Ziua de Rusalii este ziua în care Duhul Sfânt S-a pogorât în chip de limbi ca de foc asupra Apostolilor. Este o zi bogată în tradiţii ce trebuie respectate cu sfinţenie, ca să nu ne pedepsească Rusaliile. Pogorârea Sfântului Duh nu are o dată fixă, face parte din sărbătorile cu dată schimbătoare. Este prăznuită întotdeauna la zece zile după Înălțare sau la 50 de zile după Paște. Anul acesta prăznuim Rusaliile pe 19 iunie.
Zeci de mii de credincioși au venit la Şumuleu-Ciuc pentru procesiunea de Rusaliile Catolice
În cea de-a opta duminică după Paşti, pe când Apostolii şi alţi ucenici ai Domnului Iisus Hristos se rugau împreună, a pogorât peste ei Duhul Sfânt, sub forma unor „limbi de foc despicate”. Apostolii au început să vorbească în limbile tuturor neamurilor, iar pelerinii veniţi la Ierusalim au fost uimiţi să îi audă pe aceşti pescari neinstruiţi rostind rugăciuni către Domnul în limbile ţărilor lor de departe. De aceea, Duminica Pogorârii Duhului Sfânt e considerată ziua de naştere a Bisericii creştine. În Duminica Rusaliilor e bine să mergi la biserică, pentru a participa la slujbele speciale care se ţin şi să te păzeşti de Rusalii.
Rusalii 2016. Ce este bine să faci de Rusalii
Ca să nu se supere Rusaliile – nişte fiinţe fantastice care, potrivit credinţelor populare precreştine, umblă prin văzduh şi îi pocnesc pe cei ce nu le respectă ziua -, credincioşii duc la biserică ramuri verzi de nuc sau de tei, plante despre care se crede că alungă spiritele rele. Păstrate peste vară, rămurelele apără ogorul şi gospodăria de furtunile şi grindina ce s-ar putea abate asupra lor.
Şi la porţi, şi la intrarea în casă se arborează ramuri verzi de nuc sau de tei, pentru a le păzi de rele.
În unele locuri, femeile stau în răspântii, cu ştergare şi vase mari cu apă, în care pun frunze de nuc şi spală picioarele trecătorilor.
Rusaliile Catolice: 48 de persoane, printre care și copii, au avut nevoie de îngrijiri medicale la pelerinajul de la Șumuleu Ciuc
Rusalii 2016. Ce nu trebuie să faci de Rusalii
- Să nu mergi ”la scaldă” în ziua de Rusalii, fiindcă este pericol mare de înec!
- Să nu lucrezi, fiindcă atragi asupra ta mânia Rusaliilor.
- Să nu te urci în arbori sau în locuri înalte şi nici să călătoreşti departe de casa.
- Să nu se certe nimeni, căci e luat de Iele.
- De Rusalii, dar și 9 săptămâni după, nu se mai culeg ierburi de leac.
- Daca în noaptea de Rusalii vei dormi sub cerul liber sau dacă te vei duce la fântână, vei cădea sub puterea Ielelor, deci este indicat să eviți să faci aceste lucruri.
A doua zi de RUSALII! CE NU AI VOIE să faci în această zi
Rusalii 2016. Frunzele de tei sau de nuc, binecuvântate de Rusalii
Există obiceiul ca în ziua de Rusalii, să se aducă în biserică frunze de nuc sau de tei, simbol al limbilor că de foc, semne ale coborârii Sfântului Duh. Ele sunt binecuvântate și împărțite credincioșilor.
Prezența acestor multe frunze la Sărbătoarea Rusaliilor sunt chipul darurilor Duhului Sfânt, daruri nenumărate, diverse și totuși unitare și unificatoare.
Rusalii 2016. Rugăciune de Rusalii
Rusalii 2016. Liber de Rusalii
În prezent, prima şi a doua zi de Rusalii se numără printre liberele legale incluse în Codul muncii. Din moment ce aceste două zile de sărbătoare pică întotdeauna duminica şi lunea, salariaţii cu program obişnuit vor beneficia de timp liber doar în data de 20 iunie.
Potrivit Codului muncii, acordarea zilelor libere se face de către angajator, iar prin contractul colectiv de muncă aplicabil (acolo unde este cazul) pot fi stabilite şi alte zile libere. În acelaşi timp, de reţinut este că sărbătorile legale nelucrătoare şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu se includ în durata concediului de odihnă anual.
Rusalii 2016. Trenuri suplimentare de Rusalii
Două noi trenuri vor circula suplimentar, luni, cu ocazia zilei de Rusalii, iar trenurile de pe rutele cele mai solicitate vor fi suplimentate cu vagoane, anunţă, joi, CFR Călători. Potrivit unui comunicat de presă emis, joi, CFR Călători a anunţat că va pune în circulaţie două noi trenuri în data de 20 iunie, cu ocazia Sărbătorii Rusaliilor, iar numărul vagoanelor va fi suplimentat pentru trenurile care circulă pe cele mai solicitate rute.
Astfel, în data de 20 iunie, vor circula suplimentar trenurile IR 12543 Baia Mare (plecare 17.02) – Ulmeni Sălaj – Dej Călători – Cluj Napoca (sosire 21.08) şi R 13109 Bistriţa Nord (plecare 17.26) – Sărăţel – Dej Călători – Cluj Napoca (sosire 20.48).
De asemenea, luni, 20 iunie, vor fi deschise numai două agenţii de voiaj CFR Călători: Agenţia Titan, în Complexul Comercial „Galeriile Titan”, între orele 09.00 – 21.00 şi Agenţia Carrefour, în Complexul Comercial „Carrefour Colentina”, între orele 09.00 – 22.00.
Pentru evitarea aglomeraţiei de la casele de bilete din ziua plecării trenului, CFR Călători recomandă achiziţionarea biletelor de tren din timp.
Rusalii 2016. Scurt istoric Rusalii
Părintele profesor Ene Braniște menționează în Liturgica Generală că Rusaliile este cea mai veche sărbătoare creștină împreună cu cea a Paștelui, fiind prăznuită încă din vremea Sfinților Apostoli. În primele secole creștine, praznicul Cincizecimii era o dublă sărbătoare: a Pogorârii Duhului Sfânt și a Înălțării lui Hristos. În jurul anului 400, cele două sărbători s-au despărțit una de cealaltă. În vechime, în această zi, catehumenii primeau botezul într-un cadru solemn și festiv. Această sărbătoare este menționată în canonul 20 al Sinodului I Ecumenic de la Niceea, din anul 325.
Rusalii 2016. Rusaliile, ziua în care Biserica ia ființă
Rusalii 2016. ”Dacă prin lucrarea Duhului Sfânt, Dumnezeu Fiul S-a pogorât din ceruri și S-a întrupat, tot prin Duhul Sfânt ni se împărtășește viață dumnezeiască și omenească a lui Hristos. Pogorârea Sfântului Duh este actul de trecere a lucrării mântuitoare a lui Hristos, din umanitatea Să în oameni. Astfel, Biserica se constituie prin această extindere a vieții lui Hristos în noi. Având în vedere că prin Duhul ne împărtășim de Hristos, în Biserica Ortodoxă sfintele slujbe încep cu rugăciunea adresată Sfântului Duh: „Împărate Ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Care pretutindeni ești și pe toate le împlinești; Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre””, scrie crestinortodox.ro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro