BREXIT. ”Există capacitate suficientă și la BNR, și la nivelul Guvernului să gestioneze efectele Brexit-ului, dar asta nu înseamnă că cineva se culcă pe o ureche. Cuvântul a fost (la consultările de la Cotroceni — n.r.) să rămânem în alertă toată lumea și vigilenți. Era aproape imposibil vineri ca cineva din România sau din altă parte să evalueze toate consecințele acestei acțiuni din Marea Britanie. Dar instituțiile statului au început de vineri să lucreze la mai multe planuri în funcție de evoluția situației din UE și din Marea Britanie”, a declarat Dragnea, duminică seara, la România TV.
BREXIT. El a spus că preocupările sunt mari și cel mai rău era ca românii să intre în panică. ”Sunt niște oportunități pe care le putem folosi. România este o insulă de stabilitate și este important pentru noi (…) să negociem foarte serios interesele românilor care trăiesc în Marea Britanie, pentru că și-au făcut planurile de viață, planuri de muncă. Trecând peste toate atacurile împotriva mea și a PSD, tot sper ca apelul meu de a ne așeza la masă partidele politice, împreună cu președintele pentru a începe construcția unui proiect de țară pentru următorii 20 — 25 de ani rămâne o dorință mare și a mea și a partidului. Noi am început să lucrăm serios la acest plan și cu el vom veni în oferta noastră din septembrie — octombrie”, a precizat președintele PSD.
BREXIT. Liviu Dragnea a menționat că există un curent de euroscepticism care crește în multe țări, context în care nimeni nu se poate juca cu suveranitatea unui stat. ”Proiectul european se va redefini serios și, în acest context, România trebuie să aibă un rol serios, o voce puternică în UE și nu cred că trebuie să mai stăm în situația în care să stăm mereu cu capul plecat să ni se spună ce avem voie să facem, ce avem voie să nu facem”, a adăugat Liviu Dragnea.
Cetățenii din UE care lucreză în Marea Britanie, printre care și români, au început să primească mesaje ostile din partea englezilor. Un român a dezvăluit cum a fost întâmpinat la muncă, vineri dimineață, după referendum.
Petiția pentru organizarea unui al doilea referendum privind apartenența Marii Britanii la UE a strâns trei milioane de semnături, la doar două zile de la lansare. ”Noi, subsemnaţii, îi cerem Guvernului Maiestăţii Sale, să implementeze o regulă potrivit căreia, dacă votul pentru rămânerea sau ieşirea din (UE – n.r.) este sub 60%, la o rată de participare de sub 75%, atunci ar trebui să existe un nou referendum”, scrie în textul petiţiei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro