Protestatari din mai multe orașe ale țării s-au mobilizat pe rețelele de socializare pentru a-și manifesta nemulțumirea față de modificarea legilor justiției.Mitingul nu este lipsit de incidente. A fost confiscat un pistol cu bile, iar protestatarii s-au îmbrâncit cu jandarmii și au blocat strada.
Proteste au fost și în alte orașe din România.
UPDATE ora 21:30. O bună parte din oameni încep să părăsească Piața Constituției, semn că protestul se apropie de final.
UPDATE ora 21:00. La ora 21, protestatarii din fața Parlamentului au aprins lanternele telefoanelor și au început să intoneze imnul României.
UPDATE ora 20:45. Zeci de mii de oameni protestează la această oră în fața Palatului Parlamentului. Sunt restricții de circulație pe direcția Bulevardul Unirii – Palatul Parlamentului și în Piața Constituției.
UPDATE ora 20:00. Primii protestatari au început să ajungă în fața Palatului Parlamentului.
UPDATE ora 19:24. O parte dintre protestatari au început să plece din Piața Universității, spre Palatul Parlamentului.
UPDATE ora 19:10. În Piața Universității au sosit și jandarmii cu scuturi.
UPDATE ora 18:55. Pistolul confiscat de jandarmi de la unul dintre protestatari este unul cu bile. Un nou incident s-a petrecut în Piața Universității, unde a fost aruncată cu o petardă în mulțime.
UPDATE ora 18:30. Violențe între protestatar și jandarmi. Oamenii au forțat gardurile, au rupt cordonul de jandarmi și au blocat partea carosabilă. Circa 5.000 de protestatari se află în aceste momente în stradă, în Piața Universității.
Ce scrie presa internațională despre protestul din 20 ianuarie din București.
Cum să protestezi în siguranță diseară. Sfaturile jandarmilor
FOTO&VIDEO | Francezul stabilit de 15 ani în România, care a mers pe jos din Cluj pentru protest. „Mă simt și un pic român. Am o fetiță care e aici la școală și vreau un viitor pentru ea”Fotografii: Dragoș Sasu/Vlad Chirea/Valentina Postelnicu
UPDATE ora 18:00. Jandarmii legitimează și percheziționează protestatarii și spun că au luat această măsură pentru siguranța celor care participă la miting. S-au înregistrat deja primele incidente. Protestatarii s-au îmbrâncit cu jandarmii în pasajul de la metrou Universitate, iar asupra unora dintre protestatari au fost găsite un pistol și mai multe arme albe (cuțite, șurubelnițe).
UPDATE ora 17:40. La miting au fost mobilizați și jandarmi călare, așa cum s-a întâmplat și la protestele din ultimele săptămâni din Capitală.
UPDATE ora 17:35. La protest sunt așteptați și peste 1.000 de oameni din Craiova, veniți cu trenul sau cu mașinile personale. „Vrem să mișcăm ceva. Ne-am săturat de hoți care să facă legi pentru hoți”, a declarat unul dintre protestatarii craioveni.
UPDATE ora 17:20. Jandarmii au început să monteze garduri de protecție în Piața Universității, unde sunt așteptații în această seară mii se protestatari.
UPDATE ora 17:00. Primii protestatari au început să ajungă în Piața Universității. Protestul este programat să înceapă la ora 18:00, iar la ora 19:30, manifestanții vor să plece în marș spre Palatul Parlamentului. În Capitală a început deja să ningă. Tot la această oră, protestatarii din alte orașe care au venit cu trenul în București se pregătesc să plece, supravegheați de forțele de ordine, spre Piața Universității. Circulația încă nu a fost blocată pe nicio arteră de Poliția Rutieră.
::placeholdeR–>
Fotografii și video: Vlad Chirea
UPDATE ora 15:10. La protestul din Piața Universității va fi prezentă și Natalia, o româncă venită tocmai din Suedia pentru a participa la miting. Iată mesajul ei:
UPDATE ora 14:00. Protestatarii clujeni au trecut și prin fața sediului PSD.
UPDATE ora 12:35. Protestatarii care au plecat pe jos din Cluj sunt în Capitală și se îndreaptă spre Piața Universității, unde va avea loc protestul de sâmbătă seară.
„Marșul a fost normal, nu a fost ceva foarte greu. Ne-am încadrat în timp, ceea ce e un lucru fantastic. Mesajul a fost permanent același. Dacă noi, din Cluj, putem să venim pe jos și să participăm la mitingul din București, atunci voi, bucureștenii, nu aveți niciun motiv să nu veniți astăzi, în zilele următoare, să manifestați, să vă cereți drepturile. Marșul nu este împotriva corupției, este un gest de mobilizare, se vrea o metodă de a-i determina pe oameni să vină să-și ceară drepturile. Noi am venit la mitingul care a fost anunțat în seara aceasta, care are ca și scop blocarea legilor justiției, în modalitatea în care au fost votate în Parlament. Extinzând aria, putem să mergem mai departe, și pentru legile din domeniul economiei”, a declarat pentru Libertatea Sorin Bobiș, organizatorul marșului.
UPDATE 20 ianuarie, ora 10:05. Protestatarii care au pornit din Cluj pentru a participa la protestul din Capitală pleacă din Otopeni spre Piața Universității. Sorin Bobiș, organizatorul marșului, a postat un mesaj pe Facebook în care a spus că vor ajunge la locul manifestației la ora 17:00.
Mai multe evenimente au fost organizate pe Facebook, prin care românii sunt îndemnați să participe la protestul „România spune nu corupției. Toți pentru Justiție”.
„Masacrarea Justiţiei de către PSD-ALDE, criticată de magistraţi, Departamentul de Stat, Comisia Europeană, este mai mult decât un atac la procedurile de drept şi la adresa luptei anticorupţie“, au scris organizatori protestului în mesajul prin care vor să-i mobilizeze pe români să iasă în stradă în număr cât mai mare.
Organizatorii și-au propus să pornească în marș de la Piața Universității ca să ajungă la Palatul Parlamentului. Protestatarii susțin că vor să manifesteze în fața sediilor mai multor instituții precum Avocatul Poporului, CCR și CNA.
Proteste urmează să aibă loc, sâmbătă, și în alte orașe din țară. Totodată, mai mulți oameni din Cluj au anunțat că vor merge la București pentru a apăra „libertatea și statul de drept”
„ Noi, cetățenii din județul Cluj vom merge în București să ne apărăm libertatea și statul de drept. Considerăm că este ultimul lucru democratic pe care îl putem face și îndemnăm pe toată lumea să vină să protestăm în București”, este mesajul unui grup de clujeni care susțin că își vor plăti transportul și cazarea pentru a veni la protestul „Corupția ucide” din București.
În urmă cu nouă zile, mai mulți clujeni au pornit pe jos în șir indian, spre București pentru mega-protestul #rezist din 20 ianuarie, în fața Guvernului, față de modificările la Legile justiţiei.
Din grup fac parte, printre alții, unul dintre fiii lui Sorin Bobiș, în vârstă de 18 ani, o tânără de etnie maghiară din Târgu Mureş, dar și un francez căsătorit cu o româncă și stabilit în România – Alexandre Lacaille, un susţinător al luptei anticorupţie din ţara noastră. De asemenea, în grup sunt și patru nevăzători, unul din Cluj și trei din Sighișoara.
Citește și Cum va fi vremea în weekend-ul 20-21 ianuarie. Va ninge şi sâmbătă, şi duminică în mare parte din ţară, anunţă meteorologii