Producţia porneşte de la felul în care a fost adoptată limba latină de către daci, deşi romanii au cucerit mai puţin de 20 % din teritoriul Daciei şi au rămas acolo doar 165 de ani.
„Stăpânirea romană nu avea cum să disemineze limba latină pe un areal de şase ori mai mare decât cel pe care l-a ocupat. Ceilalţi daci de unde ştiau latina? Unde au învăţat-o? Romanii au stăpânit şi Palestina şi nimeni nu vorbeşte acolo latina”, este de părerea generalul în rezervă Nicolae Spiroiu, într-o intervenţie din timpul filmului.
„Noi nu suntem urmaşii Romei, sunt de acord”, opinează şi generalul în rezervă Mircea Chelaru.
„Pe aceeaşi logică, ar fi trebuit ca poporul român să vorbească turca şi maghiara, pentru că Imperiul Otoman şi cel Austro-Ungar au stăpânit părţi mai însemnate din această ţară şi pentru o perioadă mai lungă”, afirmă scriitorul Daniel Roxin, cel care a publicat filmul pe Internet.
Realizatorii documentarului citează şi studii paleogenetice din care reiese că limba dacă s-ar trage dintr-o limbă mai veche, din care s-a format şi limba latină.
„Limba dacilor ar putea fi continuatoarea unei limbi mai vechi, din care s-a născut şi limba latină vulgară. Limba dacă şi limba latină ar putea fi surori şi atunci nu mai era nevoie de nicio romanizare pentru ca poporul dac să vorbească această limbă”, explică realizatorii filmului.
O altă teorie şocantă a celor care au realizat acest film se bazează tot pe un studiu de paleogenetică. Astfel, în urma unei cercetări realizate în Germania pe osemintele găsite într-o aşezare dacă, s-a descoperit că structura genetică actuală a românilor ne aseamănă mai mult cu populaţia pre-romană, decât cu actualii locuitori ai Italiei.
De asemenea, documentarul susţine că din traci s-a desprins grupul care a înfiinţat Roma. „Se naşte o concluzie halucinantă. Nu noi suntem urmaşii romanilor ci o parte dintre romani sunt urmaşii tracilor”, susţine scriitorul Daniel Roxin.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro