Zilele trecute, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj i-a decernat medicului de origine română distincția Iuliu ”Hațieganu”. Cu ocazia ceremoniei de acordare a medaliei – o înaltă apreciere a activității profesionale a doctorului Herman Berkotvits – , prof. dr. Anca Buzoianu, decanul Facultății de Medicină, a spus în discursul laudatio (de mulțumire): ”Este dificil a creiona într-un cadru restrâns o personalitate, motiv pentru care îmi voi permite a selecta doar câteva repere care să jaloneze viața și cariera domnului Herman Berkotvits. S-a născut la 14 Martie 1947 în oraşul Târgu Lăpuş în familia Lazăr (Eliezer) şi Viorica (Iafa) Berkovits, fiind unicul copil. Mama sa, Viorica Berkovits, a fost deportată cu întreaga familie la Auschwitz fiind singura supravieţuitoare din întreaga familie iar tatăl său, Lazar Berkovits, a fost deportat în mai multe detaşamente de muncă obligatorii în spatele frontului din timpul celui de al doilea Război Mondial.
Herman Berkovits este a doua generaţie a supravieţuitorilor Holocaustului. Este căsătorit cu Elisabeta Berkovits, născută în Târgu Mureş şi absolventă a Conservatorului de Muzică din Cluj, actualmente director adjunct al Academiei de Muzică din Ierusalim. Din 1985 până în prezent conduce Clinica Privată de Medicină Pediatrică şi Generală în orasul Ierusalim. În cadrul alegerilor parlamentare din România din 2008 a candidat pentru funcţia de parlamentar în colegiul pentru diaspora Orientul Mijlociu şi Africa obţinand cel mai mare număr de voturi.
Pentru întărirea relaţiilor între oraşul Bucureşti şi Ierusalim, Primăria Capitalei i-a decernat în data de 16 Decembrie 2014 distincţia “Cheia Oraşului Bucureşti”, iar datorită contribuţiei aduse la dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor dintre România şi Israel, Ministerul de Externe al Israelului l-a numit Consul Onorific al României în Israel. (…) A ajutat victimele de la Clubul Colectiv în urma incendiului din din 30 Octombrie 2015, reuşind să obţina din partea unei firme israeliene producătoarea unui unguent excepţional pentru îndepărtarea ţesuturilor afectate grav, cantităţi în valoare de 150.000 euro şi prezenţa a doi medici specialişti la Bucureşti”, a punctat prof. dr. Buzoianu.
Herman Berkovits, medicul personal al premierului israelian Benjamin Netanyahu, a plecat din România în urmă cu patru decenii. Fiii lui Netanyahu au învăţat pian de la soţia medicului Pe vremea când erau doar nişte puşti, fiii premierului israelian au început să deprindă tainele muzicii de la Elisabeta Berkovits, soţia medicului personal al omului politic aflat în fruntea guvernului israelian. Ani de-a rândul, românca născută la Târgu Mureş, absolventă a Conservatorului din Cluj, le-a oferit băieţilor premierului din priceperea sa muzicală. Elisabeta, care acum este directoarea adjunctă a Academiei de Muzică din Ierusalim, a încetat lecţiile particulare de pian deoarece băieţii premierului au şi alte îndeletniciri.
Medicul, pasionat de muzică
Deşi acum este cetăţean israelian, Herman Berkovits nu şi-a uitat rădăcinile româneşti şi vizitează des, chiar şi cu Netanyahu, locurile sale natale, dar şi prietenii pe care îi are în ţară. În plus, medicul personal al lui Benjamin Netanyahu, pasionat de muzică şi de frumos, nu ratează spectacolele de teatru şi de operă.
A intermediat întâlniri politice
Medicul cu origini româneşti Herman Berkovits, nu este numai paznic al sănătăţii premierului israelian, ci şi un intermediar al unor întâlniri care au avut loc între personalităţi politice româneşti şi Benjamin Netanyahu. ”Mircea Gioană, Adriean Videanu, Adrian Nastase, Theodor Baconski, Sorin Oprescu, dar şi doi importanti miniştri ai României au fost primiti de domnul prim ministru Nataniahu în urma unor discuţii purtate şi de mine”, n-e dezvăluit medicul Berkovits.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro