Surse judiciare divulgă în exclusivitate pentru Libertatea care erau preferințele gurmande ale generalului și cum se asigura colonelul Marian Corcodel ca schema perfecționată de gradat să funcționeze fără cusur.
- EXCLUSIV. O poveste cu… cântec de corupție. Colonelul cămătar Corcodel și-a turnat generalul la DNA
- Jandarmul cămătar făcea bani din orice! Corcodel aducea ouă de acasă şi le vindea cu 2,5 lei „ochiul”
- EXCLUSIV: Deconturi fictive după misiuni în Bosnia, punctul de plecare al problemelor lui Bontic, Corcodel și Preoteasa
- Adjunctul jandarmului cămătar Corcodel, lt.col. Daniel Preoteasa, ridicat de DIICOT la revenirea în țară, arestat
- Șeful din Jandarmerie cămătar le dădea subordonaților bani cu 20% dobândă. Jandarmii îi spuneau”Banca Română de Comerț Corcodel”. Colonelul Corcodel a fost arestat preventiv
Procurorii DNA, nas în nas cu sturionii lui Bontic
Sursele citate povestesc momentul descinderilor la unitatea Jandarmeriei unde lucrau cei doi militari. Era în dimineața unei zile din apropierea sărbătorilor de Paște. Plecați să găsească documente doveditoare ale furtului de combustibil din Jandarmerie, procurorii DNA au descins la acea vreme și într-o hală, unde au găsit trei-patru frigidere profesionale, de mare capacitate. Hala era în gestiunea colonelului cu aspirații de cămătar Marian Corcodel, iar oamenii din subordinea acestuia se ocupau de ”mentenanța” celor găsite de procurori.
Când au deschis unul dintre frigidere, un miros puternic de pește a lovit procurorii în nas. Erau sturioni ambalați într-o pungă, iar expeditorul nu a uitat să lase ca indiciu pe un bilețel județul și unitatea militară căreia probabil ar fi trebuit să i se aducă mulțumirile pentru „pradă”.
În celelalte frigidere verificate, anchetatorii au găsit zece pachete similare, cu nume de persoane, unități militare și județe, dar în care era altă „pradă” – carne de iepure, mistreț și căprioară.
Misterul mistrețului
Cei aproximativ o sută de martori audiați în dosarul de la DNA al generalului Bontic, toți cadre sau foste cadre ale Jandarmeriei, au conturat un tablou colorat cu fapte de corupție, în care indiciile duceau spre fostul șef.
Dintre martori nu a lipsit colonelul Marian Corcodel, aflat printre cei care știa foarte bine ce făcea Bontic, pentru că ar fi fost printre cei care se ocupau de organizarea unor petreceri personale la comanda generalului său.
Surse judiciare spun că Bontic a primit bunuri și servicii de la subalterni, pentru a-i menține sau promova în funcții, dar și pentru a închide ochii când aceștia încălcau regulamentul.
Cafea, sucuri, țigări și consumabile pentru birou erau în lista zilnică de livrări pentru Bontic, de la angajații buticului din curtea unității de Jandarmi, bunuri ce îi erau aduse de șoferii lui.
Despre peștele și carnea de vânat găsite în frigiderele din gestiunea lui Corcodel, sursele citate spun că erau primite de Bontic de la subordonații săi cu funcții de conducere în inspectorate, precum Constanța și Brașov.
Procurorii DNA care l-au anchetat pe generalul maior Neculai Bontic au stabilit că acesta, cu complicitatea unor subordonați, își făcuse un obicei din a pretinde de la conducerile inspectoratelor de jandarmi județene, în perioada sărbătorilor religioase sau de ziua lui de naștere, produse alimentare și băuturi alcoolice, în cantități mari, pe care le folosea la mesele festive organizate în interes personal la Jandarmerie.
Rafinamentul lui Bontic
Petrecerile, spun sursele citate, se dădeau în locuri „rafinate”, altele decât popota unității, printre alegeri fiind baza Jandarmeriei de la Snagov sau baza Detașamentului Cavalerie. La una dintre aceste baze, unde erau și terenuri de tenis, Bontic organiza partide de tenis, urmate de petreceri fastuoase, la care participa și Marian Corcodel.
În perioada în care Bontic era la conducerea Jandarmeriei, soția sa gestiona activitatea hotelului Meridian din Mamaia, aflat în administrarea Ministerului Afacerilor Interne, spun sursele Libertatea.
Generalul maior Bontic era adjunctul pentru logistică al Jandarmeriei Române în 2013, când a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pentru că a luat de 17 ori mită, a avut o contribuție la delapidarea Jandarmeriei și s-a folosit abuziv de funcție. După patru ani, nu se mai știe dacă în acest dosar se mai fac cercetări sau dacă a fost clasat.
Cel care l-a turnat, colonelul Marian Corcodel, a ajuns însă din acuzator acuzat de cămătărie, dar și de implicare în scoaterea de motorină din Baza de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei Române, pe care o conducea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro