Nici prin acele bătăi de stradă filmate?
Probabil au fost şi unele incidente în care au fost implicaţi mineri adevăraţi, dar puţine. Iar acele imagini în care aşa-zişii mineri lovesc oamenii pe stradă trebuiesc analizate cu atenţie. Un miner echipat de lucru are salopetă specială, cu cotiere şi genunchiere, că ortacii se târăsc prin galerie. Ăia care au fost filmaţi cu salopete nu erau mineri. Ştiu şi de unde aveau salopetele: de la IMGB.
Dar sediile devastate ale partidelor istorice, PNŢCD şi PNL?
O altă poveste. Acele sedii au fost forţate de alţii, înainte de a veni minerii. La PNL e vorba de doi inşi, dintre care unul a ajuns mare om de afaceri. Iar la PNŢCD a fost altul. Când au intrat minerii, care nu văzuseră în viaţa lor decât coada de la lopată, au crezut că xerox-ul e maşină de făcut bani. I-au fraierit pe faţă, li se xeroxa câte o bacnotă de 100 de lei şi ăştia proşti credeau că sunt bani falşi! Nu mai văzuseră în viaţa lor un xerox!
Cu liderul studenţilor Marian Munteanu cum a fost?
Păi cum să fie, am luat bătaie din cauza lui. Când l-am văzut pe Marian Munteanu că era lovit de unii îmbrăcaţi în salopete, m-am dus să le cer să înceteze, crezând că sunt ortaci de-ai mei. Ăia s-au întors şi pac, m-au lovit şi pe mine de câteva ori. Norocul meu e că aveam în spate trei mineri din Valea Jiului care erau cât uşa. ”Bă, de ce daţi în şeful nostru”, au strigat ăştia, apoi au sărit la atacatori să-i rupă. Au fugit ăia mâncând pământul. Pe Munteanu l-am salvat de la moarte. Drept mulţumire, pe 9 septembrie 1990, la Braşov, m-a îmbrăţişat şi mi-a mulţumit.
În concluzie, care e opinia lui Miron Cozma despre mineriada din iunie 1990?
Aceea că minerii au fost maipulaţi şi de cei de la putere, şi de opoziţie. Este adevărat, Iliescu le-a mulţumit minerilor şi le-a acordat drepturi, dar că eu aş fi fost omul lui e o stupiditate. Din contră, nu l-am simpatizat niciodată. Apoi, s-a făcut totul pentru ca vina să cadă pe umerii minerilor. Asta ca să nu mai vorbesc că toţi şefii protestatarilor din Piaţa Universităţii au trădat, pe rând, pentru Iliescu. Uitaţi-vă doar la Marian Munteanu. Acum e bine-merci prin America, mare om de afaceri.
A stat 10 ani după gratii
Inginer minier, Miron Cozma a participat, din calitatea de şef al sindicatelor miniere din Valea Jiului, la mineriadele din iunie 1990, din 1991 şi 1999. În urma acestor revolte sociale, ”Luceafărul huilei” a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru subminarea puterii de stat. A fost eliberat din penitenciar în decembrie 2007, după ispăşirea pedepsei, dar, timp de cinci ani, a primit interdicţia de a intra în Bucureşti şi în Petroşani. În prezent, Miron Cozma, stabilit între timp în Capitală, conduce Partidul Social-Democrat al Muncitorilor din calitatea de preşedinte.