Totodată, conducerea ministerului a solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică să comunice unităţilor sanitare cu paturi întreprinderea tuturor măsurilor necesare pentru desfăşurarea serviciilor medicale în condiţii de siguranţă pentru pacienţi prin asigurarea cantităţilor corespunzătoare de produse biocide, altele decât cele fabricate de firma HexiPharma.
Mai multe spitale din București, dar și din țară, au luat decizia de a amâna operațiile care nu sunt urgențe până când vor fi achiziționați dezinfectanți noi. Medicii nu pot începe o intervenție chirurgicală dacă totul nu este perfect curat.
Printre unitățile medicale afectate se numără Institutul Marius Nasta, Spitalul Judeţean Dolj, Spitalul de Pediatrie din Galați, Spitalul Județean Olt și Spitalul Județean Teleorman.
”Am oprit orice interventie chirurgicala care nu este urgenţă majoră. Dacă vine un copil în gardă şi este într-adevăr urgenţă majoră atunci vom folosi un produs luat cu împrumut de la un alt spital, altul decât de la HexiPharma. Opt operaţii avem amânate până acum, dar în niciun caz nu era vorba de urgenţe majore. Am început procedurile de achziţie, dar sigur acestea pot să şi dureze. Chiar şi o zi două pot dura dat fiind faptul că acum toată lumea caută alte produse. Nu ştim dacă produsele de la alte firme dacă sunt şi ele conforme“, a declarat dr. Geta Badiu, director medical Spitalul de Copii Galaţi.
Decizia a fost luată după ce primele rezultate oficiale cu privire la analizele făcute dezinfectanților distribuiți de Hexi Pharma arată că aceștia au fost diluați de 10 ori. Acesta este răspunsul unei anchete administrative, iar reprezentanții Guvernului au anunțat că se ia în calcul acționarea în judecată a companiei.
Astfel, la clorură de amoniu, valoarea declarată era 15%, iar cea măsurată – 5,18%. La un produs cu iod, valoarea declarată era 10%, cea măsurată – 7,41%. La Glutaraldehidă, valoarea declarată era 12%, iar cea măsurată– 1,23%, a spus dr. Victor Strâmbu.
Cum substanțele au fost retrase de pe piață, iar compania Hexi Pharma era principalul distribuitor, spitalele se văd nevoite ca timp de câteva zile, până ce restul companiilor își refac stocurile, să intre în sala de operație doar în cazuri urgente.
“La noi, dezinfectanții sunt foarte importanți pentru că fiind specialitate chirurgicală totul trebuie să fie perfect curat. Dacă nu se folosesc dezinfectanți nu se mai poate face chirurgie, ne întoarcem în secolul XVIII când se făcea chirurgie cu mâinile goale și când nu exista nicio metodă de a combate infecțiile. Dacă ai o plagă chirurgicală, microbii intră înăuntru dacă nu sunt combătuți. Dacă aceste soluții nu funcționează sau nu le folosim sau nu sunt făcute cum trebuie, ne întoarcem la secolul XVIII când se practica chirurgia cu mâinile goale”, a declarat pentru Monitorul de Cluj Manuel Chira de la Institutul Inimii Cluj-Napoca, chirurg specializat în operarea malformațiilor cardice la nou născut.
În acest timp, reprezentanții companiei au anunțat că… își cer scuze.
Citește și: Medicina, film horror în urmă cu 150 de ani
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro