Încă de la începutul anului vaccinurile pentru bebeluși au fost marfă rară pe piață din România. Tot în decursul acestui an ne-am confruntat cu o epidemie de rujeolă, boală eradicată deja de ani buni în România, iar la granița cu Ucraina ne-a pândit virusul poliemilitei. În aceste condiții, autoritățile alertate sfătuiau părinții să-și vaccineze copiii. Și poate că mulți ar fi făcut-o, dar nu aveau cu ce. O lungă perioadă vaccinurile au ajuns cu țârăia în cabinetele medicilor de familie, însă au fost și luni în care cadrele medicale nu primeau nici măcar un singur flacon cu ser.
Bombardat din toate părțile cu întrebări, Ministerul Sănătății a anunțat că vaccinul Hexacima nu a mai ajuns pe piața din România din cauză că producătorul a refuzat să-l mai livreze către țările uniunii europene, fără a da vreo explicație în acest sens. Astfel, mai marii din sănătate au decis să achiziționeze, în regim de urgență, 120.000 de doze de la o altă firmă.
120.000 de doze de vaccinuri indisponibile
Și când părea că totul s-a rezolvat, a ieșit la iveală faptul că cele peste o sută de mii de doze de ser nu vor ajunge niciodată în țară din cauză că firma respectivă nu le are pe stoc. “Am aflat și noi, de la unul de la altul, că nici varainta cu dozele cumpărate în regim de urgență nu mai stă în picioare pentru că firma respectivă nu are atâtea doze disponibile. Nu știu cum se va rezolva această problemă”, ne-a dezvăluit un cadru medical.
În aceste condiții, cu toate campaniile pro- imunizare, părinții nu au de unde să procure serurile pentru imunizarea celor mici. Mai mult decât atât, medicii spun că nici varianta procurării vaccinului din alte țări nu este cea mai bună variantă.
“Vaccinul trebuie păstrat la o temperatură constantă, conform standardelor. Frigiderele în care ținem noi serurile păstrează o temperatură între 2 și 4 grade. În cazul în care ne confruntăm cu o pană de curent care durează mai mult suntem obligați să anunțăm Sanepidul. Nu ne putem juca cu așa ceva. Ori dacă un părinte cumpără vaccinul din Germania, să presupunem, ce garanție are că serul va fi transportat în condiții optime? Și în aceste condiții ce le mai putem recomanda noi părinților?”, spune un medic de familie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro