UPDATE ora 18:20 Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a dat asigurări, miercuri, că bucureștenii vor beneficia de apă caldă și căldură.
„Îi asigur pe toți bucureștenii că vor avea la timp și în condiții deosebite de confort atât apă caldă, cât și căldură în timpul sezonului rece și abia acum putem să dăm această garanție deoarece, așa cum știți, din două în două zile, noi primeam notificări din partea ELCEN că se oprește agentul termic, pentru că la rândul lor au anumite presiuni și notificări din partea Romgaz, Distrigaz”, a precizat edilul general.
UPDATE ora 16.35. Gabriela Firea, primarul Capitalei, a spus că insolvența RADET era o măsură ce trebuia luată de mult. Ea le-a dat asigurări angajaților Regiei că nu vor fi disponibilizați.
„Trebuia declarată procedura de insolvență cu mai mult timp înainte. Nu se pune problema disponibilizărilor, nu se va intra în șomaj. Este o metodă de a salva și a restructura această regie care ani de zile a fost condusă de manageri PNL. Insolvență nu înseamnă închidere sau faliment. Trăim un moment istoric”, a spus primarul Capitalei, potrivit Digi 24.
Sorin Chiriță, preşedintele Consiliului de Administraţie provizoriu al RADET, a declarat, după ședința Consiliului General al Municipiului București, că în ședința de mâine a Consiliului de Administrație se va lua act de hotărârea CGMB și se va înainta către Tribunalul București cererea de intrare în insolvență.
„Avem o datorie de 3,9 miliarde de lei către ELCEN. Nu avem posibilitatea fizică să o plătim, iar Consiliul General a luat această decizie”, a spus Chiriţă.
Insolvența RADET. Bucureștenii nu rămân fără apă caldă
Chiriță a dat asigurări că bucureștenii nu vor rămâne fără apă caldă și că insolvența este o măsură de protecție.
De altfel, în urmă cu câteva zile, Gabriela Firea a declarat că nu se pune problema ca în Bucureşti să nu fie apă caldă şi căldură în sezonul rece şi că „e o faptă penală să opreşti gazele sau să opreşti livrarea agentului termic”.
„Peste 10 ani de zile, atât ELCEN cât şi RADET, fiecare în parte către companiile cu care erau în contracte, au încasat sau au fost datoare penalităţi. Sumele care se vehiculează în această perioadă nu sunt o expresie a facturii, a plăţilor curente, ci penalităţi la penalităţi. E vorba de datorii în lanţ făcute în peste 10 ani de zile. Diferenţa dintre momentul în care RADET încasa de la cetăţeni plata facturii curente precum şi de la celelalte instituţii ( şcoli, spitale) şi momentul când trebuie să plătească la ELCEN era de 30 de zile. RADET era condamnat în fiecare lună, ani în şir, să rămână dator”, a spus edilul.
Sorin Chiriță a mai spus că, odată cu decizia de a intra în incolvență, Consiliul de Administrație își va înceta mandatul. „După declararea insolvenţei, administratorul judiciar va prelua conducerea acestei eegii”, a spus acesta.
RADET are conturile blocate de două luni, iar la începutul acestei luni, Gabriela Firea, primarul Capitalei, a declarat că a primit o notificare, din partea ELCEN, conform căreia poprirea de 100 la sută pe conturile RADET nu va mai fi ridicată în această lună, prin urmare, nu se vor putea plăti salariile angajaţilor regiei de termoficare şi nu se vor putea face pregătirile pentru sezonul rece.
Zilele trecute, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a spus că nu există un pericol de întrerupere a alimentării cu apă caldă a orașului. Chiar dacă situația financiară a RADET și ELCEN este extrem de dificilă.
RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România. Regia asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi companii).
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro