Primul ciclon care va lovi România vine dinspre Marea Ionică şi a produs inundaţii grave în apropiere de Atena, soldate cu 15 morţi până în acest moment.
„Începând de vineri, ţara noastră va fi ameninţată de sistemul atmosferic care este activ în Marea Mediterană. Va începe să plouă pe arii tot mai extinse în partea de sud şi sud-vest, în Oltenia sunt posibile cantităţi de 10-15 litri de apă pe metrul pătrat. Ploile acestea se vor extinde sâmbătă în toată jumătatea de sud a ţării, în Dobrogea, chiar şi în Banat. În noaptea de sâmbătă spre duminică, foarte probabil ploile vor fi însemnate cantitativ”, a declarat pentru Libertatea.ro meteorologul Mihai Huştiu.
Iar odată cu intensificarea ploilor în zona de sud a României, în nord şi nord-vest va pătrunde ciclonul Peter, care va aduce o masă de aer polar deasupra ţării noastre. Iniţial, specialiştii au estimat că România va fi afectată, duminică, de ciclonul Olaf, această furtună s-a disipat, însă, şi a fost înlocuită de un nou ciclon.
„Dinspre nord-vest, ciclonii atlantici vor antrena aer de origine polară şi temperatura va fi în scădere începând din noaptea de sâmbătă spre duminică. Se va generaliza la începutul săptămânii viitoare în toate zonele ţării şi precipitaţiile care erau la început sub formă de ploaie, se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare. Săptămâna viitoare vor fi temperaturi sub mediile perioadei, care ziua vor fi cuprinse între 2 şi 8 grade, iar noaptea vor fi preponderent negative în toate zonele ţării, inclusiv în Bucureşti. În Capitală, vor fi -2, -3 grade săptămâna viitoare”, a mai precizat reprezentantul ANM.
Cele două cicloane se vor ciocni, practic, deasupra României în cursul zilei de duminică, iar masa de aer polar se va combina cu furtuna mediteraneană.
„Fenomenele specifice iernii, adică lapoviţă şi ninsoare, se vor produce începând de duminică în toată zona de nord, nord-vest şi centru a României, şi este foarte posibil să se extindă la nivelul întregii ţări. Acest ciclon ce vine dinspre Mediterana antrenează o masă de aer umedă şi caldă, iar ciclonii atlantici antrenează aer din zona Arctică, iar aceste mase de aer se vor întâlni, iar ca urmare, fenomenele atmosferice vor fi în intensificare, adică precipitaţii tot mai abundente, vânt tot mai puternic şi, bineînţeles, zăpadă în jumătatea de nord a României”, a mai explicat Mihai Huştiu.
Vremea rea se va menţine până la jumătatea săptămânii viitoare, spun reprezentanţii ANM, când ciclonul islandez se va diminua în intensitate, temperaturile vor creşte din nou şi se vor apropia de valoarea normală a acestei perioade.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro