nu mai sunt oameni”.
Le dăm străinilor mierea noastră
Anul trecut, am exportat jumătate din producţia de miere, iar la noi a ajuns cea din Cehia sau din China. Conform datelor Ministerului Agriculturii, în 2010 am produs 20.295 de tone de miere şi mai bine de 10.000 de tone au plecat în Marea Britanie sau în Germania.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro