Agenția pentru Protecția Mediului (APM) București trebuie să decidă în acest an dacă va prelungi sau nu autorizația de mediu pentru funcționarea incineratoarelor de deșeuri de la Rudeni. Este vorba de groapă de gunoi situată administrativ în Sectorul 1, la limita cu localitatea Rudeni a orășelului ilfovean Chitila. În ultimul an locuitorii zonelor rezidențiale ridicate în nord-vestul Capitalei și a celor din Chitila se plâng de mirosul urât care vine dinspre rampă și cer închiderea gropii de gunoi. „În special dimineața, în jurul orelor 08.00-09.00, se simte mirosul insuportabil provocat de sulf, cred. Nu se poate ieși nici pe balcon timp de o oră-două”, se plânge Dumitru Moroșanu, unul dintre vechii locuitori ai Chitilei.
Asta pentru că principalii suspecți pentru mirosul urât sunt companiile Iridex, cea care deține groapa de gunoi, și Stericycle România, srl-ul care tratează deșeurile periculoase prin ardere. Este vorba de cele medicale, auto, chimice, alimente expirate.
Libertatea a scris că societatea din urmă a fost amendată pentru faptul că depășea limitele de emisii din atmosferă și depozita impropriu deșeurile. Cu toate acestea, specialiștii Gărzii de Mediu nu au putut face o legătură între aceste nereguli și mirosul urât din zonă.
La ultima consultare publică de luna aceasta, reprezentanții APM, printre care și directorul Simona Aldea, au transmis locuitorilor din zonă că în cazul în care se va închide întreaga groapă de gunoi, deșurile menajere din zonă nu vor mai putea fi ridicate. Asta pentru că nu va mai fi o rampă unde să fie depozitate cel puțin pentru o perioadă.
Vina o poartă și autorizațiile de construcție date în zonă care au făcut ca ansambluri imobiliare să fie ridicate mai aproape de 1.000 de mp de groapa de gunoi, fapt interzis de normele de mediu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro