UPDATE ora 16:35. CNSAS a transmis un comunicat în care a precizat că Mircea Dumitru are adeverinţă de la CNSAS din anul 2007, când a fost verificat ca decan al Facultăţii de Filozofie, care atestă neapartenența și necolaborarea cu Poliția Politică a ministrului Educației.
Comunicatul CNSAS:
Urmare informaţiilor publicate azi, 04.10.2016, referitoare la relația cu fosta Securitate a domnului Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, facem cunoscute următoarele:
La data de 07.08.2007, Colegiul C.N.S.A.S. a adoptat, pe numele domnului Mircea Dumitru, Decizia nr. 2175 de neapartenență / necolaborare cu poliția politică comunistă, potrivit prevederilor legale la acea dată (Legea nr. 187/1999). Verificarea domniei sale s-a derulat, în virtutea calității sale de decan al Facultății de Filozofie, Universitatea din București, la cererea Asociației Civic Media;
În acest moment, verificarea membrilor Guvernului României este în derulare, iar la finalizarea acesteia, C.N.S.A.S. va face publice concluziile, inclusiv în privința domnului Mircea Dumitru.
Ministrul Educației a negat de asemenea faptul că a fost colaborator al Securității.
„Articolul potrivit căruia aș fi făcut poliție politică este complet fals și este calomnios. Am și această adeverință care a fost eliberată cu mai mult timp în urmă de către CNSAS. (…) Adeverință se află la dosarul meu de personal la Universitatea București. Această adeverință era necesară și pentru candidatură mea la funcția de rector”, a declarat ministrul Educației pentru Agerpres.
Mircea Dumitru a declarat, la ieșirea de la comisia de Educație din Parlament, că ar fi primit deja un verdict de necolaborare cu Securitatea din partea CNSAS.
Adevărul a scris că Mircea Dumitru ar fi semnat angajamentul cu Securitatea în octombrie 1980, pe când era student la Facultatea de Filosofie a Universității București. Sub numele de cod „Negulescu”, Mircea Dumitru ar fi dat informații despre studenții români și străini.
Mircea Dumitru a primit în 2007 din partea CNSAS o decizie privind necolaborarea să cu Securitatea că poliție politică. Decizia a fost publicată de Mircea Dumitru pe site-ul Universității București când a câștigat primul mandat de rector al Universității.
„Domnul Dumitru Mircea, fiul lui Aureliu şi Minerva, născut la data de 14.07.1960, în Bucureşti, nu a fost agent/colaborator al poliţiei politice comuniste. Prezenta decizie poate fi contestată la Colegiul CNSAS în termen de 15 zile de la data comunicării. Prevederile prezentei decizii vor sta la baza întocmirii de către Biroul Juridic a înscrisurilor ce urmează a fi comunicate prin intermediul Direcţiei Comunicare atât solicitantului, cât şi persoanei verificate”, se arată în decizie, semnată de către Ladislau-Antoniu Csendes, fost preşedinte al CNSAS.
Citește și: Ministrul Educaţiei: ”Nu vom avea manuale noi pentru elevii de clasa a IV-a”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro