Ancheta în Dosarul Hexi Pharma nu poate fi încă finalizată de anchetatorii Parchetului General. Asta pentru că testele produselor făcute în cursul cercetării se bat cap în cap, așa cum ne-au confirmat surse implicate în cercetări. Mai exact, chiar dacă dezinfectanții nu respectau rețetele de pe etichete, ei s-au dovedit eficienți în aproape nouă cazuri din zece atunci când au fost folosiți împotriva unor bacterii. Aceste teste au fost efectuate la Institutul Cantacuzino.
Astfel, dacă inițial se dorea finalizarea rapidă a dosarului și trimiterea în judecată a firmei Hexi Pharma Co srl, a directorilor, administratorilor și a acționarilor companiei până la mijlocul lunii septembrie sub acuzația că au pus viața pacienților în pericol prin zădărnicerea combaterii bolilor, acum ancheta se va prelungi până la sfârșitul toamnei.
Asta pentru că Augustin Lazăr, procurorul general al României, a solicitat celor doi procurori de caz, Irina Tabără și Romulus Varga, să renunțe la analizele efectuate în laboratoare autohtone și să trimită diluanții în străinătate.
Ancheta se prelungește în Dosarul Hexi Pharma
De altfel, August Lazăr a precizat în această săptămână că testele efectuate în Româna nu sunt concludente pentru anchetă, asta și pentru că nu există laboratoare acreditate. Cu toate acestea, și noile analize din străinătate vor urmări dacă dezinfectanții Hexi Pharma sunt sau nu eficienți împotriva microbilor din spitale.
“Asta și pentru că nu există o rețetă de dezinfectanților care să impună anumite concentrații. Pentru a fi o acuzare penală privind sănătatea publică trebuie demonstrat clar că produsele nu sunt eficiente. Altfel, dacă este vorba despre respectarea sau nu a etichetei, este doar un caz de Protecția Consumatorului sau cel mult de înșelăciune”, ne-au declarat surse implicate în acest dosar.
În schimb, Cătălin Tolontan, cel care a condus echipa de jurnaliști care a dezvăluit neregulile de la Hexi Pharma susține că nivelul concentrației produselor este amănuntul important. “Nu există noțiunea de diluare legală a biocidelor, alta decât cea de pe etichetă. Științific, este imposibil ca Suprasept să fie eficient în aceste condiții (n.r. – nerespectarea concentrațiilor)”, este opinia sa.
Pedeapsa pentru fapta de zădărnicire a combaterii bolilor este închisoarea între o lună și doi ani sau amenda penală. Mai reamintim că Dan Condrea, acționarul majoritar al societăților din grupu Hexi Pharma s-a sinucis, intrând cu automobilul într-un copac, după izbucnirea scandalului în care este implicată compania pe care o deținea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro