Pentru a putea „pescui” un număr cât mai mare de victime, hackerul – posesor al unei impresionante baze de date pe care o plătește cu bani grei -, folosește un atac de tip „plasă”. Gândește un mesaj virusat pe care îl lansează la, să zicem, o mie de persoane, după care așteaptă să vadă câți dintre ei au avut curiozitatea să deschidă respectivul spam infestat cu viruși cu ajutorul căruia poate „cuceri” și controla un calculator. Dacă victimele sale au trimis, la rându-le, acel mesaj și altor utilizatori, atunci probabilitatrea de reușită a „piratului” internetului crește exponențial.
„Cu ajutorul unui mesaj infestat de tip spam, hackerii virusează computerul vizat. Astfel, convorbirile purtate pe mail de pe acel calculator pot fi supravegheate fără ca cineva să observe. La momentul oportun ei se pot interpune în discuții din postura așa-zișilor parteneri de afaceri având la dispoziție toate datele afacerii pe care au urmărit-o de la început. Hackerii rămân în discuții pe mail-uri false, asemănătoare celor pe care le-au interceptat, până când în conturi le intră banii din respectiva afacere supravegheată, sau măcar o parte dintre ei”, ne-a explicat scms. Ionuț Stoica, șeful Biroului de Investigare a Infracțiunilor Informatice din cadrul IGP.
Antivirusi și parole, antidoturi împotriva hackerilor
Cum s-ar putea apăra utilizatorul de internet de asemenea atacuri mascate în mailuri nevinovate de tip spam, dar virusate, venite din zona întunecată a netului (n.r. darknet)? „E bine ca utilizatorii să nu acceseze mailuri cu provenineță necunoscută, accesul în căsuța de mail să fie securizat, să schimbe des parolele, iar pentru a nu le fi sparte căsuțele poștale electronice să facă autentificarea în trei pași, cu claculatorul și cu telefonul. Nu lipsit de importanță este instalarea unui sistem antivirus”, a adăugat scms. Stoica.
Polițiștii se antrenează cu agenții FBI
Periodic, polițiștii din cadrul Biroului de Investigare a Infracțiunilor Informatice din cadrul IGP participă la cursuri de pregătire. Se specializează în investigații on-line și, nu de puține ori, i-au avut ca profesori pe agenții americani de la FBI. La aceste întâlniri – unde se dezbat riscurile existente pe internet pornind de la banalele pagini de facebook și până la falsificarea datelor persoanale -, participă și ofițeri de la Crimă Organixată implicați, la rându-le, în anchete care au legătură cu diverse infrcțiuni comise în mediul virtual.
Citește și:
- Cum vă fură hackerii datele de la furnizorii de cablu și internet
- Polițiștii avertizează! Hackerii vând mașini și chiar case „fantomă”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro