Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, i-a convocat la sediul PMB pe toţi primarii de Sector din Bucureşti şi pe reprezentanţii ISU, pentru a analiza cum se prezintă şcolile. Toţi edilii s-au plâns că reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sunt „mai catolici decât Papa, fac verificări la sânge şi nu vor să elibereze avizele de securitate la incendiu”.
„Primăria Sectorului 4 a depus încă de anul trecut, din noiembrie, documentaţia de autorizare ISU şi nici până acum nu am primit aceste avize. Am primit o finanţare de 9 milioane de euro pentru a renova unităţile de învăţământ şi nu îi putem folosi, pur şi simplu stăm şi ne uităm la bani fiindcă ISU nu vrea să ne dea autorizaţie”, a declarat Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4.
Primarii Sectoarelor 3, 4 şi 6 au fost cei mai vehemenţi critici ai ISU şi au susţinut, la unison, că proiectele de renovare a şcolilor stagnează fiindcă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă nu le dă certificarea de securitate în caz de incendiu. În replică, purtătorul de cuvânt al ISU a explicat că sunt urmaţi paşii legali de autorizare.
„Mă voi adresa, în primul rând, părinţilor. Îi asigurăm că începerea anului şcolar în instituţiile de învăţământ, publice şi private, nu reprezintă un pericol pentru copiii acestora. În anul 2017, până în prezent, au fost formulate 193 de solicitări de avize pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu şi 36 de solicitări pentru obţinerea autorizaţiei. Dintre acestea, favorabile au fost şapte autorizaţii de securitate la incendiu, adică documentul mult râvnit de fiecare instituţie de învăţământ”, a spus reprezentantul ISU, Daniel Vasile, care le-a mai explicat edililor că, dacă se doreşte, se poate forma un grup de lucrul comun care să analizeze în ce mod poate fi schimbată legea astfel încât autorizarea să se facă mai repede.
„Nu vreau o lege specială pentru Bucureşti! Vreau ca elevii să înveţe în siguranţă în şcolile din Bucureşti. La nivel statistic, după ultimile reglementări, multe din şcolile din Capitală nu au reuşit să obţină aceste autorizaţii ISU. Sunt convinsă că va fi nevoie de sprijin din partea Guvernului şi Parlamentului pentru îmbunătăţirea acestor condiţii”, a declarat Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea.
Fără aviz de securitate în caz de incendiu, dar sigure
Din cele 642 de unităţi de învăţământ din Bucureşti, doar 22 de şcoli de publice sunt autorizate ISU privind securitatea la incendiu şi alte 22 de unităţi private au primit acest aviz. Alte 147 de şcoli, nu au nevoie de această autorizare fiindcă nu au făcut modificări structurale din momentul în care au fost date în folosinţă. La Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti au fost primite, numai în acest an, aproape 200 de cereri de autorizare privind siguranţa la incendiu a unităţilor de învăţământ, din care doar 7 au fost aprobate. Restul, fie nu au avut documentaţia completă, fie nu îndeplineau normele impuse de lege.
O premieră e reprezentată de deciza Primăriei Sectorului 5, care a hotărât să demoleze şcoala numărul 141, unde, în primăvară, tavanul unuia dintre holuri s-a prăbuşit. Elevii care învăţau în acea şcoală vor face orele, din septembrie, la şcoala 127, aflată la aproximativ 2 kilometri distanţă. Cu acest prilej, Primăria Capitalei va demara un proiect pilot de transport al elevilor cu autobuzele către şcoală.
„Vom demara, în scurt timp, un proiect prin care elevii sa fie transportați la şcoală cu autobuzul. Proiectul pilot se va desfăşura în Sectorul 5. Este vorba de 400 de elevi de la şcoala 141. Ne-am gândit, pentru început, să transportăm cu autobuzele RATB, patru la număr, elevii claselor V-VIII, iar pentru elevii claselor 0-IV să avem şi acceptul părinţilor”, a declarat Gabriela Firea.
Nici şcoala 127 nu are autorizaţie ISU, dar primarul Sectorului 5 garantează că sănătatea elevilor nu este în pericol şi, la fel ca toate unităţile de învăţământ care îşi deschid porţile în această toamnă, este sigură pentru desfăşurarea cursurilor.
Când trece România la ora de iarnă 2017 și ce state europene au renunțat la această schimbare
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro