În urma dezbaterilor din comisie, s-a votat ca, în cazul numirii președinților și vicepreședinților Înaltei Curți de Casație și Justiție, președintele nu va mai putea refuza propunerile formulate de Consiliul Superior al Magistraturii.
S-a introdus prevederea potrivit căreia șeful statului va primi propunerea de la CSM și va fi nevoit să numească la conducerea ICCJ, fără a putea face observații și fără a putea refuza.
Propunerea de modificare a Statutului a fost susținută în comisie de Victor Alistar, membru al CSM, și ea a fost votată de reprezentanții PSD-ALDE. Au votat împotrivă PNL, USR și UDMR.
„Preşedintele şi vicepreşedinţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către preşedintele României, la propunerea CSM – Secţia pentru judecători -, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani şi nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani. Preşedintele României nu poate refuza numirea în funcţiile de conducere prevăzute la alin. 1”, se prevede în modificările făcute de Comisie la Statutul judecătorilor şi procurorilor.
Comisia a păstrat, totuși, prevederea potrivit căreia revocarea conducerii ICCJ să fie făcută de către președintele României, la propunerea secției de judecători a CSM.
Reprezentanții USR au propus suspendarea lucrărilor comisiei, invocând sesizarea depusă de Uniune la Curtea Constituțională, însă solicitarea a fost respinsă.
Citește și: Tudose vrea o discuție ”așezată” cu BNR, pe deprecierea leului și nu exclude o răzbunare a unei părţi a sistemului bancar