În urmă cu destul de mulți ani, cei care plecau de acasă pentru o perioadă scurtă de timp își permiteau luxul să lase un bilet în ușă prin care să-și anunțe, fără teamă, lipsa temporară din apartament. Cu timpul, însă, vremea biletului în ușă a apus pentru că tehnica modernă a intrat, vrând-nevrând, în casele oamenilor.
Cei cu dare de mână și-au cumpărat robotul telefonic pe care și-au personalizat rapid și firesc mesajele după placul inimii lor înștiințându-i astfel pe toți care le cunosc numărul de telefon și îi apelează că fie la momentul apelului nu pot răspunde, fie chiar că au plecat câteva zile în vacanță! Un model importat din țările civilizate unde telefonia fixă încă respiră, iar infractorii locali nu au asemenea ”aliați”. Numai că exodul de infractori cu mintea odihnită din minunata Românie către țările bătrânei Europe i-a băgat în sperieți pe bieții occidentali care, cu naivitate, și-au deschis sufletul pe bandă magnetică în fața spărgătorilor care nu au ezitat să le treacă, neinvitați, pragul caselor.
Bandiții care au dat furturile cu prăzi în euro de prin Germania, Franța sau Italia pe jafurile de pe la noi încearcă acum să aducă un ”suflu” noi în tagma spărgătorilor. Chiar dacă nu ”trăiește” în fiecare casă de român, robotul telefonic este, de foarte multe ori, alături de nelipsitul, facebook, ”aliatul” perfect al infractorilor. Câteva apeluri date la intervale bine stabilite de timp, în care robotul își face conștiincios datoria și ”spune” că e singur acasă, dublat de un filaj de calitate și de informații obținute de pe rețelele de socializare, sunt suficiente pentru infractorii versați care, imediat, trec la ofensivă.
Mesajele de pe robotul telefonic trebuie să fie cât mai simple
”Este, într-adevăr, o modalitate ceva mai nouă, ca și rețelele de socializare, prin care infractorii pot să se documenteze asupra programului proprietarilor casei. De aceea, este bine ca aceia care au asemenea echipamente montate la telefonul fix să lase mesaje cât mai simple din care să nu reiasă câte persoane sunt de obicei acasă sau cât timp lipsesc membrii familiei din apartament. În plus, nu este recomandată postarea pe rețelele de socializare a unor fotografii și informații din care să reiasă fie ce bunuri de valoare există în casă, fie că membrii familiei sunt plecați”, ne-a declarat inspector Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt al Poliției Capitalei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro