„Am vorbit ieri (miercuri – n.r.) cu Regele Mihai şi sigur că pentru o persoană în vârstă e o povară teribilă, pentru că, (…) erau extrem de apropiaţi. De aceea absentează de la ceremonii, pentru că îi este foarte, foarte greu”, a spus Guy Pochelon, membru al Consiliului Regal şi apropiat al Reginei Ana, potrigit digi 24.ro.
Prezența Regelui Mihai la funeraliile Reginei Ana, care vor avea loc pe 13 august, la Curtea de Argeș, este incertă. Dacă inițial s-a anunțat că este posibil ca regele să nu fie prezent la înmormântare, se pare însă că monarhul ar dori să vină în țară, pentru funerarii.
La Morges, Elveția, au fost organizate mai multe ceremonii în memoria Reginei Ana. O primă slujbă a avut loc, miercuri, la capela Beausobre din Morges, oraşul în al cărui spital a survenit decesul reginei Ana. Un preot catolic a oficiat o ceremonie la căpătâiul reginei Ana, la care au participat trei dintre fiicele defunctei, principesele Margareta, Sofia şi Maria, cărora li s-a alăturat şi principele Radu şi stafful Casei Regale, transmite TVR.
Casa regală a organizat joi o nouă liturghie la Morges, în Elveţia, în memoria reginei Ana la care au asistat apropiaţii care nu pot veni la funeraliile care vor avea loc în România, pe 13 august, membrii Consiliului Regal şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.
Regina Ana, în vârstă de 92 de ani, a murit, luni, la 13.45, la Spitalul din Morges, în Elveţia. Sicriul cu trupul neînsuflețit al reginei va ajunge în țară pe 9 august.
De marți, 9 august 2016, ora 17.00, până miercuri, 10 august 2016, ora 18.30, corpul neînsuflețit al Reginei va fi așezat în Holul de Onoare al Castelului Peleș. În acest timp, Custodele Coroanei și Familia Regală vor fi prezenți la Sinaia. Programul vizitei oficialităților pentru a transmite condoleanțe la Castelul Peleș, în ziua de miercuri, 10 august 2016, este următorul:
– Ora 10-12: Reprezentanții Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO și ai Organizațiilor Internaționale.
– Ora 12-14: Reprezentanții Instituțiilor Statului.
– Ora 14-16: Instituția Prezidențială, Preşedinţia Republicii Moldova, Membrii Guvernului României și Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului României și Parlamentului Republicii Moldova.
– Ora 16-18: Reprezentanții Academiei Române și Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice și ai celorlalte instituții ale Credinței.
Miercuri, 10 august 2016, în cursul serii, corpul neînsuflețit al Reginei va fi transportat de la Castelul Peleș la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49 – 53). Ceremonia va avea caracter privat. Publicul și presa nu vor avea acces.
Joi, 11 august 2016 și vineri, 12 august 2016, de la ora 8 la ora 22, toți cei care vor dori să depună flori și să se închine la catafalcul Reginei Ana vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal. Intrarea este liberă. Accesul presei este permis.
Citește și:
- Regina Ana a murit | Detalii neștiute despre viața reginei: 92 de fapte în 92 de ani
- Regina Ana a murit | Mănăstirea Curtea de Argeș, necropola regală a României unde va fi înmormântată regina
- Regele Mihai I şi Regina Ana, cel mai longeviv cuplu regal din istoria României
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro