După aproximativ o lună și jumătate de la moartea fotbalistului Patrick Ekeng, care s-a prăbușit pe teren în timpul partidei de Liga 1 Dinamo-Viitorul, anchetatorii au conturat un prim vinovat. Mihaela Elena Duță, medicul aflat la stadion cu o ambulanța a PULS, a fost acuzat, din postura de suspect, de ucidere din culpă. Femeia a fost ”trădată” de echipamentul medical pe care, spun investigatorii, nu l-a folosit conform procedurilor.
Inițial, procurorii bucureșteni de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București și polițiștii de la ”Omoruri” care au preluat cazul morții fotbalistului camerunez au crezut că defibrilatorul aflat în dotarea echipajului medical al PULS a fost defect, motiv pentru care medicul care a intervenit nu l-a folosit. Expertiza tehnică a aparatului – încheiată zilele acestea -, a scos însă în evidență nu numai că echipamentul este într-o perfectă stare de funcționare, ci și faptul că medicul Duță nu ar fi acționat conform procedurilor standard impuse la nivel european. ”Memoria aparatului, un fel de listing, ne-a arătat minut cu minut cum a fost folosit și la ce a fost folosit defibrilatorul. Cu ajutorul acestei memorii am stabilit că medicul nu a acționat corect în timpul procedurilor de resuscitare”, ne-au dezvăluit surse judiciare.
Acestea sunt procedurile standard medicale care trebuie urmate la nivel european în funcție de urgența medicala ivită
După studiul memoriei aparatului s-a aflat că medicul Elena Duță de pe ambulanța PULS, detașat la stadion, a pornit defibrilatorul abia în salvare – de unde nu l-a scos nici un moment pentru a da primul ajutor pe teren sportivului căzut! -, dar și atunci l-a folosit doar ca să monitorizeze funcțiile fotbalistului aflat între viață și moarte! Conform specialiștilor, în mașina salvării, o dată cu folosirea echipamentului medical, medicul Duță ar fi aflat că Ekeng suferă de fibrilație ventriculară (n.r. anomalie evidențiată și în rapoartele medico-legale încheiate după autopsie), caz în care trebuia să declanșeze imediat, în regim de urgență, procedurile de resuscitare ale sportivului. ”Trebuia să-i facă șocuri electrice și masaj cardiac. Dar asta nu s-a întâmplat pentru că aparatul a rămas inexplicabil doar pe funcția până când fotbalistul a fost dus la Spitalul Floreasca unde medicii l-au preluat într-o stare mai mult decât critică. Statistic, în primul minut de intervenție corectă, șansele de supraviețuire sunt de 95 la sută, iar ele scad cu fiecare minut care trece cu câte 5,5 procente. În aceste condiții, nu se poate spune că medicul de pe ambulanță l-a omorât, dar i-a redus considerabil șansele la supraviețuire prin neaplicarea procedurilor standard”, au adăugat surse medicale. În acest context, medicul Elena Mihaela Duță este, din postura de suspect, cercetată pentru ucidere din culpă. Astăzi, ea a ajuns în fața procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București însă s-a prevalat de dreptul la tăcere și a refuzat să dea orice declarație.”Am să mă consult cu avocatul și voi decide ce voi declara”, ar fi spus Duță după ce a aflat, de la investigatori, acuzațiile ce i se aduc.
Recomandări
Anchetă la Castelul Peleș după dezvăluirile Libertatea. Corpul de control al Ministerului Culturii a cerut actele contabile din 2019 și documente interne. Mărturia unui turist șocat de hoția angajaților
Anchetatorii așteaptă documente medicale din Franța și Spania
Având în vedere malformația congenitală cardiacă de care suferea Patrick Ekeng, anomalie depistată doar la autopsie, investigatorii români au cerut, în scris, medicilor de la echipele din Franța și Spania unde a evoluat camerunezul să le pună la dispoziție istoricul medical al acestuia. ”În actele de la club și în cele de la Institutul de Medicină Sportivă unde i-au fost făcute anumite teste cardiace, Ekeng era perfect sănătos, dar la autopsie a fost depistată acea malformație despre care s-a spus că e congenitală. De aceea, vrem să vedem și documentele medicale de la cluburile unde a jucat, pentru a avea o privire de ansamblu cât mai complexă”, ne-a dezvăluit surse apropiate anchetei,